GÜNDEME BAKIŞ -  Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İzmir İl Koordinasyon Kurulu tarafından, İnciraltı ve Kültürpak alanlarına ilişkin kamuoyuna açıklamalarda bulundu. Yılladır imar tartışmalarıyla gündeme gelen İnciraltı için geçtiğimiz günlerde İl Toprak Koruma Kurulu tarafından verilen, ‘tarım dışı amaçla kullanılabilir’ şeklindeki kararına göndermede bulunuldu.  Yapılan açıklamada, “Bu bölge 2006 yılından beri politikacılar tarafından yöre insanına umut tacirliği yapılarak, arazilerinizi imara açacağız sözleri verilerek, oy simsarlığının sonucu olarak bugünlere gelmiştir” denildi.

PLANLAMA KARARLARININ HAYATA GEÇİRİLMESİ ÖNEMLİ
İnciraltı ve Bahçelerarası’nı içine alan 7 bin dekarlık alanda ‘yoğun tarımsal faaliyetin yapıldığı’ vurgulanırken ayrıca, “Koruma amaçlı olup yapılaşmaya ve betonlaşmaya onay veren plan kararlarının değil; bugün ve gelecekte İnciraltı’nın özelliklerini ve geçmiş ile ilişkisini koruyan ve süreklilik gösteren planlama kararlarının yaşama geçirilmesi önemlidir” açıklaması yapıldı. EXPO süreçlerinin hatırlatıldığı açıklamada çok sayıda mekansal planın odaların açtığı davalar sonucunda iptal edildiği vurgulandı. 2012 yılında tamlanan dava süreciyle de bölgenin tarımsal amaç dışında kullanılamayacağının tescillendiği belirtildi.

YAPILAN UMUT TACİRLİĞİ VE RANT POLİTİKALARI İLE AKCİĞERLERİMİZ KURUTULAMAZ’
Kurul ‘Yapılan umut tacirliği ve rant politikaları ile akciğerlerimiz kurutulamaz’ başlığı altında gerekçe ve maddeler sıraladı.

Ayrıca yapılan bilgilendirmede, “TMMOB kurulduğu günden bu yana kamu yararını ön plana koyarak bilimsel verilerin ışığı altında görüşlerini bağımsız olarak ifade etmiştir. Plansız programsız ‘ben yaptım oldu’ anlayışıyla, kamu yararı ve hukuk ilkelerini hiçe sayan ve ranta hizmet eden politikalara da her zaman karşı çıkmıştır. Bu karşı çıkışlarda bilimi temel almış, bireysellikten uzak, kentin ve kentlinin yararına tüm projelerin yanında yer almış, yaşama geçmesinde çaba harcamıştır. İnciraltı’nın tarımsal potansiyeli dikkate alınarak, bölgedeki hak sahiplerinin sürdürülebilir bir şekilde arazilerinden gelir elde edebilecekleri bir uygulama kararında TMMOB’a bağlı odalar olarak desteği vereceğimizi, ancak bölgede yapılacak ranta yönelik tüm uygulamaların da karşısında mücadeleyi kamu yararı, kent ve İzmirli yurttaşlarımız için büyüteceğimizi kamuoyu ile bir kez daha paylaşıyoruz” denildi.

KÜLTÜRPARK’TA KONGRE MERKEZİ KENTİN PLANLI GELİŞİMİNE ENGELDİR!
Kurul Kültürpark için de bir açıklama yaptı. ‘Kültürpark İzmir’in yaşam alanıdır… Korunarak yaşamaya devam etmelidir’ başlığı altında kamuoyuna bilgilendirme yapıldı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve belediye yetkililerinin ‘Koruma Amaçlı İmar Planı’nı hayata geçirmek için çalışmalar yürütüldüğü hatırlatıldı.

Açıklamada, “Çalışma kapsamında eksik görülen bilimsel veri ve analizlerin tamamlanması konusunda çalışma gurubu tarafından ortak karar alınmış ve bugün gelinen aşamada söz konusu çalışmaların tamamlanması beklenmektedir. Bilimsel veri ve çalışmaların tamamlanmasının ardından ‘ekolojik hassas bir bölge’ olan Kültürpark’ın ‘Koruma Amaçlı İmar Planı’nın yapılması çalışması yine ilgili meslek odalarımızın içerisinde yer aldığı bir süreçte yürütülecektir. Kültürpark’a Koruma Amaçlı İmar Planı tamamlanana kadar da hiçbir müdahalede bulunulmamalı, bu süreçte alanın zarar görmeden korunması sağlanmalıdır. Bunun aksi bir durum kurumumuzca kabul edilmeyecektir” denildi.

KONGRE MERKEZİ İHTİYACI BAYRAKLI’DA KARŞILANMALI
Kurul kentin kongre ihtiyacının Bayraklı’da karşılanması gerektiğine dikkat çekerken Kültürpark içinde kongre merkezinin İzmir’in planlı gelişiminin önün engel olacağı belirtildi. Kültürpark’ta yoğunluk arttırıcı her türlü müdahaleden kaçınılması gerektiğine yine vurgu yapıldı.