Yaklaşık 10 yıl önce bel fıtığı nedeniyle bir süre felç kalan 56 yaşındaki Aydan Kabaağaçlı, yaşama azmi sayesinde tekerlekli sandalyeden kurtuldu. Bacağına takmak zorunda olduğu ortezle yaşamını sürdüren Kabaağaçlı, kanser tedavisi sürecinde ona iyi geldiğini düşündüğü ahşap boyama ve rölyef çalışmalarına ağırlık verdi. Kendisi gibi engelli ve kanser hastası kursiyerleriyle bir araya gelen Kabaağaçlı, hazırladığı eserleri 10-16 Mayıs Engelliler Haftası süresince sergileyecek. Karşıyaka ilçesinde eylül ayından bu yana bir kafenin ev sahipliğinde onkoloji hastalarına ahşap boyama kursu veren Aydan Kabaağaçlı, kısa sürede artan talep üzerine engellilere de eğitim vermeye başladı. Hem bir engelli hem de kanser hastası olduğunu söyleyen Kabaağaçlı, kursa katılanlarla ayrı bir dostluğu olduğunu belirterek "Hem birbirimizi daha iyi anlıyor hem de keyifli vakit geçiriyoruz. Toplam 16 kişiye eğitim veriyorum. Ortaya güzel eserler çıkarıyor ve mutlu oluyoruz. Sergi açıp satış yapacağız. Engelliler Haftası'nda Ulukent'te 13 rölyef tablom ile ahşap boyama eserlerimi 3 gün boyunca sergileyeceğim. Satışa sunup geliriyle bir engelliye umut olmak istiyorum. Engelli sandalyelerinin fiyatı 4 bin liradan başlıyor. Bir sandalye satın alıp ihtiyaç sahibi bir engelliye hediye etmek istiyorum" dedi.
Esas mesleğinin tekstil tasarımı olduğunu, emekli olduktan sonra hobi olarak ahşap boyama ve rölyef çalışmaya başladığını anlatan Kabaağaçlı, şunları söyledi:
"5 yıl önce göğüs kanserinin ardından lenf ve karaciğerde metastaz oldu. Ama durumum şimdi stabil. Tedavim ömür boyu sürecek. Bu hobim tedavi sürecime destek oldu. Hep keyif alarak çalıştım. Her bir tablom bittiğinde çok mutlu oluyorum. Birileriyle paylaşmak ve birlikte bir eser ortaya çıkarmak bana büyük keyif veriyor. İlerde engelliler için yapmak istediklerim var."


KURSİYERLER HEM ÜRETİYOR HEM MUTLU OLUYOR
Kabaağaçlı'nın kursuna katılan 37 yaşındaki otizm ve epilepsi hastası Moris Karmona, İzmir Kent Konseyi engelli meclisi üyesiyken mask boyama kursuna katıldığını ve eserlerinin sergide toplandığını anlattı. Daha sonra Konak Belediyesi Engelliler Merkezi'nde seramikle uğraştığını ve iki yıl önce mandala yaptığını ifade eden Karmona şöyle konuştu:
"Mandala resim terapisi ve kainatın ortasında benliğini bulma sanatıdır. Geçen yıldan beri Karşıyaka Belediyesi'nin açtığı tezhip minyatür kursuna devam ediyorum. Haftanın her günü doluyum. Hepsini hobi amaçlı yapıyorum. Ürünlerimi satarsam dolaylı yoldan para kazanırım. Daha önce engelliler arası spor yarışmasında ödül almıştım. Boccia, tenis ve masa tenisi oynadım. Aynı zamanda müzikle uğraşıyorum. Ahşap boyama yaparak yeni eserler ortaya çıkardığım için çok mutluyum."
Karşıyaka Akademi Zihinsel Engelliler Derneği (KAZED) üyesi Dolunay Avcıoğlu da 25 yıl önce ahşap boyama sanatıyla uğraşmaya başladığını söyleyerek "El sanatları üzerine yıllarca çalıştım. Ahşap boyama öğrendim. Bu işte kendimi geliştirmeyi hep istedim. Aydan hocayla tanıştıktan sonra bu fırsatı buldum. Bu sanatla ilgilenirken zamanın nasıl geçtiğini anlamıyoruz" dedi. Kursiyerlerden Ayşen Kekikoğlu da daha önce bu sanatla hiç ilgilenmediğini ancak çok sevdiğini belirterek "Renklerle ahşapla uğraşmak çok güzel. Evdeki eski eşyalarımı boyuyor ve yeni bir eşya almış gibi hissediyorum" dedi. Esra Güler de "Ben 32 yaşındayım. Ahşapla ilgilenmek hep hayalimdi. İlk önce fırçayı elime alınca korktum. Ya kötü olursa diye düşündüm. Sonra bana yardım ettiler ve kendimi geliştirdim" diye konuştu.