Üniversite-sanayi bütünleşmesine örnek olan iş birliği sayesinde, 4-5 Aralık 2021 tarihlerinde İEÜ’nün ev sahipliğinde enerji temalı bir fikir yarışması da düzenlenecek. ‘Best For City’ (Şehir İçin En İyisi) adlı yarışma, temiz enerji teknolojilerinin kullanımına yönelik yeni fikir ve uygulamaların geliştirilmesine zemin hazırlayacak.

3 YIL GEÇERLİ OLACAK
İEÜ ile ENSİA arasında 3 yıl süreyle geçerli olacak iş birliği protokolünün imza töreni, İEÜ Mütevelli Heyet Salonu’nda gerçekleştirildi. Törene; ENSİA Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Murat Güler ve Tibet Arbak, Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Fehmi Görkem Üçtuğ, İEÜ Yaratıcı Ekonomi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Sevay İpek Aydın, ENSİA Danışma Kurulu Üyesi Serkan Aksüyek ve akademisyenler katıldı.

ZORUNLULUK HALİNE GELDİ

İEÜ Rektörü Prof. Dr. Murat Aşkar, törende yaptığı konuşmada, iklim değişikliği başta olmak üzere birçok etkenin enerji verimliliğini zorunlu kıldığını söyledi. ENSİA ile yapılan iş birliğini bu açıdan çok önemsediklerini, önümüzdeki dönemde yapılacak çalışmalara ilişkin yol haritası oluşturacaklarını dile getiren Prof. Dr. Aşkar, “Best For Energy projesi, ülkemiz ve AB’nin finanse ettiği bir proje. Enerjide etkin ve sürdürülebilir bir dönüşümün desteklenmesini içeriyor. Son dönemde ülkece enerji alanında önemli adımlar attık. Karadeniz ve Akdeniz’deki çalışmalar, yeni kaynak üretme noktasında verilen mücadele de bunlara örnek. Ancak enerji verimliliği konusunda sadece ülke olarak değil, şehirler ve bireyler özelinde de yapılacak çok şey var.  Biz de ENSİA ile çalışmalarımızda enerji farkındalığı için neler yapılabileceği üzerine yoğunlaşacağız” dedi.

VATANDAŞ ODAKLI PROJELER
Prof. Dr. Aşkar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Enerji farkındalığının yaygınlaşması, bu kavramın vatandaşlarca özümsenmesi lazım. Binaların karbondan arındırılmasından tutun da evde alınacak basit önlemlere kadar her detay, daha yaşanabilir bir dünya kurulması noktasında önem taşıyor. ENSİA ile bu noktalara odaklanarak ulusal ve uluslararası projeler geliştirmek hedefiyle birlikte çalışacağız. İnanıyorum ki İzmir’imizden Türkiye’ye yayılan etkili çalışmaları hayata geçireceğiz. Vatandaş odaklı neler yapılması üzerine de yoğunlaşacağız. Türkiye’de, üniversite-şehir bütünleşmesinin ilk modeli olan Kampüsİzmir konseptimizin bir yansıması da bu iş birliği oldu. Sağlanan güç birliğinin oldukça yararlı sonuçlar doğuracağına inanıyorum.”

HER ZAMAN HAZIRIZ
ENSİA Başkanı Alper Kalaycı ise enerji alanında yapılan her çalışmanın Türkiye ve İzmir’in gelişimine katkı sağlayacağını ifade etti. İEÜ ile birlikte çalışacak olmanın önemine dikkat çeken Kalaycı, “Dünya genelinde ülkeler, enerji alanındaki yatırımlarını günden güne artırıyor. Enerji alanında atılacak her adımın, ülkelerin geleceğini doğrudan etkileyeceğini söyleyebiliriz. ENSİA olarak temel vizyonumuz, ülkemizi yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği alanında ekipman, teknoloji ve proje üreten uluslararası bir merkeze dönüştürmek. Bu amaç doğrultusunda yapılacak her çalışmanın, her projenin içinde olmaya hazırız. İEÜ ile sağlanan birliktelik de bunun güzel bir örneği oldu” diye konuştu. 

MURAT HOCAMIZ, AKADEMİK ÜYELERİMİZ ARASINDA 
Kalaycı, şöyle devam etti: “İş birliği kapsamında derneğimiz, kurumsal üyelerimiz vasıtasıyla İEÜ öğrencilerine teknik gezi imkanları sağlayacak. Bunun yanı sıra öğrencilerin stajlarında kontenjan hakkı da sunulacak. Enerji verimliliği ve farkındalığı alanında yapılacak çalışmaları, araştırmaları, organizasyonları birlikte planlayacağız. İş dünyası ile akademik çevreyi bir araya getirerek enerji alanında pratik çözüm önerileri geliştireceğiz. Dernek olarak enerji alanında yapacağımız her çalışmada da İEÜ’deki değerli akademisyenlerimizden görüş desteği alacağız. Rektörümüz Prof. Dr. Murat Aşkar hocamız, derneğimizin kuruluşundan itibaren akademik üyelerimiz arasında yer alıyor. Bu itibarla kendisini ENSİA ailesinin bir ferdi olarak görmekten de büyük mutluluk ve gurur duyuyoruz.”