GÜNDEME BAKIŞ – İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne ilginç bir başvuru yapıldı. Mehmet Titiz isimli girişimci Tire Hasan Çavuşlar Mahallesi’nde define aramak için kolları sıvadı.

ÇED BAŞVURUSU YAPTI
Titiz, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda define aramak için ÇED başvurusunda bulundu. Başvuruda projenin özelliklerinden şu cümlelerle bahsedildi:

“Planlanan faaliyet, Mehmet Titiz tarafından, İzmir ili, Tire ilçesi, Hasançavuşlar Mahallesi, 5 pafta, 59 parsel numarasında bulunan 352.700 m2 ’lik yüzölçümlü arazinin 49 m2 ’lik kısmında maksimum 10 metre derinliğe inilerek yapılacak olan define arama projesidir. Proje sahasının proje sahibinin tapulu arazisi içinde olması, alanda yapılan yüzey araştırmaları, proje sahibinin beyanı ve kendi yapmış olduğu keşfe dayalı hareket edildiğinden yer alternatifi aranmamıştır. Define arama projelerinde yaygın olarak kullanılan teknoloji, ekskavatör kullanılarak arazi yüzeyinin temizlenmesi ve sonrasında kazma, kürek, balyoz vb. iş ekipmanları kullanılarak insan gücüyle çalışma yapılması şeklinde gerçekleştirilmektedir. Sonrasında ise mala ve spatula gibi ekipmanlar kullanılmak suretiyle, bulunması muhtemel tabiat varlığı/defineye zarar vermeden çıkartılması sağlanacaktır. Söz konusu define araması, define aranacak yere en yakın müzeden görevlendirilecek iki ihtisas elemanı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığının kolluk hizmeti yürütmekle görevli mahalli birer temsilcisi gözetiminde gerçekleştirilecektir. Kültür ve tabiat varlığı veya define bulunması durumunda, faaliyet durdurulacak ve Bakanlığa bilgi verilecektir. Çıkartılanın kültür varlığı olması durumunda Müze Müdürlüğünce Bakanlık iznine tabi olarak bilimsel kazı çalışmaları gerçekleştirilecek ve aracı kültür varlığı üzerinde herhangi bir hak iddia edemeyecektir. Bulunan varlık define ise Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın mahalli temsilcisine teslim edilecektir. Proje bittikten sonra, kazılan alanlardan çıkan ve kazı alanlarının yapıldığı mahalde depolanan bitkisel toprak malzemesi tekrar kazıldığı alana doldurulacaktır”