Dünyada her yıl 15 milyon kişi inme geçirirken, hastalık 5 milyon hastanın hayatını kaybetmesine, 5 milyonunun da kalıcı özüre sahip olmasına yol açıyor. Çok sayıda vatandaşı tehdit eden iskemik (tıkayıcı) inmeye karşı uyarıda bulunan uzmanlar, bazı tedbirlerin erkenden alınması gerektiğini söylüyor. Yüksek kan basıncı, kontrolsüz diyabet, kalp hastalıkları, yüksek kolestrol ve sigara tüketiminin en önemli risk faktörleri olduğunu söyleyen İzmir Kent Hastanesi Bayraklı Tıp Merkezi Nöroloji Uzmanı Dr. Aycan Oto, "Öğrenildikten sonra da bunları değiştirmek için doğru önlemlerin alınması gerekir ki; koruyucu en önemli tedbir, uygun yaşam biçimi oluşturmaktır. Bunun için de hipertansiyon, diyabet, sigara, kalp hastalıkları, yoğun alkol kullanımı, hareketsiz yaşam gibi değiştirilebilen risk faktörleri ile mücadele etmek gerekir" dedi.  

İnmeyi 'beyni besleyen damarlardan birinin tıkanması veya yırtılması sonucu oluşan, kan akışının azalması veya tamamen durmasıyla, ilgili beyin bölgesinde işlev kaybı olması' şeklinde tanımlayan Uzm. Dr. Oto, "İnmede değiştirilebilir ve değiştirilemeyen risk faktörleri vardır. Bu risk faktörleri, birbirlerinin etkilerini katlanarak arttırmaktadır. Değiştirilemeyen risk faktörleri yaş, cinsiyet, ailede inme öyküsü varlığı ve ırktır. Değiştirilebilir risk faktörleri ise; yüksek tansiyon, kontrolsüz diyabet, yüksek kolesterol, kalp hastalıkları, sigara tüketimi, obezite, daha önce geçici iskemik atak geçirmiş olmak, menapoz sonrası hormon tedavisi, orak hücreli anemi, damar hastalıkları gibi sıralanabilir" dedi.

İnme hastalığının önlenmesinde risk faktörlerinin öğrenilmesi ve bunları değiştirmek için doğru önlemlerin alınmasının çok önemli olduğunu belirten Uzm. Dr. Oto, "Koruyucu en önemli tedbir, uygun yaşam biçimi oluşturmaktır. Bunun için de düzenli kontroller yaptırarak, hipertansiyon, diyabet, atrial fibrilasyon, yüksek lipid düzeyleri, sigara, yoğun alkol kullanımı, hareketsiz yaşam gibi değiştirilebilen risk faktörleri ile mücadele etmek gerekir. Erken müdahale şansı yaratabilmek için de inme belirtilerinin bilinmesi, fark edilmesi gerekir. Ani bilinç bulanıklığı, vücudun tek tarafında ani gelişen güç kaybı,ani gelişen görme, konuşma bozuklukları, anlamada güçlük, yüz, kol veya bacakta uyuşukluk, yüzde kayma, nedeni bilinmeyen ani ve çok şiddetli baş ağrısı gibi belirtiler inme şüphesi uyandırmalıdır. Bu belirtilerden bir ya da birkaçı görüldüğünde erken müdahale edilirse olası fonksiyon kayıpları en aza indirilir. Özellikle ilk 4,5 saatlik zaman hayati öneme sahip olabilirö diye konuştu.