GÜNDEME BAKIŞ – İzmir Büyükşehir Belediyesi kentin çöp depolama alanı sorununu çözmek için geçtiğimiz yıllarda düğmeye bastı. Vahşi depolamanın da yapıldığı Harmandalı artık doldu ve hatta kapasitenin üzerine çıktı. Büyükşehir; Bergama ve Ödemiş’te Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi projelerini hayata geçirdi.

SIRA GÜNEYE GELDİ: YER MENDERES

Büyükşehir Belediyesi Güney’de de benzer bir tesisi yapmak için Menderes’i seçti. Menderes Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi ve Elektrik Üretim Tesisi projesi ÇED raporu hazırlanıp bakanlığa sunuldu. Yıllardır tartışması süren proje için İnceleme Değerlendirme Komisyonu 9 Temmuz'da ÇED raporuyla ilgili bir karar verecek.

Çöp 3

PROJENİN ÖZELLİKLERİ

Projenin özellikleri ise özetle şöyle:

“Söz konusu Entegre Katı Atık Yönetim Planında Güney 2 Bölgesi olarak tanımlanan, Menderes İlçesi, Çakaltepe Mahallesi ve Gölova Mahallesi, Gölova Tepe Mevkii sınırları içerisinde1 yer alan, toplam 3.118.659,60 m2 (yaklaşık 312 ha) yüz ölçümlü orman alanında, İzmir İli Güney 2 Bölgesinde (Menderes, Gaziemir, Karabağlar, Buca, Balçova ve Narlıdere ilçeleri) oluşan evsel ve evsel nitelikteki katı atıkların bertaraf ve ekonomiye yeniden kazandırılması için “Entegre Katı Atık Bertaraf Tesisi” yapılması planlanmıştır. Bu doğrultuda seçilen alan ve proje ile ilgili çalışmalar yürütülmeye başlanılmıştır. Proje için seçilen toplam 3.118.659,60 m2 (yaklaşık 312 ha) yüz ölçümlü orman alanına ilişkin İzmir Büyükşehir Belediyesince, Tarım ve Orman Bakanlığı’ ndan 08.11.2019 tarihli ve 144 Olur ile Ön İzin alınmış olup alana ilişkin imar planı çalışmalarına başlanmıştır.

51 YILLIK ÖMÜR

Projeden faydalanacak Menderes, Gaziemir, Karabağlar, Buca, Balçova ve Narlıdere İlçeleri’ nden gelecek karışık belediye atıkları İzmir İli Güney 2 Bölgesi Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi ve Elektrik Üretim Tesisi (24,667 MWm / 24,038 MWe / 33,745 MWt)’ nde ön işleme tabi tutulduktan sonra geri kazanımı ve bertarafı sağlanacaktır. Rapor içerisinde nüfus ve atık projeksiyonları 51 yıllık proje ömrü dahilinde gerçekleştirilmiştir. Tesise gelecek karışık belediye atıkları Mekanik Ayırma Tesisi’ nde cinslerine göre ayrıldıktan sonra biyobozunur atıklar Biyometanizasyon Tesisi’ ne alınacak, bakiye atıklar düzenli depolama alanına, yanabilen atıklar Atıktan Türetilmiş Yakıt Hazırlama Tesisi’ ne, geri kazanımı mümkün atıklar lisanlı firmalara gönderilecektir

Çöp 1

ÇEVREYE OLUMSUZ ETKİSİ OLMAYACAK

Mekanik Ayırma Tesisi’ nden gelecek biyobozunur atıkların bir kısmı, dışarıdan gelecek hayvansal atıklar ve gıda endüstrisi atıkları Biyometanizasyon Tesisi’ ne alınacak olup fermantasyon sonucu elde edilecek biyogaz ve düzenli depolama alanından çekilecek metan gazı Elektrik Enerjisi Üretim Tesisi’ nde elektrik enerjisine dönüştürülerek enterkonnekte sisteme aktarılarak gelir elde edilecektir. Biyometanizasyon Tesisi’ nden çıkacak katı fermente ürün de Kompost Tesisi’ nde işleme tabi tutularak kompost ürün elde edilecektir. Yanabilir nitelikte olan atıklar ise Atıktan Türetilmiş Yakıt Hazırlama Tesisi’ ne alınarak atıktan türetilmiş yakıt elde edilmesi planlanmaktadır. Bu şekilde atık stabil hale getirilecek, depolanacak atık miktarı minimize edilecek, elektrik ve ısı enerjisi elde edilecek ve atıkların çevreye olan olumsuz etkileri ortadan kaldırılmış olacaktır.