GÜNDEME BAKIŞ - Pandemi ile ilgili İzmir’de son durumla ilgili bilgi veren İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, “Pandemi dünyanın müdahale ettiği bir sorun. Henüz aşılabilmiş değil. Ne kadar başaralı olduğunu hep birlikte gözlemliyoruz. Avrupa’nın en gelişmiş ülkeleri kapanmalar oldu. Biz de İzmir’de başa çıkmaya başlıyoruz. Göreve başladığımızda iyi bir yerdeydi. İlk başladığı sırada en yüksek yerlerdeydi. Yazın kısmen serbest kalması nedeniyle vakalarda ivme olmuştu. Depremin tetiklediği bir ortamda çok noktalarda zirveleri o zaman gördük. Vakalar iki üç haftalık bir süreçte beş katına çıkmıştık. Ciddi bir sıkıntıydı. Daha sert tedbirler alındı, oldukça azalma biraz hareketlenme başladı ama zirve noktasının yarısının da hala altındayız. Zirvenin 5’te 1’indeyiz diyebiliriz. İnşallah o zirveye varmayız. Yoğun bakımlarda, cihazlarda, yatak oranında bir sıkıntı yok. Bunun 4-5 katı vaka olduğu sürede sıkıntı yaşamamıştık. Bu rehavete neden olmasın. Bir takım şehir efsaneleri dönüyor. ‘Yayılım fazlalaştı ama ölümcüllüğü azaldığı’ diye… Böyle bir şey söz konusu değil” dedi.  

DÜN 16 VATANDAŞIMIZI KAYBETTİK  
Köşger konuşmasını şu şekilde sürdürdü:
“Hem yayılım hızı hem de ölümcül hızı devam ediyor. Dün itibariyle 15-16 vatandaşımızı kaybettik. İzmir’de toplamda 4 bine yakın vatandaşımızı kaybettik. Bizzat yaşamış birisi olarak tekin bir hastalık değil. Nereden nasıl bir sonuç vereceğini kestiremiyorsunuz. Çok sıkıntılı bir hastalık. Beni yatağa serdi ama hastaneye götürmedi. Sırt ve eklem ağırlarından yatamıyorsunuz, ama halsizlikten de yataktan kalkamıyorsunuz. Allah kimsenin başına vermesin. Yaşanan süreçte de direk temasla ulaşan bir şey. Maskesiz yakın temasla bulaşan bir şey.  Cumartesi günü haftanın sosyal hareketliğini kapatmış oluyorsunuz, direk rakamlara yansıyor. İhtiyaç olmadıkça sosyal alanlara çıkılmaması gerekiyor.”  

VAKA SAYISI 900’Ü BİRAZ GEÇTİ
Köşger, “Günlük vaka sayısı 900’ün üzerinde Biraz daha arttı birkaç günde bu rakamlar. Kısıtlı dönemden kontrollü döneme geçtiğimizde en bariz fark cumartesi yasağın kalkmış olmasıydı. Cumartesi günü çok fazla sosyal temasta bulunuyordu. Pazar günü kapalı, kısıtlı pazartesi günü rakamları görüyoruz. Bu rakam iki katına çıkıyor” dedi.   

AĞUSTOS AYINI İŞARET ETTİ
Denetimleri arttırarak devam edeceklerini kaydeden Köşger, “Bunu biraz daha artırarak devam ettireceğiz. Cumartesi Pazar kontrolleriyle sıkılaşacak. İlk anda vatandaşlarımız bir yılı aşan süreçte vatandaşta bir bunalma oldu. İlk cumartesi günü hemşehrilerimiz parklara bahçelere akın etti. Bu hala ölümcüllüğünü devam ettiriyor. Vatandaşlarımızın aşılama oranının yüzde 51 olana kadar, ‘bu da en erken Ağustos ayın denk geliyor. O zamana sabretmemiz gerekiyor. Ondan sonra tüm dünyada normalleşmenin başlayacağını tahmin ediyoruz. Ramazan ayında rakamlarla sürecin aşağı çekileceğini düşünüyorum, İnşallah İzmir’de de aynı şekilde gelişir bu durum” dedi.

1 MİLYONA YAKLAŞTIK
Köşger İzmir’de yapılan aşılama oranıyla ilgili de “900 bin yakın vatandaşımızı aşılama yapıldı. 1 milyona yaklaştık. Yani 4/1’e yaklaştık” dedi.