Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın “Avrupa Komisyonu Rekabetçi Sektörler Programı Yaratıcı Endüstriler Fonu” kapsamında katkı sağladığı Create In İzmir’de, girişimcilik ve inovasyon alanındaki tüm projeler ve iş birliklerinin dijitalleşme süreçleri desteklenerek, daha iyilerinin hayata geçirilmesi için çalışmalar yapılacak. İzmir’deki firmaların nelere ihtiyaç duyduğu tek tek belirlenerek, raporlar hazırlanacak. 
İzmir’e özel sektörel lobicilik faaliyetleri ve Ar-Ge çalışmalarını da içeren proje kapsamında, yabancı ülkelerden konukların da katılımıyla ulusal ve uluslararası paneller, toplantılar düzenlenecek. İzmir’in potansiyeliyle güçlenen yeni projelerin ortaya konması için güç birliği ile çalışılacak. Projelerin etkin olarak tanıtılması için kapsamlı bir yol haritası oluşturulacak. Şirketlerin finans kaynaklarına kolaylıkla erişmesi için atılması gereken adımların da belirtileceği proje, yabancı yatırımın İzmir’e yönelmesinin de önünü açacak. 

YATIRIM İZMİR’E GELECEK
İEÜ+KREA Müdürü Sevay İpek Aydın, 8 bin 500 yıllık tarihe sahip olan İzmir’in, tüm özellikleriyle dünyanın en potansiyelli şehirleri arasında yer aldığını belirtti. İzmir’deki yaratıcı endüstrilerin yapılarını analiz ettiklerini dile getiren Aydın, iki yıl içerisinde İzmir’in ihtiyaç duyduğu yol haritasını çıkarmayı hedeflediklerini vurguladı. Aydın, “Ülkemizde, Avrupa Komisyonu’nun ilgili fonunu Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız yönetiyor. Çağın gerekleri doğrultusunda, şehirlerin gelişimine yönelik nitelikli ve güçlü dijital dönüşümü destekleyen bir proje olması, fondan yararlanmak için en önemli ayırt edici kriter oldu. Her yıl, çok sayıda proje Bakanlığa iletiliyor. En ince ayrıntısına kadar inceleme yapılarak, desteklenmesi kararlaştırılan projeler belirleniyor. Create In İzmir projesi de bunlardan biri oldu. İZKA, İZTAV ve EGİAD ile birlikte, uyum içinde çalışarak hayata geçirdiğimiz proje, inanıyorum ki şehrimize güç katacak. Temeli, kesiştiği tüm sektörlerdeki ürün ve hizmetleri piyasada daha güçlü ve farklı hale getirmek olan, kişisel ya da kurumsal beceri ile yeteneğe dayanan yaratıcı endüstriyel faaliyetlere de yol gösterecek” dedi.

BİLİŞİM VE TASARIMIN KESİŞTİĞİ YER
Aydın, sözlerini şöyle sürdürdü: “Amerika’daki Silikon Vadisi; herkesin bildiği, kendine özgü havası bulunan, yaratıcı fikirler için ilham kaynağı olarak görülen bir nokta. Bir anlamda, inovasyon ve yaratıcılığın merkezi. Biz, ‘İzmir, neden yaratıcılığın merkezi olmasın’ düşüncesiyle harekete geçtik. İzmir’i, bilişim ve tasarımın kesiştiği bir nokta haline getirmeyi amaçladık.  Aynı zamanda yaratıcı beyinlerin İzmir’de kalmasına da olanak sağlamak istedik. Projemiz, yaratıcı endüstrilerle uğraşan iş dünyasını İzmir'de bir araya getirmeyi de hedefliyor. Projemiz, tamamen dijital olarak hayata geçebilecek nitelikte kurgulandı. Bu sayede, koronavirüsün projemize yönelik çalışmaların önüne geçmesini de engellemiş olduk. Çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz.”