Halil İbrahim GÜLER / GÜNDEME BAKIŞ - Özel Haber   İzmir’de 20 yıldır taşınması gündemde olan ancak bir türlü sonuç alınamayan Buca Cezaevi ile ilgili flaş bir gelişme yaşandı. Buca Cezaevi’ndeki mahkumlar geçtiğimiz hafta sonundan itibaren başka cezaevlerinin nakledilmeye başlandığı öğrenildi. Boşaltma işleminin önümüzdeki hafta ortasına kadar tamamlanacağı ifade edildi.

BAKAN GÜL AÇIKLAYACAK!
Gündeme Bakış’ın edindiği bilgiye göre; Adalet Bakanı Abdülhamit Gül önümüzdeki hafta İzmir’e gelerek taşınmayla ilgili detayları kamuoyuyla paylaşacak.

CEZAEVİNİN YERİNE NE YAPILACAK?
Buca Cezaevinin yıkıldıktan sonra yerine ne yapılacağı ise merak konusu. Kimi millet bahçesi yapılsın derken kimi rekreasyon alanı önerisinde bulunuyor. Geçtiğimiz ay Gündeme Bakış Tv’nin yayın konuğu olan AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, “Cezaevi’nin Buca’dan kaldırılması noktasında hangi partiden olursa olsun yardım edeceğimizi ifade etmiştik. Bu noktada Buca Belediye Başkanı Sayın Erhan Kılıç ile ortak akılla çözülmesi yönünde bir toplantı yaptık. Samimi, siyaset üstü bir tavırda buluşmamızı sağladı. Yakın zamanda Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ü bekliyoruz. İnşallah İzmirlilerin, Bucalıların beklediği müjdeyi verecektir. Daha sonra bu alanla ilgili ne yapılması konusunda hep beraber, ortak akılla karar verilecek. Bu konu siyaset üstü konulardır, İzmir gündeminden kaldırılması gerekiyor. Alanın kalması birinci, şehre kazandırması ikinci bir konudur. Alanın şehre kazandırılması konusunda da ortak akıl ve şeffaf bir süreçle birlikte sürdüreceğiz. ‘AVM yaparlar’ haberleri çıkar. Bizim böyle bir planımız yok. Biz Buca’nın ihtiyaçları doğrultusunda seçilen belediye başkanıyla konuşacağız. Burası Adalet Bakanlığı’na ait, bakanlığın ihtiyaçları olabilir. Bunları karşılıklı bir şekilde konuşup, Bucalıların beklentileri doğrultusunda çözülecek” demişti.

HİZMETİN SİYASETİ OLMAZ
Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç, cezaevinin kaldırılmasıyla ilgili ise, “'Hizmetin siyaseti olmaz' diyerek ekilimiz Mahmut Atilla Kaya'nın çok büyük destekleri ile birlikte ateşledik. Gösterdiğimiz bu birlikle beraber Türkiye'ye de örnek olduk” açıklamasında bulunmuştu.

BAKANI ZİYARET ETMİŞLERDİ! AĞUSTOS AYINDA PLANLAMA YAPILDI
Son olarak yerel seçimlerde gündeme gelen Buca Cezaevinin kaldırılmasıyla ilgili AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç, Bakan Gül’ü birkaç kez ziyaret etmişti. Bakan, Gül geçtiğimiz Ağustos ayında cezaevinin taşınmasıyla ilgili talimat vermişti.

1959’DA KURULDU
İzmir Buca kapalı/açık Ceza İnfaz Kurumu 1959’da kuruldu. Yaklaşık 4 bin mahkumun kaldığı cezaevi yıllar geçtikçe şehrin ortasında kaldı. 2000’li yılların başından itibaren cezaevinin kaldırılması hep gündeme geldi ancak tüm tartışmalar sözde kaldı. 2019 yerel seçimlerinde belediye başkan adayları Buca Cezaevi’nin kaldırılması yönünde görüş belirtti ve kim başkan seçilirse bu konuyu gündeme getirmesi konusunda fikir birliğine varıldı. 2019’un Mart ayından itibaren ise konu hep kent gündeminde oldu. İzmir-Ankara arasında yerel siyasetçilerin mekik dokumasının ardından sonuç alındı.