Yunanistan Parlamentosunda önceki gün yapılan oturumunda, savunma bütçesinin de yer aldığı 2021 devlet bütçesi kabul edildi. Yunanistan, 2021 savunma bütçesi kapsamındaki silahlanma payını, bu yıla göre 5 kat artırarak 2.5 milyar Euro’ya yükseltti. Ülkenin savunma bütçesi ise 5.49 milyar euro’ya yükseltildi. Bu durumda, son yıllarda büyük mali krizlerle yüzleşen ve 2020’de ekonomisi yüzde 10.5 oranında küçülmesi beklenen Yunanistan’da, son 11 yılın en yüksek savunma bütçesi açıklanmış oldu.
Başbakan Kiryakos Miçotakis, parlamentoda milletvekillerine yaptığı konuşmada, Fransa’dan satın alınması planlanan 18 Rafale tipi savaş uçağı için anlaşmanın birkaç gün içinde Atina’da imzalanacağını kaydederek, bu uçakların gelecek yıl teslim alınmaya başlanacağını belirtti. 18 savaş uçağının ülkeye maliyetiyse yaklaşık 2.5 milyar Euro. Ülkesinin tüm zorluklara rağmen askeri harcamalarını artırması gerektiğini savunan Miçotakis, hükümetin, Rafale uçaklarının yanı sıra yeni firkateynler, helikopterler, insansız hava araçları satın almak ve mevcut F-16 filosunu güncellemeyi planladığını dile getirdi. Miçotakis, orduya ayrılan bütçedeki bu büyük artışı son dönemde Doğu Akdeniz’de Türkiye’yle yaşanan gerginlikle gerekçelendirdi.

‘KOMŞUMUZ TÜRKİYE’
Miçotakis, geçen Mart ayında gerçekleştirdiği Berlin ziyaretinde de ülkesinin askeri harcamalarının neden bu kadar yüksek olduğu sorusuna, “Çünkü komşumuz Türkiye, Danimarka değil” yanıtını vermişti. Atina yönetimi, gelecek 10 yılda 10 milyar dolarlık silahlanma harcaması yapacağını açıklarken, ülke ordusuna da 15 bin yeni askeri personel takviyesi yapmayı tasarlıyor. Ekonomik kriz nedeniyle Yunanistan’ın 2008’de 7,24 milyar euro olan askeri bütçesi, 2018’de 3.74 milyar euro’ya kadar düşmüştü. Buna karşın Yunanistan, ekonomik krizin ülkede en ağır yaşandığı dönemde dahi yüksek askeri harcamalarda bulunmuştu. Güncel NATO verilerine göre, gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 2.58’ini savunmaya ayıran Yunanistan, bu oran göz önünde bulundurulduğunda toplam askeri harcamalarda ABD’den sonra müttefikler arasında ikinci sırada yer alıyor. Yunanistan, bu yönüyle NATO’nun yüzde 2 hedefi ve AB ülkelerinin yüzde 1.2 ortalamasının üzerinde olmasıyla dikkati çekiyor.

‘YAPICI DİYALOG OLUŞTURMALIYIZ’
İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Doğu Akdeniz’le ilgili olarak Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) arasındaki ilişkilerde “yapıcı diyalog” çağrısını yineledi. Sanchez, 10-11 Aralık’ta düzenlenen AB Konseyi toplantısıyla ilgili İspanyol meclis genel kurulunda yaptığı bilgilendirme konuşmasında, “Türkiye ile yapıcı diyalog kurmalı ve yapıcı ajanda oluşturmalıyız” dedi. Sanchez, “İspanya olarak, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki tek taraflı girişimlerine karşı Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum yönetimi ile dayanışma içindeyiz. Ama aynı zamanda Türkiye’nin bir NATO üyesi olduğunun, farklı perspektiflerde, çok yönlü ilişkilerimizin olduğunun bilincindeyiz. Başta Suriye ve Libya meselelerinin çözümü veya göç konusunda Türkiye’nin konumunun farkındayız. AB Yüksek Temsilcisi (Josep Borrell) ve AB Komisyonu öncülüğünde Türkiye ile yapıcı diyalog kurmalı ve yapıcı ajanda oluşturmalıyız” dedi.