Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Genel Durum ve 2018 - 2022 çalışma dönemi değerlendirmesi gerçekleştirdi. Yorgancılar küresel ekonomide mevcut duruma ilişkin bilgilendirme yaparak, Avrupa'da yaşanan enerji krizine dikkat çekti. Yorgancılar, süreçte güneş enerji sistemlerinin ve alternatif enerjisi sistemelerinin önemine vurgu yaparak, enerji tasarrufu yapılması gerektiğini kaydetti ve doğalgaz ve elektriğin üretimi zorlaştıran enerji maliyetleri arasında yer aldığını anlattı. Yorgancılar, İzmir ve Ege'nin 3 tarafının denizlerle çevrili olduğunu aktararak, "İzmir'de deniz üstü enerji tesislerinin yapılması son derece önemli ve acildir. Deniz üsttü rüzgar tribünlerini kurmamız gerekiyor" dedi. 

"SEÇİMLER ZAMANINDA YAPILMALI"
Yorgancılar, ekonomide istikrarın sağlanması için seçimlerin zamanında yapılması gerektiğinin altını çizerek, "Seçimlerin zamanında yapılması önemli. Seçilene de herkes saygı duymalı, aynı fikirde olabilirsiniz, olmayabiliriniz, seçilmiş kim olursa olsun saygı göstermek vatandaşın ortak sorumluluğu" dedi. 

TİCARET ODASI İLE ORTAK PROJELER
Yorgancılar sektörde yaşanan ara eleman sorununu da dile getirdi ve 20 Eylül Salı günü (Yarın) Aliağa Organize Sanayi Bölgesi'nde EBSO ortaklığında meslek lisesi açılacağını belirtti. 2 sene de bir Milli Eğitim Bakanı değişiyor, eğitimde uzun vadeli programlar yapmalıyız" ifadelerini kullandı. Birlikte çalışma kültürü ve ortak akıl kapsamında Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener ile birlikte hayata geçirdikleri projeleri sıralayan Yorgancılar, "Dikili'de TDİOSB kurduk ve satıldı, şu an boş yer yok. Kınık Tarıma Dayalı Tıbbı Aromatik Bitkiler İhtisas Organize Sanayi Bölgesi, Bayındır'da çiçekçilik, İZQ girişimcilik ve inovasyon merkezi, model fabrikayı hayata geçirdik. Ortak ödül törenleri yaptık, İzmir fuarı ortak heyet kabulleri gerçekleştirdik. Çınarlı Meslek Lisesi ve Mithatpaşa Lisesi eğitim programlarını birlikte çalışıyoruz. Çınarlı'yı boyadık, iç kısmı yeniden yapıldı, hibe fonlarla okulun makine sistemini de yeniliyoruz" diye konuştu.

"BİRLİKTEN İZMİR DOĞAR PROJESİ"
30 Ekim'de İzmir'de yaşanan depremde hayatını kaybedenlerin ailelerine verilecek konutların hazır olduğunu kaydeden Ender Yorgancılar, "Birlikten İzmir doğar projesi kapsamında para toplayıp, TOKİ'den evleri aldık. Depremde vefat eden vatandaşlarımızın bilgisi bize iletildi. Sayın Valimizden gün alarak, onun huzurunda kura çekerek, bu evleri depremde vefat eden vatandaşlarımızın ailelerine teslim edeceğiz" açıklamasında bulundu.

"LİDERLİK ANKET SONUCUM 92"
Yapılan çalışmaların sonucu olduğunu ifade eden Yorgancılar, "Kurumsal yapının güçlendirilerek Asya Pasifik Ticaret ve Sanayi Odaları Konfederasyonu tarafından en iyi oda seçildik. 2014-2017 ve 2020 TOBB akreditasyon denetimlerinde 365 oda içinden kesintisiz tam puan alan tek oda olduk. Yurtdışı işbirliği ve mesleki eğitim alanında 3 AB projesi hayata geçirdik. Yeşil Sanayi Rehberi ve Köy Enstitüleri kitaplarını hazırladık. Üye memnuniyet anket sonuçlarımız 2019'da 3,99 iken 2021'de 4,16 oldu. Liderlik anket sonucum ise 92" dedi. Yorgancılar, geçmiş dönemlerde EBSO yönetim kurulunda istifalar olduğunu dile getirdi ve "Ben 3 dönedir başkanlık yapıyorum hiçbir yönetim kurulu arkadaşımız istifa etmedi, hepsi görevi başında kaldı" dedi.

"ODALARA SİYASET SOKMADIK"
Ender Yorgancılar, odaları siyasetten muaf tuttuğunu belirterek, "Odalara siyaseti hiçbir zaman sokmadık, Bizim üyelerimizde her siyasi görüşten insan var. Biz herkesi kucaklayıcı olmak zorundayız, kanun bize bunu söylemiş zaten. Yerel yönetimlerin çözeceği konular, hükümetin çözeceği konular. Lojistik Merkezi projemiz vardı mesela, burada bekledik, anlattık ve lojistik merkezinin iznini aldık. Yerel yönetimlerde de Brüksel Evi vardı, benim hazırladığım  bir sunumum vardı, Mahmut Başkanla Tunç Bey'e gidip anlattık. Önemli olan şehrin kalkınması. Biz onun için çalışıyoruz" diye konuştu.

"NEREDEN BAŞLAYACAĞIMI BİLİYORUM"

Yorgancılar, tekrar seçildiğinde yapacaklarını anlatarak, "Ben seçilirsem sabah nereden başlayacağımı biliyorum. Odamızın en önemli konusu şu an bina. Meclisin kararı var, hemen başlayacağız. Çalışma gruplarımızla ilgili hazırladığımız projelerimiz var, eğitim ve teknoloji ağırlıklı" açıklamasında bulundu. Ben daha önce aday olmayacağımı söyledim ancak içimizde yaptığımız değerlendirmede arkadaşlarım devam etmemi söylediler. Mahmut Başkan ve Işınsu Başkan, devam eden projelerimizi bitirmemiz gerektiğini söyledi. En son da Rıfat Bey İzmir'e geldi ve devam etmem gerektiğini ifade etti. İstanbul'a davet etti, meclisimize geldi ve söyledi. Bir dönem daha seçilirsem EBSO kazanacak, çıta daha yukarı çıkacak. Ben hayal satmıyorum, hayal pazarlamıyorum. hedef koyuyorum, ölçülebilir. Bölgemizin ve ülkemizin en iyi odası seçildik, sonra da pasifiğin seçildik. Gerçekleşecek hayallerin peşinden koştum her. Bugüne dek başımızı önümüze eğmeden devam ettik. Rakibimiz de var, Mustafa kardeşimiz,  tabi ki herkes aday olabilir, kendisine başarılar diliyorum" dedi. 

"SURİYELİLER SAVAŞ BİTİNCE GİTMELİ"

Suriyeliler'in işgücüne katkısına yönelik soruyu yanıtlayan Yorgancılar, "Suriyelilerin karıştığı polisiye olayların oranı önemli. Bunu iyi ayırt etmeliyiz. Suriyeli vatandaşların tabi ki buraya gelme imkanları var ama savaş bittiği an geriye gitmeliler. Savaş esnasında insani olarak onlara ev sahipliği yapalım ama savaş bittiği an geri gitmeli. Otobüslerle sınırdan geçen Afganları görüyorum, burası yol geçen hanı değil ki. Başka ülkeler almıyor, savaş bittiğinde gitmeliler. Bu insanlar buraya geldiğinde para kazanmak zorunda. Suriyelilerin ayakkabı sektöründe çalıştığını duyuyorum. Bu hükümet politikasıdır, Sayın Cumhurbaşkanımızın vereceği bir kararla uygulanacak olan politikadır" dedi.