GÜNDEME BAKIŞ – İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, Ege Tv’de katıldığı bir programda birbirinden çarpıcı açıklamalarda bulundu. Köşger, şunları söyledi:

DEVLET İZMİR’DE BAŞARILI BİR İMTİHAN VERDİ

“İzmir depreminin ardından evler yıkıldı. 7 bin kamyon moloz toplantdı. Samanlıkta iğne arıyorsunuz. Vatandaşımızın hak kaybına uğramaması için titizlik gösteriliyor. Ayrıştıranlar hak sahiplerine ulaştırılıyor. Burada örneğin bir küçük altın arıyorsunuz. Devlet İzmir’de imtihan verdi. Bunu alın açıklığı ile söyleyebilirim. Başka bir devlet vatandaşına karşı bu kadar cömert davranmayabilirdi. Vatandaş darda kaldığı an elini uzatıyor devlet. Burada da benzer şekilde davranıldı. İzmir, DASK bölgesinde olmasına rağmen vatandaşları beyan ettiği rakam üzerinden sigorta paraları ödendi. Devlet vatandaşımıza 30’ar bin TL eşya yardımında bulundu. Ayrıca taşınma ve kira yardımlarında bulunuldu. İzmir’e özgü bir şey daha var. Kentin nasibi. Mobilya firmalarını aradık. Bir indirim yaparlar mı acaba diye…Onlar çok daha yüce gönüllü davrandılar. Aradığımız firma bu sektörün duayeniyiz biz şimdi bütün sektör bileşenlerini arayacağız. Bir rol paylaşımı yapacağız. Siz ne kadar derseniz o kadar kişiye eşyayı hibe edeceğiz dediler. 30 bin TL verildi onun kadar da hibe aldık. 7 proje alanı var. Buralara evler yapılacak. 2 sene ödemesiz, 18 yıl taksitle. Rakam da maliyetin yarısı”

REZERV ALAN KATİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİNE VERİLMİŞ İPTAL EDİLDİ

Bayraklı Şehir Hastanesi’nin yanında belirlenen rezerv alan Tarım ve Orman Bakanlığımız tarafından Katip Çelebi Üniversitesine verdiği bir alan. O iptal edildi. Yolu olmadığı için ilk başta helikopterle gezdik. Bir orman alanı yok. Başka bir yapılaşma olacakken orası rezerv alan ilan edildi. İzmir’in farkı ortaya çıktı. STK’ları bir araya getirmiştik. Can kaybı olmuşsa yakınlarına birer ev verilecek”  

İZMİR GELİŞİM VE BÜYÜME NOKTASINI İYİ YÖNETEMEMİŞ!

25 yıllık sürede nüfus çok değişti. İzmir büyümüş. Enine boyuna büyümüş. İzmir göç alıyor. Bu hızlı bir gelişme. Bunun sıkıntıları olur. Problemler de büyüyor dolayısıyla. İzmir batıya açılan bir pencere. Bir liman şehri… Çok önemli uygarlıkların kurulduğu yol üzerinde kurulu…Hızlı gelişmenin çarpık tarafları oluyor. Gelişim ve büyüme noktasını iyi yönetememiş. Hayal kırıklığı yaşadığım noktalar oldu. İzmir aktif 17 fay hattını barındıran bir şehir. Böyle bir sorunsalımız var. En yakın yaşadığımız deprem İzmir’in de depremi değildi. 2 tanesi İzmir merkezde…

KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN BAŞARILMASI LAZIM! YEREL YÖNETİMLER AKSİYON ALMALI.

35 bin yapının riskli bina olduğu tespit edildi. Yüzde 60-65 oranında ruhsatsız yapılaşma var. Kentsel dönüşümün başarılması lazım. Bunu yapmak lazım yerel idarenin üzerine düşen görevler var. Yerel yönetimin aksiyon alması lazım. Merkez hükümetin yerel yönetimi desteklemesi lazım. Üzerinde tartışacağımız bir şey kalmadı. Bu teknik ve hayati konu…Kısır çekişmeleri bırakıp İzmir’in harekete geçmesi gerekiyor. 180 bin yapının yeniden yapılması lazım yıkılıp. Uzun vadeli planlar yapılması lazım. Kısa vadede de yapılacak şeyler var.Bilimsel teknik ve objektif olarak çalışmak lazım. İzmir’de 9 tane üniversite var. Jeoloji alanında yetkin bilim insanları var. Çağıracağız, 17 fay hattından hangisi ne zaman kırılır. En yakın kırılma ihtimali olan fay hattı üzerinden başlayıp kentsel dönüşümü başlatmamız gerekiyor. 1999 öncesi yapıların dönüştürülmesi lazım.

ALTYAPI SORUNLARI VAR, YAĞMUR SUYU BERTARAF KAPASİTESİ YETERLİ DEĞİL!

Alt yapı sorunları var. Yağmur suyu bertaraf kapasitesi yeterli değil. İzmir’de bir sel yaşandı. Bir aylık yağış saatler içerisinde düştü. Ancak derelerin 100 yıllık, 500 yıllık planan debileri var. Tabiatın bir ritmi var. Duruyor duruyor taşkınlık yapıyor. En kötüyü öngörerek altyapının yapılması lazım! 500 yıldır olmayan şey yarın olabilir. Teknik olarak buna hazır olmamız lazım. Yapılacak çok şeyler var. Birbirimizi suçlamayı bırakmamız lazım. Bir araya geleceğiz. Çin dilinde kriz ve fırsat aynı kelimeyle ifade edilir. Bazı krizler fırsatları getirir. Bayraklı depremi bizim için fırsat olmalı. Bu çok sınırlı küçük bir alanda olmuş bir şey. Bizim organize edebileceğimiz bir şey. 35 bin yapının çöktüğünü bir düşünün. O engele takıldı, bu imzalamadıyı bir kenara bırakmalıyız. Birbirimizle tartışmaktan uzaklaşmalı hizmet odaklı çalışmalıyız”