Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgınından en çok etkilenen sektörlerden biri de turizm oldu. Yaşar Üniversitesi İşletme Bölüm Başkanı Prof. Dr. İge Pırnar, sektördeki gelişmeleri ve aşılanma oranının artması, Almanya, Rusya gibi ülkelerden Türkiye'ye seyahat uyarı ve kısıtlamaların kaldırılmasıyla Temmuz 2021 itibari ile sektördeki yaşanabilecek son gelişmeleri ve turizme kısa ve orta vadede olası etkilerini değerlendirdi. Prof. Dr. Pırnar, "Sektöre dair merak edilen konulardan biri de yaygın Covid aşılaması başta olmak üzere Güvenli Turizm Sertifikasyon Programı gibi başarılı uygulamaların, sektöre olumlu etkilerinin nasıl ve ne kadar olacağı yönünde. Öncelikle Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerinden yola çıkarak bir inceleme yapmak mümkün. 2020 yılında yabancı ziyaretçi sayılarında 15 milyon 971 bin 201 kişi ile

2019 yılına göre yüzde 69.14, turizm gelirlerinde ise 12.1 milyar ABD doları ile yüzde 65.1, azalış görülmüş. Rakamlar incelendiğinde, turizm gelirlerindeki düşüş oranının ziyaretçi sayısındaki azalışa göre daha düşük gerçekleştiği anlaşılmakta. Bir başka deyişle 2019 yılında ziyaretçi başına düşen ortalama 666 ABD doları turizm harcamasının 2020 yılında 762 ABD dolarına yükselmesi, olumsuzluklar içinde olumlu bir nokta. Yine istatistiklerden görülen, kişi başı ortalama ziyaretçi kalış süresi 2019'da 9.9 gün olarak gerçekleşirken 2020 yılında ise 12.4 gün olmuş. Ayrıca, 2021 yılı Nisan ayında Türkiye'yi ziyaret eden yabancı sayısı 790 bin 687 kişi. Geçen yıl aynı döneme göre bir artış söz konusu ki bu da sektör adına olumlu bir eğilim" dedi.


'KISITLAMALAR VE SEYAHAT UYARILARI KALDIRILIRSA TEMMUZ AYI SEKTÖR İÇİN UMUT VERİCİ OLUR'
Yine 2020'de Rusya'nın 2.1 milyon, Bulgaristan'ın 1.2 milyon ve Almanya'nın da 1.1 milyon turist ile yurtdışından gelen ziyaretçi pazarlarının en önemli 3 ülkesi olarak öne çıktığını ifade eden Prof. Dr. İge Pırnar, "Almanya pazarı bağlamında; Almanya'nın koronavirüsten dolayı riskli ilan ettiği ve haftalık 100 bin kişide görülen vaka sayısının 200'ün altında olan bölgelere 1 Temmuz'dan itibaren genel seyahat uyarısını kaldıracağı, bunun da Türkiye'ye yönelik seyahati olumlu etkileyeceği yönünde haberler çıktı. İkinci unsur olarak ise Avrupa Birliği genelinde aşı pasaportu kapsamına dahil olan Biontech aşısı, ülkemizde hızla yaygın olarak yapılmakta bu da yine seyahat etme yönünde Alman ve diğer turistler için güven verici bir husus. Rusya pazarından haberler ise hem Rus turistlerin hem de seyahat acentelerinin ve tur operatörlerinin, Türkiye'ye yönelik seyahat engellemesinin kaldırılmasını talep ettikleri yönünde. Önümüzdeki temmuz ay içerisinde bu bağlamda bir gelişme olması oldukça olası " diye konuştu. Prof. Dr. Pırnar, bu gelişmelerin 2021 Temmuz ayı itibari ile sektör için umut verecek bir olgu olduğunu söyledi.


'İÇ TURİZMDE KAMPANYALAR UYGULANMALI'
Prof. Dr. İge Pırnar, şöyle devam etti:
"Hem yabancı ziyaretçi hem de iç turizm açısından bakıldığında; güven sağlayan yaygın aşılama ile konaklama tesisleri, restoran, kafe, kongre turizmi tesisi, deniz turizmi tesisi, temalı park, tur ve transfer araçlarında yaygın olarak uygulanan Güvenli Turizm Sertifikasyon Programı'nın, turizm talebini arttırması beklenmekte. 2020 yılında Türkiye, mavi bayraklı plaj sayısında dünyada 3'üncü sırada. Yeşil yıldızlı çevreye duyarlı 452 tesis var. Bu yıl Avrupa Müze Forumu tarafından Avrupa'da yılın müzesi seçilen Kenan Yavuz Etnografya Müzesi, dünyada gezilmesi tavsiye edilen 7 önemli müze arasında. Yine Eskişehir'de Odunpazarı Modern Müze, Avrupa Müze Forumu'nca '2021 Avrupa'da Yılın Müzesi Ödülleri'nde 'özel takdir ödülü' kazandı. Bu tür küresel çapta önemli ve turizm talebini arttırmada etkili olumlu verilerin, turizm tanıtımlarına dahil edilmesi ve bilhassa iç pazara yönelik uygun fiyat kampanyalarının uygulanması ile Temmuz 2021 itibari ile turizm sektöründe canlanma yaşanması beklenebilir."