İzmir Ekonomi Üniversitesi Medical Park Hastanesi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Dirican, 4 Şubat Dünya Kanser Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, ülkemizde bir yıl içerisinde yaklaşık 96 bin 200 erkek ve 67 bin 200 kadına kanser teşhisi konduğunu söyledi. Doç. Dr. Dirican “Türkiye'de erkeklerde en sık görülen kanserler akciğer ve prostat kanseridir. Tütüne bağlı kanserler erkeklerde önemini korumaya devam ediyor. Kadınlarda en sık görülen meme kanseri ise kadınların sağlığını tehdit ediyor. Hem erkeklerde hem de kadınlarda bağırsak kanseri en sık görülen üçüncü kanser türüdür.” dedi.

EN ÖNEMLİSİ ERKEN TANI
Erken tanı alan hastalarda tedavi şansının yüksek olduğunu belirten Dirican, “Ulusal Kanser Enstitüsü'nün önerilerine göre sigara kullanmamak, fiziksel aktivitede bulunmak, radyasyondan korunmak, Hepatit B ve HPV aşısı olmak, obeziteden kurtulmak, akdeniz diyetine uygun beslenmek ve yoğun UV ışına maruz kalmamak kanser gelişimini önlemeye yardımcı oluyor.” dedi.

KİŞİYE ÖZEL TEDAVİ
Günümüzde ileri aşamadaki kanserin tedavisinde önemli gelişmelerin olduğunun altını çizen Dirican, “Klasik kemoterapi tedavilerin ötesinde, immünoterapi ve hedefleyici ilaçlar ile kanser tedavi edilebiliyor. Ayrıca kanserin biyolojik temelinin daha iyi anlaşıldığı günümüzde her hasta için ayrı tedavilerin planlandığı bireyselleştirilmiş tedaviler ön plana çıkıyor. Kanserin tedavisinin yanında unutulmaması gereken en önemli unsur bütünleyici yaklaşımdır. Bu yaklaşımın içinde psikolojik destek, beslenme önerileri, egzersiz ve yoga gibi fiziksel aktiviteler ve faydası bilimsel olarak kanıtlanmış tamamlayıcı tıp uygulamaları yer alıyor.” diye konuştu.