İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde çalışan 5 bin 760 kamu emekçisini ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmeleri başladı. Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'na (KESK) bağlı Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (Tüm Bel-Sen) İzmir 1 No'lu Şube ile Büyükşehir bürokratları arasındaki ilk görüşmenin ardından açıklama yapan Şube Başkanı Anıl Kaçar, TİS taslağını oluşturmak için 6 ay boyunca işyerlerini dolaştıklarını ve taslağın çalışanların talepleri doğrultusunda hazırlandığını belirtti. TİS taslağının, iş yerleri ile hazırlanan bir mutabakat metni olduğunu aktaran Anıl Kaçar, Büyükşehir Belediyesi'nde yaklaşık 5 yıldır gerçek bir toplu iş sözleşmesi yapılmadığını, iş yerlerinde gidilip toplantılarla emekçilerin sorunlarının tespit edilmediğini ileri sürdü. Tüm Bel-Sen'in bu konuda farkını ortaya koyduğunu söyleyen Kaçar, kamu çalışanlarının taleplerini de açıkladı. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile ilçe belediyeleri arasında TİS ek ödeneklerinde ve ikramiyelerde çok ciddi bir uçurum farkının olduğunu savunan Kaçar, "İlçe belediyelerinde sosyal denge tazminatı ortalama 2 bin 400 lira. Memur maaşı artı 3 bin 700 liraya varan toplu iş sözleşmeleri yapılıyor. Büyükşehir ile kıyaslanamaz boyuta geldi. Burada mutlaka bir iyileştirme yapılmasını istiyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile yapılan toplu iş sözleşmesinde ikramiye yok. İlçe belediyelerin neredeyse tamamında ikramiye var" dedi.


'UNVAN DEĞİŞİKLİKLERİ SINAVLA YAPILSIN'
Belediye ve bağlı kuruluşlarında kreş açılmasını istediklerini de aktaran Kaçar, yine yemekhanenin her yerde bulunmadığına, kamu çalışanlarının bu haklardan eşit şekilde faydalanmadığına, fırsat eşitliğinin sağlanmasının önemli olduğuna değinerek, "Büyükşehir'in fırsat eşitliğini sağlamasında görev alması gerekiyor. Yine özlük haklarımıza dair görev ve unvan değişikliği sınavının yapılmasını istiyoruz" diye konuştu Tüm Bel-Sen İzmir 1 No'lu Şube Başkanı Anıl Kaçar, açıklamasının devamında, şunları söyledi:
"İzmir Büyükşehir Belediyesi personelinin bir aidiyet sorunun olduğunu düşünüyoruz. Çalışanlar, haklarını almak için 'Kendimizi bir ilçe belediyesine atalım' düşüncesi içerisinde. Büyükşehir Belediyesi çalışanları, 4 milyon insana kamu hizmeti üretiyor. Bu insanların aidiyet problemi yaşadığı bir yerde Büyükşehir Belediyesi idaresinin takındığı tutum, kabul edilemez."

'KOKU PRİMİ İSTEDİK'
Toplu iş sözleşmesi taslağında  ilk defa yer alan maddelerin olduğunu da kaydeden Kaçar, "İkramiye ilk defa taslakta tartışılıyor. Toplu iş sözleşmesi kapsamında, kamu emekçilerine ek ödenek veriliyor. Bu ek ödenek ilk defa yasal sınır üzerinden  tartışılıyor. Talebimiz, memur maaşı artı 1750 lira. Ayrıca 3 ikramiye talebimiz bulunuyor. İZSU atık su arıtma tesisinde çalışan arkadaşlarımızın, ağır çalışma koşullarına maruz kalmalarından dolayı, koku primi başlığı altında ek ödenek istedik. Yine aynı şekilde mezbaha, mezarlık, katı atık birimleri için de benzer talepte bulunduk. Ayrıca güvenlik görevlisi olarak çalışanların maktu mesai ücretlerinin, zabıta ve itfaiye personeli gibi en üst sınırdan almasına yönelik talebimiz de taslakta yer aldı" diye konuştu.
Toplu iş sözleşmesi taslağına, kadına yönelik şiddet içeren bir madde de eklediklerini ifade eden Kaçar, "Eşine şiddet uygulayan personelin TİS ödeneğinin şiddete uğrayan eşine verilmesi yönünde bir madde de var" dedi. Toplu iş sözleşmesi görüşmeleri için zaman konusunda sorun yaşamadıklarını, iyi bir TİS metni imzalamak için gerekirse görüşmeleri aylarca sürdüreceklerini de söyleyen Kaçar, Büyükşehir Belediyesi'nde bugüne kadar yapılan gerçek bir toplu iş sözleşmesi iolmadığını savundu. Tüm bel-Sen'in bir ücret sendikacılığı yapmadığını da belirten Kaçar, Büyükşehir Belediyesi'nin Konak'ta bulunan hizmet binasının depreme dayanıksız olduğunu ifade ederek, "Binanın iyileştirilmesi lazım. Burada çalışan yüzlerce insan var. Bunun için de mücadele edeceğiz dedi.

Sendika ile Büyükşehir arasındaki görüşmeler, devam ediyor.