GÜNDEME BAKIŞ – Odadan yapılan açıklamada şöyle denildi:
“Bütünşehir Yasası sonrası köylerin mahalle statüsüne geçmesi sonucu, kırsal mahalleler de yerel yönetimlerin hizmet götürmekle yükümlü oldukları alanlar haline gelmiştir. Hem kent içindeki yeşil alanların hem de tarımsal faaliyetlerin yoğun olarak yapıldığı söz konusu kırsal mahallelere yönelik tarım ve kırsal kalkınma hizmetlerinin planlanması, organizasyonu, uygulanması ve denetlenmesi; bilgi, uzmanlık, tecrübe, kısacası ehliyeti ve liyakati gerektirmektedir. Bu anlamda son günlerde gerçekleşen İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’na meslek formasyonu dışından yapılan atama meslektaşlarımızı, üyelerimizi ve odamızı son derece rahatsız etmiştir. Günümüzde Tarım bir hobi değil, çiftçiler tarafından yapılan ve tüm insanlara hizmet eden stratejik bir faaliyettir. Bu yüzden planlanması ve yönetilmesi de tarım eğitimi almış mühendisler tarafından yapılmalıdır”

ÖNCE EHLİYET SONRA LİYAKAT GEREKTİRİR!
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yayınlanan “Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik” hükümleri ile Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’nın, sorumluluk sahası içerisinde yani il bütününde tüm tarımsal faaliyetler ile ilgili proje, işbirliği, destek ve iyileştirme işlemlerini yapacağı; ilimiz temelinde tarımsal üretimin geliştirilmesi ile ilgili çalışmalar gerçekleştireceği belirtilmektedir.  Söz konusu yönetmelikte tarif edilen görev, yetki ve sorumluluklar önce ehliyeti sonra da liyakati gerektirmektedir. Yönetmelikte tarif edilen işlerin planlanması, organizasyonu, uygulanması ve yönetimi için eğitim görenler ve sonunda da bu işin ehliyetini edinenler Ziraat Mühendisleridir. Bu ehliyete sahip olup, sorumluluk alabilecek liyakati taşıyan kurum içinde ve dışında; tecrübeli, yetkin ve uyum içinde çalışabilecek birçok meslektaşımız bulunmasına rağmen böyle bir tasarrufta bulunulmasını kabul edilemez buluyoruz. Bu çalışmaları yürütebilecek ehliyete sahip olan meslek formasyonu dışından, farklı uzmanlık alanlarından yapılan atamalar; projeleri ve işleri sekteye uğratacağı gibi, kendisine bağlı Şube Müdürlükleri ve buralarda çalışan Mühendisler ile aynı dili konuşamamayı ve mühendislik etik ve ilkelerine aykırı davranışları da beraberinde getirebilecektir.

ORTAK ÇALIŞMALAR YÜRÜTTÜK
Bugüne kadar TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) İzmir Şubesi olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi de dahil olmak üzere birçok yerel yönetimle ortak çalışmalar yürüttük. Ancak bizler her şeyden önce mesleğimizin hak ettiği değeri söz konusu ortaklıkların önüne koyan ve meslektaşlarımızın haklarının savunucusu bir meslek odasıyız. Dolayısıyla daha önce oda olarak, yapılacak atamaya ilişkin düşüncelerimizi paylaşmamıza rağmen dikkate alınmamamız bundan sonraki süreçte İBB ile gündeme gelebilecek olası işbirliği konularında da motivasyonumuzu düşürecektir.
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin tüm Türkiye tarafından çalışmaları dikkatle izlenen uygulamacı dairelerinden biri olan; merkezi yönetime bağlı Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün yerel yönetimlerdeki karşılığı diyebileceğimiz, İBB Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı görevine de tarımsal konularda eğitim almış, bilgi, deneyim ve mesleki formasyona sahip bir atamanın yapılması yönetimlerin sosyal belediyecilik sorumluluğudur.
Bu bağlamda, Sayın İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımızı, atama ve görevlendirmelerin ehliyet ve liyakate dayalı yapılması ilkesine uygun davranmaya davet ediyoruz.  Ayrıca basında ve sosyal medyada yer alan söz konusu atamayı kişiselleştirerek ve son derece çirkin bir üslupla yapılan eleştirileri de kınıyor ve desteklemediğimizin altını çizmek istiyoruz.  Ziraat Mühendislerini Görmezden Gelmek, Tarımı Görmezden Gelmektir”