EİB'nin 2023 yılı ihracat performansı değerlendirme ve 2024 yılı öngörüleri toplantısı, EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi ve birlik başkanlarının katılımıyla bir otelde düzenlendi. Toplantıda konuşan Eskinazi, 2024 yılında mevcudu korumanın da 2023 yılındaki kadar kolay olmayacağını belirtip, "İhracatçılarımızda 2023 yılının yorgunluğu var. Sermayelerimiz azaldı. Enerjimiz tükendi. 2024 yılının ilk yarısında yüksek enflasyonist ortamın süreceği anlaşılıyor. Maliyet artışları sonrasında nihai ürünlerimizi daha yüksek fiyatlara müşterilerimize teklif etmek durumunda kalıyoruz. 2024 yılına zam yağmuru ile girdik. Son maliyet artışlarıyla nihai ürünlerimizde yüzde 25-30'luk fiyat artışları olacak" dedi. Eskinazi, bu artış oranını her müşteriye kabul ettirmenin mümkün olmadığını belirterek, "Müşteri kayıpları yaşamamız büyük olasılık. 2024 yılı enflasyonu kontrol altına almamız gereken bir yıl. Bunun için acı ilacı içmemiz gerekiyor. Acı ilacı içerken ölümcül olmamalı, sosyal dengeler bozulmamalı. 2024 yılı aynı zamanda seçim yılı. Bu şartlarda enflasyonu düşürme görevi olan Merkez Bankası'nı zorlu bir süreç bekliyor" ifadelerini kullandı.

'YATIRIM YAPACAKLARDA BİR TEDİRGİNLİK VAR'
2024 yılında Türkiye'nin yatırım yapması gerektiğinin altını çizen Eskinazi, 2022 ve 2023 yılında sermayelerin yara aldığını belirterek, "Yatırım yapacaklarda bir tedirginlik var. Yatırım yapacaklara yeni kolaylıklar getirilmesi gerekir. Bize düşen görev bu konuda ihracatçıları yönlendirmek. Türkiye'nin rekabetçi olabilmesi için yatırımlara devam etmesi lazım" dedi.  Eskinazi, Türkiye'nin 2024 yılı için belirlediği 267 milyar dolar ihracat hedefinin 260 milyar dolarını yakalamasının başarı olacağını dile getirdi. Toplum olarak orta gelir tuzağından kurtulmak için ihracatta minimum yüzde 10 artışı yakalamak zorunda olduklarını vurgulayan Eskinazi, sözlerini şöyle sürdürdü: "Maalesef ihracatta yüzde 10 artışı yakalayacak ekonomik iklimin çok uzağındayız. Tabii bunda pek çok neden var. Biz etkenlerin bazılarını öngörebiliyorduk ama öngörmediğimiz zorluklarla da karşılaştık."

'2024'ÜN SONUNDA FERAHLIK VAR'
2022 yılını 'altın yıl', 2023 yılını ise 'kayıp yıl' olarak adlandırdıklarını hatırlatan Eskinazi, 2024 yılının ise 'ümit yılı' olduğunu söyledi. Eskinazi, "2024 yılında dört çeyrekte farklı beklentileri olduğunu kaydederek, "İlk çeyrekte yerel seçimler, yüksek enflasyon, dünya ekonomisindeki durgunluk ve savaşlar nedeniyle zorlu geçecek. İlk çeyrekte döviz kurları üzerine baskı, kredi musluklarının açılamaması durumu, dış kaynak gelmeme riski sürecek. İkinci 3 ayda bu parametrelerde hareketlenme olmasını bekliyoruz. Döviz kurlarında ve kredi musluklarında hareketlenme başlayacak. Birden hızlı bir hareket olmaz. Çünkü enflasyon devam edecek. Döviz kurlarındaki baskı nedeniyle ithalat artışı da sürecek. İkinci 3 aylık dönemde döviz kurlarında ve finansmana erişimde bir rahatlama bekliyoruz. İhracatçı bir ümitle fiyatı tahmin ederek ona göre fiyat verecek. 2024'ün üçüncü çeyreğini toparlanma dönemi olarak görüyorum. Bu dönemde ihracatçı için artık taşlar rayına oturacak, fiyatlar daha rasyonel ve daha sağlıklı verilebilecek. İhracatçı biraz daha önünü görebilecek. Dördüncü çeyrekte ise belki hafif hafif kar etme dönemi başlayacak" dedi.

'BU YIL 13 FUARA MİLLİ KATILIM ORGANİZASYONU YAPACAĞIZ'
2024 yılında ihracatla büyümek için çalışmalar gerçekleştirdiklerini söyleyen Eskinazi, "2024 yılında 13 fuara milli katılım organizasyonu yapacağız. ABD'de Californiya'da Natural Products Expo West Fuarı ve Güney Kore'de doğal taş ile ilgili Korea Build Week Fuarı, Türkiye Milli Katılım Organizasyonu düzenlediğimiz fuarlar arasına katılacak. 2024 yılı için bugün itibariyle planladığımız sektörel ticaret heyeti sayısı 13. Bu sayının yıl içinde daha da artması için fizibilite çalışmalarımız sürüyor. Pazarlama faaliyetlerimizi alım heyetleriyle destekleyeceğiz. Tüm bu çalışmalarımızda Ticaret Bakanlığımızın 'Hedef Pazarlar, Uzak Ülkeler Stratejisi'ne uyumlu hareket edeceğiz. Ticaret Bakanlığımızdan 2024 yılı için öncelikli beklentilerimizden birisi de Serbest Ticaret Anlaşmaları için yoğun mesai harcanmasıdır. Yarım kalan STA'lar bir an önce tamamlanmalı, hedef pazarlarla yeni STA'lar için çalışmalara hız verilmeli, Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği anlaşmasının revizesi öncelikli başlıklardan biri olmalı. Ticaret Bakanlığımızdan bir diğer beklentimiz ihracat ürünleriyle ilgili yasak kararının çok kolay alınmamasıdır. 2023 yılında çeşitli ihraç ürünlerine getirilen yasaklar nedeniyle ihracatımız milyar dolar mertebesinde yara almıştır. 2024 yılında temiz enerji ve kimya sektörleri öncelikli olmak üzere Ege İhracatçı Birlikleri çatısı altında yeni ihracatçı birlikleri kurulması için girişimlerimizi sürdüreceğiz" diye konuştu.