Halil İbrahim Güler / GÜNDEME BAKIŞ – Torbalı Belediyesi olağanüstü Meclis toplantısı meclis başkanvekili CHP'li Özkan Yıldız başkanlığında toplandı. Toplantıya İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, CHP, AK Parti ve MHP il başkanları katıldı.  Toplantının açılış konuşmasını yapan Yıldız, “Torbalı’da üçüncü dönem belediye başkanlığını yürüten kıymetli başkanımız Sayın İsmail Uygur’u kaybetmenin acısını yüreğimizde yaşıyoruz. İsmail Uygur başkanımıza Allahtan rahmet, kederli ailesine baş sağlığı diliyorum. Bugünkü meclis sadece olağanüstü bir meclis olduğu için tek gündemli” dedi. 

ADAYLARI AÇIKLADILAR
Meclis Başkan Vekili Yıldız, daha sonra sözü grup başkan vekillerine verdi. CHP Grup Başkan Vekili Yıldırım Baytekin, “Öncelikle Sayın Belediye Başkanımız İsmail Uygur’a Allahtan rahmet diliyorum. Gönül isterdi ki bugün daha önceki meclis toplantılarında olduğu gibi farklı nedenlerle toplanalım. Geldiğimiz noktada torbalı başkanını kaybetti ve bunun için toplandık. Millet İttifak’ı olarak bizim başkan adayımız Mithat Tekin’dir. Şimdiden hayırlı uğurlu olsun” açıklamasında bulundu.

AK Parti Grup Başkan Vekili Özgür Erman Çağlar ise, “İsmail Uygur ağabeyime Allah’tan rahmet diliyorum. Bugün bu salonda maalesef ki başkanımızın ani sebebi ile olağanüstü toplanarak ilçemizin yeni başkanını seçmek için bir araya geldik. Ben burada doğmuş, büyümüş bir kardeşiniz olarak sadece 31 meclis üyemizi temsil etmek için adaylığımı açıklıyorum. Torbalı’ya en iyi hizmeti kim edecekse onun kazanmasını istiyorum. Hayırlı olsun” dedi.

İLK TUR SEÇİM TAMAM! MİLLET İTİTFAKINDA FİRE 
İlk tur seçimde meclis üyeleri alfabetik sıraya göre oy kullandı. Oy kullanma işleminin ardından AK Parti cephesi sandıktakı oy pusularının karıştırılmasını istedi. Bu durum kısa süreliğine tartışmaya neden oldu. Seçimde HP'li Tekin 16, AK Partili Çağlar ise 15 oy aldı. Bu sonuçla birlikte CHP'den en az iki fire verildiği görüldü. AK Partili Çağlar ise Cumhur ittifakının toplam meclis üyesinden üç oy daha fazla aldı. DEVA Partili Meclis Üyesi, eski AK Partili İlknur Demirtaş dün yaptığı açıklamada CHP adayına oy atacağını açıklamıştı. 

ARA VERME TARTIŞMASI YAŞANDI
İlk turun ardından CHP grubundan toplantıya 5 dakika ara verilmesi istendi. AK Parti ise bu talebe karşı çıktı. AK Partili Çağlar, "Bu neyin telaşı? En başta ara verilmeyeceği noktasında anlaştık" dedi. CHP Grup Başkanvekili Baytekin ise, "Salonu havalandıralım. Pandemi şartları var. 2 dakika da olsun ara verilsin" dedi. Meclis Başkanvekili Yıldız ise, "Ara vermiyoruz, seçime geçiyoruz" açıklaması yaptı.  

OYLAR TELEFONLA ÇEKİLİYOR İDDİASI
2. tur oylama sırasında AK Partili Çağlar, "Telefon kamerasıyla oyların fotoğralarının görüntüsü talep ediliyor şeklinde bir duyumumuz var. Atılan oylar burada gösteriliyor duyumu var. Meclis üyesi arkadaşlarımız bundan rahatsız oldu. Bununla ilgili bir karar alınsın istiyoruz. Fotoğraf beklentisi doğru olmaz. Bu durum demokratik olarak bir seçim yapılmasını engeller. Kimseye de fayda sağlamaz" dedi. CHP Grup Başkanvekili Baytekin ise, "Bizim böyle bir duyumumuz yok. Bir sıkıntı görmüyoruz" dedi. Çağlar ise, "Telefonda insanlar ylarını çekip gösteriyor. Baskıyla bir seçim yapılıyor. Şerhimi koyuyorum. Telefonla kabine girilmesin. Bir dahaki oylama bilgisiyar çıktısı ile yapılsın. Kamerada her şey gözüküyor. Çekilen oylar gösteriliyor. Sonucu mahkemelik olmasın bu seçimin" dedi. Bunun üzerine CHP'li Baytekin, "Aldığımız böyle bir karar yok. Bize gelen böyle bir durum yok. Özgür Beyler'de varsa göstersinler. Biz oylamının bu haliyle devam etmesini istiyoruz. Arkadaşların böyle bir davranışı yok. Yapılan oylama kanuna, tüzüğe uygundur" diye konuştu. Yıldız, "Seçim bitince ara verelim. Bunları konuşalım" dedi.  

İKİNCİ TUR SEÇİMDE DE TEKİN ÇIKTI 
İkinci turda ise CHP'li Tekin 17, AK Partili Çağlar 14 oy aldı. İkinci turda CHP adayı Tekin oyunu bir artırması dikkat çekti. Bir önceki turda AK Partili Çağlar'a oy atan CHP'li bir ismin tercihi Tekin oldu. 

MAHKEMEYE TAŞIYACAĞIM
AK Partili Çağlar, “Bu seçim yarın mahkemeye taşınır. Telefonlarımızı bırakıp oylarımızı kullanalım. Ben hakkımı yedirmem. Cumhur ittifakının hakkını yedirmem. Kimseyle sorunum yok. Herkesi girdiği fotoğrafın oyunu çeksin. Ben bunu rica ediyorum. Bu insanların oyların üzerinde böyle baskı oluşturuluyor o zaman ben de mahkemeye giderim. Partimin ve kendi hakkımı korumak zorundayım. Telefonlar bırakılarak oy kullanmaya girilsin” dedi.

CHP’li Baytekin ise, “Resim çekme kendi tercihleri. Bizim böyle bir tercihimiz ve eylemimiz yok. Kazanılmış bir hakkın tekrardan tescili için buradayız. Bizim fotoğraf çekmeyle ilgili kesinlikle bir kararımız yoktur” dedi. Özkan Yıldız ise, “Dün Kaymakam Bey'le görüştük. Grubu olan ilçe başkanlarımızı davet edelim dedik. Burada bir tartışma olmaması için bir araya geldik. İlçe başkanlarımızı davet ettik. Yasalara uymamız gerekiyor. Birinci turun başında böyle bir talep geldiyse sorardık. Biz bu seçime devam edelim. İtirazınız varsa zaten bunu yaparsınız” dedi.

3. TURDA TEKİN OYUNU KORUDU
Üçüncü tur seçimde ise CHP'li Tekin 17, AK Partili Çağlar 14 oy aldı. Bu sonuçla Torbalı Belediyesi'nin yeni başkanı CHP'li Mithat Tekin oldu. 

DAĞILIM
Mecliste CHP’den 18, AK Parti’den 10, MHP'den 2, DEVA Partisi’nden 1 meclis üyesi bulunuyor.