Kızılay ile iş birliği yapan kooperatif "Yaşamak Kadar Yaşatmakta Güzel" sloganıyla Kan ve kök hücre bağışı kampanyası başlattı. 

Kooperatifin tüm birimlerindeki çalışanların katıldığı bağış kampanyasında ilk bağışı yapan Başkan Mahmut Eskiyörük “Hastane odalarında kan ve ilik bekleyen, hastalarımıza ışık olabilmek için Tire Süt ailesi olarak üzerimize düşeni yapıyoruz. Şuan çalışanlarımızla başlattığımız kampanyayı ileriki günlerde ortaklarımızın katılımıyla daha da büyüteceğiz. Bu konuda duyarlı davranarak elinden geleni yapan tüm personelimize teşekkür eder, tüm halkımızı bu kampanyalara destek olmaya davet ediyorum” dedi.

KİMLER KÖK HÜCRE BAĞIŞINDA BULUNABİLİR ?

1-      18-50 yaş arası bireyler. (50 yaş üzeri bireyler direk kan bağışı yapabilirler)

2-      Sağlıklı bir birey olmalıdır. (Hepatit B Hepatit C ve kronik hastalığı bulunmayan, Kanser ve AIDS tanısı konmamış bireyler)

EŞLEŞME  GERÇEKLEŞTİĞİNDE ve DONÖR OLMANIZ HALİNDE :

1-      Eşleşme TÜRKÖK taramalarında tespit edilmesinden sonra Türk Kızılayı yetkilisi tarafından görüşme gerçekleştirilir.

2-      Doku Uyumu Doğrulama testi yapılır.

3-      Donör olma konusundaki kararınız tekrar sorulur, kararınızdan vazgeçme hakkınız vardır.

4-      Donör olarak sizin ve refakatçinizin maddi ve manevi tüm ihtiyaçları   (yol, yemek ve konaklama) Bakanlık tarafından sağlanmaktadır. Çalışan bireyler için iş   

          yeri izni bakanlık tarafından özel olarak alınır.

BAĞIŞ YÖNTEMLERİ :

Periferik Kök Hücre Toplama Yöntemi :

5 gün süreyle aşılama ile nakil gerçekleştirilir, bu süre zarfında hastanede yatılmaz. Her aşılama işlemi sonrasında, donör normal yaşantısına geri dönüş yapar.

Kemik İliği Toplaması Yöntemi :

Bu işlem ile bağışçıdan 1 hafta boyunca 1 ünite kan alınır, tekrar kendine verilmek üzere alınan kan saklanır. Anestezi verilerek cilt üzerinde bir kesi (dikiş atılmasına gerek olmayan) açarak bir iğne yardımı ile kalça kemiğinin ortasına (pelvis) kemiğe ilerleyerek kök hücre alınır ve bağışçı aynı gün hastaneden taburcu edilir.

Gizlilik :

- TÜRKÖK, hasta ve bağışçının gizliliğini korumayı taahhüt eder.

- Bağıştan sonraki iki yıl boyunca bağışçı ve hasta birbirini tanımaz.

- İki yılın sonunda eğer iki taraf görüşmeyi onaylar ise, buluşma gerçekleşebilir.