Ege Üniversitesi'nde düzenlenen törende, YÖKAK Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Elmas, tam akreditasyon belgesini Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak'a takdim etti. Programa İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger,  Ege Ordu Komutanı Korgeneral Ali Sivri, YÖKAK Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Elmas,  İzmir il protokolü, akademisyenler, öğrenciler, çalışanlar ve paydaş kurumların temsilcileri katıldı.

İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, İzmir'in tarih boyunca birçok alanda ilklere ev sahipliği yaptığını, bugün de Ege Üniversitesi'nin Türkiye'de KAP alan ilk üniversite olmasının mutluluğunu yaşadıklarını belirtti. Vali Köşger, "Ülkemizin gelişmesi ve yeni kuşaklara güçlü bir ülke bırakmanın sorumluluğundan asla vazgeçmeyeceğiz. Bunu sağlayacak çok sayıdaki avantajlarımızdan biri de genç ve dinamik insan kaynağımızdır. Bireylerin ekonomik güçlerinin bilgi ve öğrenim düzeyleriyle; ülkelerin ekonomik güçlerinin ise beşerî ve sosyal sermayeleriyle ölçüldüğünü biliyoruz. Dolayısıyla bu genç ve dinamik insan kaynağını çağın koşullarına göre yetiştirmek medeniyet yarışında bizi daha güçlü hale getirecektir. Bu bağlamda; toplumların sahip oldukları insan kaynakları kalitesinin artırılmasını sağlayan, toplumu aydınlatma ve bilgilendirme görevlerini üstlenen, ülkenin geleceğini şekillendiren öncü ve önemli kurumlar olarak görülen üniversitelere önemli görevler düşmektedir" diye konuştu.

YÜKSEKÖĞRETİM ALANINDA HIZLI BİR DEĞİŞİM YAŞANIYOR

Yükseköğretimde yaşanan değişim ve dönüşümden bahseden YÖKAK Başkanı Prof. Dr. Elmas da, "Daha esnek ve değişime kolay adapte olan yapılar, yıkıcı teknolojik değişimin getirdiği yetkinlik ağırlıklı öğrenme, araştırma ve bunların topluma katkısı, etkisi çok önem kazanmaktadır. Pandemi ile birlikte değişen yetkinliklere duyulan ihtiyaç, yükseköğretimde beklentileri de değiştirdi. Üniversite tercihi yapacak öğrencilerimizin de bunu esas alarak üniversitenin ek olarak hangi yetkinlikleri kazandırdığına bakmaları öncelikli olmalıdır. Kalite Kurulu olarak yaptığımız her değerlendirme; üniversitelerimizin bu hızlı değişimi anlamasını, uyum göstermesini ve sonuçlarını değerlendirerek değişimi yönetmesini sağlayacak sistemler üzerine yoğun çaba sarf etmesine odaklanmaktadır" ifadesini kullandı.
Prof. Dr. Elmas şöyle devam etti:
"Üniversitelerimizin kendilerine özgü hedeflerini belirlemesi, izlemesi ve sonuçlarını değerlendirerek ilerlemesi adımlarından oluşan iç kalite güvence sistemlerini kurmaları yükseköğretim için en önemli konu haline gelmiştir. Bunu yapan üniversitelerimiz, sürekli değişim ortamında çevik davranabilir ve süreçlerini başarıyla yürütebilirler. Gittikçe karmaşık hale gelen dünyamızda, bugüne ve geleceğe yön verme çabasında olanların, kalite süreçlerinden daha çok yararlanma ihtiyacı olacaktır. Kurulumuz şimdiye kadar, ülkemizde mezun veren tüm üniversitelerimizin dış değerlendirmelerini tamamlamış ve 100 üniversitemizde ise izleme süreçlerini gerçekleştirmiştir. 2020 yılında ilk kez uygulanmaya başlanan Kurumsal Akreditasyon Programı ile Türkiye'deki üniversitelerin ulusal hedeflere katkısını ve dünyadaki görünürlüğünü artırmak amaçlanmaktadır. 2020 yılında başvuru yapan 60'a yakın üniversite içerisinden 11 üniversite Kurumsal Akreditasyon Programı'na dahil edilmiştir. Bugünlerde değerlendirme süreçleri tamamlanmakta olup sırayla diğer üniversiteler de açıklanacaktır. Açıklanan ilk üniversite Ege Üniversitesidir."
Prof. Dr. Elmaz, tam akreditasyonun Ege Üniversitesini sürekli iyileştirerek mükemmelliğe doğru hızla ilerleteceğini söyledi.

209 ÜNİVERSİTE İÇERİSİNDE BİR İLKİ BAŞARDIK
EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak ise birçok alanda olduğu gibi kurumsal akreditasyon alanında da stratejik, disiplinli ve adanmışlık ruhu içerisinde çalışma yürüttüklerini ve neticelerini aldıklarını belirterek "Yükseköğretim Kalite Kurulunun kurumsal akreditasyon programı kapsamında 5 yıllık tam akreditasyon alarak ülkemizde ilk kurumsal akredite olan üniversite olduk. Üniversitemizi yükseköğretim alanında daha ileri taşıma ve topluma sunduğumuz katkı payını artırma idealleriyle çıktığımız bu yolda, başlattığımız geniş çaplı akademik değişim-dönüşüm seferberliği ile büyük bir mesafe kat ettik" görüşünü aktardı.

Ege Üniversitesinin bugünkü başarı modelinden pek çok üniversitenin de yararlanabileceğine inandıklarını ifade eden Rektör Budak, “Kalite ve akreditasyon, üniversitelerin eğitim ve öğretimde güncel yaklaşımları bünyesine entegre ettiğinin, çağın değişen ihtiyaç ve beklentilerini karşılama noktasında başarılı olduğunun teminatıdır. Gençlerimizin meslek yaşamlarının gerektirdiği kişisel ve akademik donanıma sahip olabilmelerinin güvencesi de kalite kavramının eğitim ve öğretim sürecinin tüm basamaklarına etki etmesinden kaynaklanmaktadır. Bu nedenle kalite kavramının bir kurum kültürü olarak benimsendiği, eğitim programlarının akredite edildiği bir üniversitede eğitim gören öğrencilerimiz, geleceğe bir adım daha önde başlayacaktır" açıklamasında bulundu.

Konuşmaların ardından YÖKAK Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Elmas, Tam Akreditasyon Belgesini Rektör Prof. Dr. Necdet Budak'a takdim etti. Törende ayrıca EÜ Medya Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından hazırlanan akreditasyon süreci video gösterimi ve Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı öğretim üyesi kanun sanatçısı Doç. Dr. Halil Altınköprü'nün kanun dinletisi gerçekleştirildi.