Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - (Özel Haber) Akaryakatı gelen zamlar sonrası İzmir Büyükşehir Belediyesi ulaşıma zam kararı almıştı. UKOME toplantısında toplum ulaşım araçlarına yüzde 38 zam önerisi gelmişti. 

OYÇOKLUĞU İLE KURULDAN GEÇTİ!

Öneriye kurulda bulunan hükümet temsilcileri ret oyu verdi. Toplantıya davet edilen CHP'li ilçe belediye başkanlarının oylarıyla karar oyçokluğu ile geçti. Toplantıda ayrıca ulaşım ücretlerinin her ay Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ışığında otomatik olarak belirlenmesi kararı alındı.

DAVALIK OLDU

UKOME toplantısında ilçe belediye başkanlarının oy kullanması tartışma yarattı. TCDD İzmir 3. Bölge Müdürlüğü; UKOME yapısında belediye başkanlarının yerinin olmamasını gerekçe göstererek ilgili kararın iptali için dava açtı. 

MAHKEME İPTAL ETTİ

İzmir 6. İdare Mahkemesi alınan zam kararını iptal etti. Mahkeme kararında, "...Bu durumda Büyüksehir Belediyeleri Koordinasyon Merkezleri Yönetmeliğinin 17/10) maddesi hükmüne aykırı olarak toplanan UKOME Genel Kurulu tarafından alınan dava konusu şekil yönünden hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır. Öte yandan daya konuse UKOME kararman deret art ana ili kin düzenlemeleri içermesi nedeniyle toplu ulaşım hizmetlerinden yararlanan vatandaşlar bakmından, alınam kararda yer alan davacı idare aleyhine getirilen düzenlemeler nedeniyle de davacı idare bakımından telafisi güç zararlara sebep olabilece açıktır" denildi.

Mahkeme UKOME'nin şekil yönünden yanlış toplandığını, ilçe belediye temsilcilerinin sadece ilçeleriyle ilgili kararlara katılabileceğini vurguladı. 

YAPISI DEĞİŞTİRİLDİ AVANTAJ HÜKÜMETE GEÇTİ

Büyükşehirlerde belediyelerin yönettiği Ulaşım Koordinasyon Müdürlüğü'nün (UKOME) yapısı Resmi gazetede yayınlanan yönetmelikle değiştirilmişti. Yeni yönetmelikte, Milli Eğitim, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da UKOME üyesi yapılmıştı. Bu değişiklikle kurumda üye sayısı hükümet lehine dönmüştü.

UKOME'DE HANGİ KURUMLAR VAR?

İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı

İl Jandarma Komutanlığı

Kara Kuvvetleri Komutanlığı Ege Ordu Komutanlığı

Sahil Güvenlik Komutanlığı Ege Deniz Böl. Komutanlığı

İzmir İl Emniyet Müdürlüğü

Karayolları Genel Müdürlüğü ikinci bölge müdürlüğü

TCDD 3. Bölge Müdürlüğü

TCDD Taş. AŞ. Gen. Müd. İzmir Yolcu Taş. Ser. Müd. 

DHP İşl. Gen. Müd. Adnan Menderes Hava Limanı Baş. Müdürlüğü

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Ulaştırma Hizm. Düzenleme Genel Müdürlüğü 3. Bölge Müdürlüğü

İzmir Liman Başkanlığı

İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü

İzmir Aile ve Sosyal Hizm. il Müdürlüğü

İzmir Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü

İzmir İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü

İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası

ESHOT Genel Müdürlüğü

İzmir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanlığı

İzmir Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Dairesi Başkanlığı

İzmir Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı

İzmir Büyükşehir Belediyesi Raylı Sistem Dairesi Başkanlığı

İzmir Büyükşehir Belediyesi Zabıta Dairesi Başkanlığı

İzmir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Şube Müdürlüğü

İzmir Büyükşehir Belediyesi Trafik Hizmetleri Şube Müdürlüğü

İzmir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Projeleri Şube Müdürlüğü

İzmir Büyükşehir Belediyesi Toplu Ulaşım Hizmetleri Şube Müdürlüğü

İzmir Metro AŞ. Genel Müdürlüğü

İŞTE YENİ TARİFE!

20 Mart’ta yürürlüğe girecek yeni zamlarla birlikte; A Tarife kapsamında 4,70 TL olan tam biniş ücreti, 6,50 TL’ye çıkarıldı. 120 dakika içindeki ilk aktarma ücreti 1,20 TL, ikinci aktarma ücreti ise 90 kuruş olarak belirlendi. İlk binişten sonraki 120 dakika içinde, üçüncü ve sonraki aktarmalardan ücret alınmaması uygulaması devam edecek.

Yaklaşık iki yıldır aynı olan öğrenci biniş ücreti de 1,64 TL’den 2,20 TL’ye yükseltildi. Öğretmen ve 60 Yaş biniş ücreti ise 4,06 TL’den 5,60 TL’ye çıkarıldı. Öğrenci, Öğretmen ve 60 Yaş kartlarının, ilk binişten sonraki 120 dakika içinde aktarma ücretlerinden muaf olması uygulaması devam edecek. Aynı şekilde, 05.00-07.00 ve 19.00-20.00 saatleri arasında yüzde 50 indirimli biniş hizmeti verilen Halk Taşıt uygulaması da sürecek.