Halil İbrahim GÜLER/ GÜNDEME BAKIŞ- 30 Ekim 2020 depreminde hasar gören, yıkılan, yıkılacak olan ya da riskli yapı kabul edilen binaların yerine yeni bina yapmak için başlatılan Halk Konut projesi kapsamında ilk imzalar Tarihi Havagazı Fabrikası’nda atıldı. Bayraklı’nın Manavkuyu Mahallesi’ndeki Dilber Apartmanı sakinlerinin kurduğu Halk Konut 1 Yapı Kooperatifi ile İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin şirketleri EGEŞEHİR A.Ş. ve İZBETON A.Ş. ile Bayraklı Belediyesi şirketi BAYBEL A.Ş.’nin oluşturduğu ortak girişim arasında imzalanan sözleşmeyle depremzedelere belediye güvencesi ve teknik destek verilecek.

TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLACAĞIZ
İmza töreninde yaptığı konuşmasında çok heyecanlı olduğunu vurgulayan Başkan Soyer, “Çok heyecanlıyım, bu anı çok bekledik. Şu anı yaşayabilmek için arkadaşlarım çok emek verdi. Hepsine minnettarım gerçekten olağanüstü bir iş çıkarıldı. Şu karanlık günlerde tüm ülkeye umut olacak bir projenin başlangıç noktasındayız. Dayanışma ile altından kalkılamayacak hiçbir zorluk olmadığını ülkeye göstermiş oluyoruz. Yaşadıklarımız bize gösterdi ki tüm zorluklara rağmen kentsel dönüşümde başarılı olmak mecburiyetindeyiz. Fakat ekonominin dibe vurduğu dönemde karşımıza o kadar çok engel çıktı ki! Müteahhitler ihalelerden uzak duruyorlardı" dedi. 

40 DAİRENİN İNŞAATI TAMAMLANACAK
Projenin ilk filizleneceği yerin Dilber Apartmanı olduğunu belirten Başkan Soyer, “Geleceğimiz için umut olan bu projemizin can suyunun verileceği, ilk kez filizleneceği yer ise Dilber Apartmanı. Apartman sakinlerimizin kurduğu kooperatifin, Belediyemizin şirketleri EGEŞEHİR A.Ş., İZBETON A.Ş. ve Bayraklı Belediyemizin şirketi olan BAYBEL A.Ş. ile ortaklaşa yürüteceği bu çalışma hakikaten tam bir dayanışma örneği. İlk olarak, depremde orta hasarlı olduğu tespit edilen ve bize başvuruda bulunan apartman sakinlerimize, yeni yapılacak apartman için bir kooperatif kurmaları önerisinde bulunduk. Deprem mağduru olan apartman sakinlerimiz, Halk Konut 1 Yapı Kooperatifi’ni kurarak kendi yapacakları yeni binanın müteahhidi oldu. Bu sayede Dilber Apartmanı’nın sakinleri aynı zamanda kooperatif üyeleri olarak yeni yapılacak apartmanda hak sahibi oldu. Yıkılan Dilber Apartmanı’nın olduğu bu alana toplamda 40 daire yapılacak. Kooperatif üyeleri ise 32 kat malikinden oluşuyor. Belediye Meclisimizde kabul edilip uygulamaya konulan yüzde 20 emsal artışı ile fazladan oluşacak 8 dairenin satışından elde edilecek kazanç ile 40 dairenin inşaatı tamamlanacak” diye konuştu.

SONUNA KADAR YANINIZDA OLACAĞIZ
Başkan Soyer, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:
“Halk Konut projemizle kentsel dönüşüm çalışmalarına kooperatif modelini ekledik. Bunun ilk filizleneceği yer Dilber Apartmanı. Bu tam bir dayanışma örneği. Dilber Apartmanı bir pilot uygulama. Bu model Bayraklı’ya da, İzmir’e de, Türkiye’ye de umut. Bize güvendiniz, bizim ortak irademiz üzerinde hiçbir güç duramaz. Sağlıklı, doğayla uyumlu, tasarruflu bina ne demek bunu da göstermiş olacağız. Bu bir inşaat modeli de olacak. Heyecanımız boşa değil. Bütün Türkiye’ye örnek olacağız. Biz sadece Dilber Apartmanı değil bütün Bayraklı için yola çıktık, sonuna kadar yanınızda olacağız” dedi.

BU İLK DEĞİL BAŞLANGIÇ
Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, şunları kaydetti: 

“Bu çok duygusal bir ortam ve burada vicdani rahatlıkla konuşmak beni son derece bahtiyar kılıyor. Başarılı bir iş yürüttüğümüzün farkındayım. Gerek erzak, gerek çadır ve geçici konutlara yerleşme sürecinde yalnız değildik. Bunların tamamını yaptık ama konut sürecini nasıl çözecektik! Büyükşehir Belediye Başkanımız bu noktada imdadımıza yetişti. Tüm Bayraklı adına minnetlerimi sunuyorum. Sayenizde bizim bize yetebileceğimizi ispatlamış olduk. Bunun piyasanın düzenlenmesi konusunda da önemli bir tol üstleneceğini düşünüyorum. Umuyorum ki bu bir ilk değil başlangıç.”

BAŞKANIMIZIN FİKRİ HEPİMİZE UMUT OLDU
Depremde hayatını kaybeden yurttaşları anarak sözlerine başlayan İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği (İZDEDA) Başkanı Haydar Özkan, “İzmirli depremzedeler 18 aydır evleri için çözüm bekliyor ama bir arpa boyu kadar yol alamıyorlar. Depremzedeci kimliğimizden çıkarılıp kentsel dönüşümcü olduk. İZDEDA olarak temel sorunun unutulmaması en önemli görevlerimizden biridir. Emsal artışı depremzedeler için can suyu oldu. Bunun için elini taşın altına koyan herkese minnettarız. 18 aydan bu yana verilen sözler tutulmayınca depremzedeler bu girdaptan nasıl kurtuluruz diye düşünmeye başladılar. Başkanımız Tunç Soyer’in kooperatif önerisi artan maliyetlerle içimizde filizlenmeye başladı. Hepimize umut oldu, biz de bu kervana katıldı. Yolunuz, yolumuz açık olsun. Belediyelerimiz öncülüğünde yola çıkan Halk Konut Kooperatifi’ne başarılar diliyorum” ifadelerini kullandı.

BİRLİKTE KARAR ALMAYI ÖĞRENDİK
Kooperatifleşme süreciyle birlikte karar almayı öğrendiklerini dile getiren Halk Konut 1 Konut Yapı Kooperatif Ortağı Kat Maliki Aytekin Keskin da, “Evlerimizin sağlıklı bir şekilde yapılacağına tüm kalbimle inanıyorum. Sayın Tunç Başkanımız şahsında, dayanışma içinde olunursa tüm sorunların aşılabileceğini ve siyasilerin irade koyduklarında bu kadar kalabalığın içinde umut ateşini nasıl yaktıklarını gördük. 8 aydır bu süreci çok yoğun bir şekilde yaşadık ama en sonunda başkanımızın vizyonuna yakışır şekilde Türkiye’de bir ilk olan model hayata geçiyor. EGEŞEHİR A. Ş. ile görüşmelerden sonra ‘Biz bir tarih yazacağız’ dedik” diye konuştu.

DEPREMZEDELERDEN BAŞKAN SOYER’E TEŞEKKÜR
Halk Konut 1 Konut Yapı Kooperatif Yönetim Kurulu Üyesi Soner Duymaz ise, “Depremin ardından konutların yapım sürecinde 30’a yakın yapı firmaları ile görüşme yaptık ancak hiçbiri olumlu sonuç vermedi. Maliyetlerin artmasıyla gün geçtikçe evlerimizin yapılamayacağını gördük. Yardımlar neredeyse yok denecek kadar azdı. Başkan Tunç Soyer’e ve herkese bu süreçte yapıcı tavrı nedeniyle şükranlarımı sunuyorum” dedi.

SÜRECE KATKI ÇAĞRISI
İZDEDA Kooperatif Başkan Yardımcısı Bilal Çoban da, şunları söyledi: “Dernek olarak DASK, risk analizleri, yardımlar, burslar ile uğraştık. Kamu ile depremzedeler arasında köprü vazifesi gördük. Bundan sonra da devam edeceğiz. Her çözüm yeni bir bilinmezliğe yol açtı. Gelinen noktada tüm depremzedeler evlerimizi yıktık ama nasıl yapacağız dediler. Depremzedelerin umutlarını yeniden yeşertmek için çalışmaya başladık. Emsal artışı konusunda önemli gelişmeler elde ettik. Bu süreç ise Kasım ayında Aytekin Bey ile tanışmamızla başladı. En temel sorunun güvensizlik olduğunu gördük. Tunç Başkanımız derneğimizi ziyaretinde ‘Kooperatifleşme konusuna kafa yorun’ demişti. Bunu düşündük. Bu Türkiye’de ilk model olacak. Bundan sonra her şeyin daha güzel olacağını diliyorum. Çok detaylı bir çalışma oldu, 100’e yakın toplantı yaptık. Bankalar bizden kredi çekerken garantörlük istiyordu. Artık bu bizim sorunumuz olmaktan çıktı. Tüm sivil toplum örgütlerinin, odaların, bankaların, devlet büyüklerimizin sürece katkı sunmasını istiyorum.”