GÜNDEME BAKIŞ – Yüksek riskli iller arasında yer alan İzmir’de vaka sayısı artışa geçti. İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger’den çarpıcı açıklamalar geldi. Köşger, "Kapanabiliriz kırmızıya doğru gidiyoruz. Vatandaşın kendi otokontrolünü yapması lazım. Acilen İzmirli, İzmirli gibi davranmalı" diye konuştu.

İZMİRLİYE TURUNCU KOD YAKIŞMAZ!
Güvenlik güçleri ve sağlık görevlileri ile birlikte bizzat kontrol ve denetimlere katıldığını belirten Vali Köşger, "Sürekli olarak denetleme halindeydik ama herkesin başına bir polis dikmemiz mümkün değil. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 1 Mart tarihinden sonra açıkladığı pozitif vaka sayısı, geçen haftaya göre yüzde 50 arttı" dedi. "Bir yerlerde büyük bir yanlışlık var" diyen Vali Köşger, "Biz 'Mavi olalım, İzmirliye turuncu kod yakışmaz, İzmirli bilinçlidir' derken, böyle giderse, rengimiz kırmızı kod olacak. Bu seBepten dolayı İzmir İl Hıfzıssıhha Kurulu ve Valilik olarak sert ve net önlemler alacağız" dedi.

"FAZLA NORMALLEŞTİK"
Vatandaşların, uzun süredir hafta sonunda sokağa çıkamamaları nedeniyle kendilerini dışarı attığını vurgulayan Vali Köşger, "İzmirliler de restoran, lokanta, kafe ve çay bahçelerine hücum etti. Normalleşmeyi yanlış anlayarak biraz fazla normalleştik. 1-8 Mart tarihleri arasındaki pozitif vaka sayısında İzmir'de yüzde 50'lik artış var, bu kabul edilemez. Artık frene basmamız lazım. Yüz binde 43 olan pozitif vaka oranı, yüzde 64'e çıktı. Ne yazık ki kurallara riayet edilmemiş. 13 bin vakayı sınır kabul etmiştik ama geçtik" diye konuştu

İŞLETMELER DİKKATLİ OLMALI
İşletmeleri de dikkatli olmaya davet eden Vali Köşger, “Bu süreçte çok sıkıntı çektiler, anlıyorum. Yeniden kapanma durumu olsun istemiyoruz. HES kodunu sorgulamadan kimseyi mekana almasınlar. Masalar arasındaki mesafeye dikkat edip, hijyen kuralına uymalılar. Vatandaşlarımızı da anlıyorum, çünkü aylardır hafta sonu sokağa çıkamadılar. Kontrollü normalleşme olması lazım. Eğer bunları yapmazsak, İzmir kırmızı olur, dolayısıyla da sert tedbirleri uygulamak zorunda kalırız. Vatandaşlarımızın, işletmecilerimizin bu konuda çok büyük hassasiyet göstermelerini bekliyorum" dedi.

GÜNDE 7-8 KİŞİ VİRÜS NEDENİYLE HAYATINI KAYBEDİYOR
Köşger, vatandaşların özellikle açık alanlarda yan yana oturarak sosyal mesafe kuralını ihlal ettiğini, buna bir de maskelerini çıkarmaları eklenince virüsün bulaşma riskinin yükseldiğini söyledi.
İzmir'de artan vaka sayılarına rağmen hastanelerde yoğunluk yaşanmadığına işaret eden Köşger, "Hastane, yoğun bakım ve entübasyonla ilgili sıkıntımız yok. Özellikle 30 Ekim'deki depremin ardından Kovid-19 kentimizde zirve yapmıştı. O dönemde de sıkıntı yaşamamıştık. Vatandaşımız 'Virüs mutasyona uğradı artık çok ölümcül değil' diye düşünebilir ama virüs ölümcül olmaya devam ediyor. Her gün kentimizde 7-8 kişi bu virüs nedeniyle yaşamını yitiriyor." ifadelerini kullandı.