Ne çok duyar oldum bu cümleyi daha sonra fark ettim ki ben de karşılaştığım bir çok sorunda bu cümleyi kurar olmuşum.

Kurduğum bu cümle üzerine çok düşündüm,  sorunları önceden fark ediyorum ancak gerektiğinde “hayır” diyemiyorum.

Peki ya neden?

Aslında bu durumun küçüklüğüme ve içinde yaşadığım topluma dayandığını fark ettim. Paylaşımcılığı, birlikteliği öğrendiğimiz toplumumuzda ne yazık ki sınırlarımızı korumayı, hayır demeyi öğrenemiyoruz.


Küçük çocukları severken sarılmak, öpmek istiyoruz ancak çocuk istemediğini belirttiğinde, ağladığında ya da kaçtığında çocuğun ebeveyni çocuğa “çok ayıp öpsün teyze seni” gibi cümleler kullanırız.

Halbuki çocuk kendi sınırını çiziyor, bizse çocuğun ”hayır” ına ket vurmuş oluyoruz. Ya da yemek yemek istemeyen bir çocuğu sürekli yemek yemeğe zorlamak da çocuğun kişisel sınırlarına müdahale etmektir. En nihayetinde yemek yemek temel bir ihtiyaçtır ve çocuk acıktığı anda bu sinyali bize verecektir. Kişisel sınırlarına müdahale edilen çocuklarda ise gelecekte hayır demeye karşı önyargılar oluşabilir. 
Ergenlik dönemine geçen ergenlerde ise genellikle kurallar ve kontroller ergenin bilgisi dahilinde yapılmalı, kurallar birlikte belirlenmeli kontroller birlikte yapılmalıdır.

Ergenin özel eşyalarının ondan izinsiz kullanılması, kuralların ergene sorulmadan konulması da ergenin sınırlarına müdahale etmektir. Sınırlarını bizlere hatırlatmaya çalışan ergene sert müdahaleler ise ergen bireyin gelecekte isteklerini, arzularını rahatlıkla dile getirememesine neden olacaktır.


Yetişkinlik dönemine geldiğimizde ise hayır dendiği zaman ayıp olacağını düşünmek, çatışma yaşamaktan korkmak, dışlanmaktan korkmak, kaba görünmekten çekinmek gibi sebeplerden dolayı hayır diyemiyor ve sınırlarımızı ihlal ettiriyoruz. 

Peki ne yapabiliriz?


Öncelikle içimize dönüp şu soruyu soralım. Bu duruma “hayır” dersem ne olur? Sonrasında ise kimlere “hayır” diyebildiğimizi kimlere diyemediğimizi düşünelim. Vereceğimiz yanıtlar bize  kılavuz olacaktır. Ardından, doğrudan hayır demek zor geliyorsa alternatif cümleler türetebilirsiniz.

“Bunun bana uygun olduğunu düşünmüyorum. Önce biraz düşüneyim daha sonra cevap vereyim. Şu sıralar daha farklı önceliklerim var teşekkür ediyorum“ gibi.  Ve hayır demekte güçlük çektiğiniz anlar olmaya devam ediyorsa profesyonel destek almaktan da lütfen çekinmeyin.
Unutmayın!
Hayır diyebilmek kendimize olan özsaygımızı arttıracaktır. 
Sevgiler!