Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - (Özel Haber) Türk Kızılay Ege Bölge Müdürü Gökay Gök kan stoklarının bittiğini ve hasta yakınlarının kan bulmak zorunda kaldığını ifade etti. Pandemi nedeniyle ekiplerin askeriye, fabrika gibi alanlardan kan bağışı alamadığını belirten Gök, vatandaşları kan bağışında bulunmaya çağırdı.

HİÇBİR YERE GİDEMİYORUZ! KİMSE ALMIYOR
14 yıl sonra ilk defa hasta yakınlarından özür dilediğini söyleyen Gök, “Bugün itibariyle kan stoklarımız bitti. Topladığımız kan günlük ihtiyacın ancak yarısını karşılıyor. İzmir’de 2- 3 meydan, sabit merkez açık. Bu durum Manisa’da da, Aydın’da da böyle. 14 yıl sonra ilk defa hasta yakınlarından özür diliyorum. Çünkü biz kanın yüzde 90’ını askeriye, fabrika, okul, yurt olarak ekiplerde topluyorduk. Şimdi hiçbir yere gidemiyoruz. Hiç kimse almıyor. Kanı nereden toplayacağız? İzmir’de 30 ilçenin sadece 5 – 6 tane meydanında kan toplayabiliyorum. Pandemi nedeniyle her yere giremiyoruz. Bu durumda nereden toplayacağım kanı? Stok bitti. Bu sürdürülebilir bir şey değil. Yöneticilerin tekrar bize meydanları açması ve bütün vatandaşların Kızılay’a gelerek kan bağışı yapması gerekiyor.” dedi.

“EN GÜVENLİ YER KIZILAY”
Kan bağış merkezlerinde her türlü güvenlik tedbirinin alındığını belirten Türk Kızılay Ege Bölge Kan Merkezi Müdürü Dr. Gökay Gök hasta yakınlarının  çaresiz olduğunu ifade etti. Pandeminin yanı sıra Ramazan ayının da kan bağışının azalmasına etki ettiğini vurgulayan Gök, “En güvenli yer Kızılay merkezleri ve ekipleridir. Bizim alanlarımız sürekli dezenfekte ediliyor. Sosyal mesafe kuralına ciddi olarak uyuyoruz, tedbirlerde katıyız. Bu düzen içinde, güvenli Kızılay ortamında kan alımını gerçekleştiriyoruz. Maskeli olarak, isteyenlere eldiven de vererek işlem yapıyoruz. Her türlü güvenlik tedbirini alıyoruz. İnsanlar bağışlarını yapıyorlar. Ramazan dolayısıyla da insanlar bağışı erteledi. Pandemi olmasa da Ramazan ayında yüzde 50-60 seyrinde bağış düşerdi. Şu an stoklarımız eridi. Hastalar ve hasta yakınları çaresiz. Mecburen onlar kan bulmak zorunda kalıyorlar” dedi.