GÜNDEME BAKIŞ – 2014 yılında AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım’ın, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı döneminde açıkladığı Balçova-Çiğli arasında yapılacak Körfez Geçiş Projesi askıya alındı. Yıldırım’ın sık sık, “Buna İzmirliler sahip çıkmalı” dediği projeyle ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı çevresel etki değerlendirme (ÇED) olumlu raporunu onaylamıştı. Bunun ardından TMMOB’liğinin açtığı dava sonrası mahkeme ÇED raporunu iptal etmiş, Büyükşehir, Narlıdere, Balçova, Karşıyaka ve Çiğli belediyeleri aynı şekilde mahkemenin atağı bilir kişi de projeyle ilgili olumsuz görüş bildirmişti.

YAPACAK BİR ŞEY KALMADI
AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, projenin geleceğiyle ilgili Gündeme Bakış’a konuştu. Kaya, “CHP’li Büyükşehir, Narlıdere, Çiğli, Balçova, Karşıyaka belediyeleri bu projeye engel olmak için gerekeni yaptılar ve ÇED projesi iptal oldu. Maalesef bu konuda yapılacak artık bir şey kalmadı. Mahkeme ÇED’i iptal etti, şuanda Danıştay’da. Tabi oradan ancak olumlu bir karar gelmesi lazım. Bilirkişi raporunu da gördüm. Kararlarda ‘yerel yönetimlerin çekinceleri var’ deniliyor. Yani CHP olduğu sürece bu proje yapılmaz. Karara itiraz ediyorlar” dedi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN 2023’TE HİZMETE GİRECEK DEMİŞTİ!
Erdoğan, son İzmir mitinginde projeyle ilgili şunları söylemişti:

"Yatırım bedeli 2,5 milyar dolar olan projede, 16 kilometre raylı sistem, 12 kilometre kara yolu, deniz kesimininde 4,2 kilometre körfez köprüsüyle 1,9 kilometre batırma tüp tünelle bu iki yapıyı birbirine bağlayan yapay ada bulunuyor. ÇED belgesi alındı, imar planlarıyla ilgili çalışmalar sürüyor. Bu projenin ihalesini yap-işlet-devret modeliyle yapıp, inşallah 2023 yılına kadar hizmete sunmayı hedefliyoruz"

YILDIRIM: “MUTLAKA GETİRECEĞİZ” AÇIKLAMASI YAPMIŞTI
Başbakan sıfatıyla ilk kez İzmir’e gelen Binali Yıldırım, projeyle ilgili o dönem, “Sevgili İzmirliler zannetmeyin ki unuttuk, İzmir'in çılgın projesi de geliyor. Körfez Geçişi'ni de İzmir'e mutlaka getireceğiz. Nasıl Konak Tüneli'ni yaptıysak, Sabuncubeli Tünelini yapıyorsak Körfez Geçişi'ni de mutlaka yapacağız. Kordonla Kordelya'yı, Konak ile Karşıyaka'yı birleştireceğiz" diye konuşmuştu. 

KÖRFEZ GEÇİŞ PROJESİ NEDİR?
İzmir Körfez Geçişi Projesi, 2014 tarihli mahalli idareler seçimlerinde AK Parti'nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı adayı olan, dönemin Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanı, şimdi ise meclis başkanı olarak görev yapan Binali Yıldırım‘ın seçim bildirgesinde “Körfez’in Altın Gerdanlığı” adıyla yer almıştı. Kuzeyde İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nin batı yakasındaki İzmir Çevre Yolu’nun Sasalı kavşağından başlayan İzmir Körfez Geçişi Projesi, güneyde Çeşme Otoyolu ile birleştiği kavşakta sonlanması hedeflenmişti. Proje 12 km otoyol, 16 km raylı sistem tramvay olarak öngörülmekte bu kapsamda kuzeyde 4.2 km ayaklar üzerinde köprü ( körfez tarama kanalı üzerinde 200 mt kadar asma köprü şeklinde) 800 mt bir yapay ada ve 1.8 km. batırma tüp tünel yapılması planlanıyordu