GÜNDEME BAKIŞ- İzmir’de 627 Metro çalışanı ilgilendiren TİS görüşmelerinde sonuç alınamadı. Demiryol-İş Sendikası ve SODEMSEN arasında yapılan görüşmelerde anlaşmaya varılmamasının ardından işçiler grev ilanını astı.  

ÜVEY EVLAT OLMAK İSTEMİYORUZ
Metro A.Ş ana binası önünde toplanan işçiler basın açıklaması yaptı. Demiryol-İş Sendikası  Hamdulla Giral, “Sendikamız ile İzmir Büyükşehir Belediyesi Metro İşletmeciliği Taşımacılık İnşaat San. ve Tic. A.Ş. adına yetkilendirilmiş Sosyal Demokrat Kamu İşverenleri Sendikası (SODEMSEN) arasında yürütülmekte olan 9.dönem toplu sözleşme görüşmeleri 06 Temmuz tarihinde uyuşmazlıkla sonuçlanmıştır. İzmir çalışma ve iş kurumu müdürlüğünce atanan resmi arabulucu ile yapılan toplantılarda da bir sonuç alınamamıştır. Haklı taleplerimiz kabul edilmediği için 6356 sayılı kanun hükümleri gereğince sendikamız grev kararı almak zorunda bırakılmıştır. Grevin uygulanacağı gün ve saat ayrıca duyurulacaktır.toplu sözleşmemizin başladığı 20 nisan tarihinden bu yana yapılan görüşmelerde Demiryol-İş Sendikası olarak yasal sürelerin tamamını kullanıp, süreci masada sonlandırmak için elimizden gelen her türlü çabayı gösterdik. Kimseden sadaka istemiyoruz. Üvey evlat olmakta istemiyoruz. Emeğimizin karşılığını, evimizi geçindirebileceğimiz ve insanca yaşayabileceğimiz ücretler istiyoruz” diye konuştu.

ÇÖZÜM BULUNANA KADAR
Giral konuşmasını şu şekilde sürdürdü:
Metro A.Ş yönetimine buradan sesleniyoruz. Gidin belediye başkanımıza diyin ki yıllarca açlık sınırındaki ücretlere mahkum ettiğimiz Metro çalışanlarının artık karınları doymuyor, evlerini geçindiremez duruma geldiler. Bunun sebebi de biziz diye söyleyin. Amacımız ne kendimizi ne de İzmir halkını mağdur etmek değil emeğin ve emekçinin yanında olan sayın Tunç Soyer başkanımızdan tek isteğimiz 21 yıldır düşük ücret politikasıyla emek sömürüsü yapan Metro a.ş. yönetimine artık dur demesidir. Tablolarla değil bordrolarla konuşuyoruz, niyetimiz kimseyi yanıltmak değil, gerçekleri inkar ederek hiçbir yere varamazsınız. Haklı taleplerimiz ile ilgili 627 Metro çalışanı arkadaşımızla birlikte yürüttüğümüz hak arama mücadelemizde sesimizi duyurmak, hak ettiğimiz ücretleri almak için kararlı olduğumuzu taleplerimiz kabul edilene kadarda mücadeleye devam edeceğimizi buradan bir kez daha haykırarak dile getiriyoruz. Açlık sınırında çalıştırdığınız Metro işçisinin hakkımızı vermemek inadından vazgeçip. Çalışanların sesine kulak verin, kısacası hakkımızı emeğini sömürmeyi bırakın artık. Teslim edin taleplerimizi duymazdan gelenlere sunu hatırlatmak isteriz ki, tek isteğimiz adalet ! Adalet olmayan yerde ıs barışı olmaz, iş barışı olmayan yerde de huzur olmaz bugünden itibaren İzmir Metro A.Ş yönetimi olumlu bir sonuçla dönüş yaparsa grev halayı çekmek yerine, emeğimizin karşılığının verildiği çalışanın yüzünün güldüğü ve hakkımızın teslim edildiği iyi bir toplu sözleşme için kutlama halayı da çekeriz. Sonuç olarak şunu söylüyoruz: Sendika olarak üyelerimizin taleplerinin arkasındayız, kabul edilene kadarda mücadeleden vazgeçmeyeceğimizin bilinmesini isteriz.”