2019-2020 akademik yılının başlaması için geri sayıma geçilirken, üniversiteye ilk kez başlayacak gençler de hazırlıklarında son aşamaya geldi. Çok sayıda genç, tercihleri doğrultusunda üniversite okumak için başka bir şehre gidecek ve hayatlarında yeni bir döneme başlayacak. İEÜ Psikolojik Gelişim ve Danışma Merkezi'nin uzman klinik psikologları Merve Minkari Tunçay ve Nilay Uğurlu Öztürk, üniversite ile yeni tanışan öğrencilere, sürece çabuk uyum sağlamaları için neler yapmaları gerektiğine ilişkin tavsiyelerde bulundu.
Üniversite hayatının kişinin yetişkinliğe geçtiği, kendini keşfettiği, akademik ve sosyal anlamda kendini geliştirdiği bir dönem olduğunu söyleyen Merve Minkari Tunçay, "Geçiş dönemlerinde kaygı, stres, yoğun üzüntü, içe kapanma, hayal kırıklığı gibi hisler yaşanabilir. Bazen de kişi kendini daha motive, mutlu, heyecanlı ve enerjik de hissedebilir. Bu gibi duygular gün içinde değişkenlik gösterebilir. Uyumlanma süreçleri herkes için farklı yaşantılanır ve bu durum oldukça doğaldır. Bu süreci sağlıklı yönetebilmek adına öğrenciler, öncelikle kendine zaman tanımalı. Adaptasyon süreci, kimi için hızlı gelişirken, kimileri için daha uzun sürebilir. Öğrenciler, bulunduğu şehri ve kampüsü de keşfetmeli. Kendini ait hissedecekleri yeni ortamlar bulabilmeli. Gençlerin, tanıdığı ve güvendiği kişiler ile iletişime geçerek sosyal destek alması da kendilerini iyi hissetmelerine yardımcı olur" dedi.


'KENDİMİZLE KURDUĞUMUZ İLİŞKİ DE ÖNEMLİ'
Öğrencilerin, üniversite ile ilgili bilmedikleri şeylerin olabileceğini ve bunun doğal karşılanması gerektiğini dile getiren Nilay Uğurlu Öztürk ise, "Hayat düzeninde değişiklikler olduğunda, yeni rutinler belirlemek uyumlanmayı kolaylaştırır. Öğrenciler, belirli gün ve saatlere, iyi hissetmelerini sağlayacak aktiviteleri koyabilir. Sabahları yürüyüş yapmak buna örnek olabilir. İnsanlarla olduğu kadar, kendimizle kurduğumuz ilişki de önemli. Bu nedenle beslenmeye, uyku düzenine, fiziksel olarak aktif olmaya önem vermek gerekir. Sosyal aktivitelere katılmak, üniversite içi kulüpleri keşfetmek, farklı beceriler geliştirmeye yönelik adımlar atmak da uyumlanma sürecini kolaylaştırır. Eğer öğrenciler, uyumlanmakta çok zorlandığını düşünüyorsa, bir uzmana başvurmalı. Üniversitelerin mentorluk (rehberlik) projeleri de uyumun kolaylaşması açısından çok önemli. Örneğin, bizim üniversitemize ilk kez başlayacak öğrenciler, güvenilir kişilerden istediği gibi bilgi alabiliyor ve kısa sürede tecrübe ediniyor. Bu sayede de uyum sürecini hızla tamamlıyor" diye konuştu.


UZMANLARIN TAVSİYELERİ
Uzmanların üniversiteye yeni başlayan öğrencilere tavsiyeleri şöyle:
Kendinize zaman tanıyın. Uyum süreci, kimisi için çok hızlı gelişirken, kimileri için daha uzun sürebilir. Bulunduğunuz şehri, kampüsü keşfedin. Kendinizi ait hissedeceğiniz yeni ortamlar bulmaya çalışın. Tanıdığınız ve güvendiğiniz kişiler ile konuşmak ve sosyal destek almak, kendinizi iyi hissetmenize yardımcı olur. Üniversiteye dair bilmediğiniz şeylerin olması doğaldır. Eski öğrencilere danışabilirsiniz. Belirli gün ve saatlerde, size iyi hissettiren aktiviteler yapın. Sabah yürüyüş yapmak buna örnek olabilir. İnsanlarla kurduğumuz ilişkiler kadar, kendimizle kurduğumuz ilişki de önemlidir. Bu nedenle beslenmeye, uyku düzenine, fiziksel olarak aktif olmaya önem verin. Üniversitedeki kulüpleri keşfetmek, farklı beceriler geliştirmeye yönelik adımlar atmak, uyumlanma sürecini kolaylaştırır.
Uyumlanmakta çok zorlandığınızı düşünüyorsanız bir uzmana başvurmak konusunda çekinmeyin.