Etkinliğin açılış konuşmalarını Ege Giyim Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hayati Ertuğrul, MHGF Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Öztürk, EBSO Yönetim Kurulu Üyesi Ateş Demirkalkan yaptı.
“Sektör için önemli buluşma”
Moda ve Hazır Giyim Federasyonu’nun kasım ayı etkinliklerini İzmir’de yapmasından dolayı mutlu olduğunu ifade eden Hayati Ertuğrul, “Federasyon’un 1. İletişim toplantısını İzmir’de yapılması sektörümüz için çok önemli. Daha sonraki süreçlerde ülkemizin çeşitli yerlerinde yapılacak olan bu toplantı tekstilciler için verimli olacağını düşünüyorum” dedi.

“Üretim politikalarımızda eksikler var”
Hayati Ertuğrul’dan sonra kürsüye gelen MHGF Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Öztürk, hazır giyimin Türkiye’nin ihracatında öncülük yaptığını söyledi. Dünya hazır giyim sektörünün ticaret hacmi artmasına rağmen Türkiye’nin yerinde saydığını ifade eden Öztürk, “2016-2017 yılları arasında sektörümüzün kilogram birim fiyatı 17 dolarken şu anda 14.36 dolardır. Bu da bizim ülke olarak üretim politikamızda bazı eksikliklerden kaynaklanıyor” diye konuştu.

“Sanayicimiz için her şey, yapmalıyız”
EBSO Yönetim Kurulu Üyesi Ateş Demirkalkan ise, Türkiye’nin dünya hazır giyim ve tekstil sektöründeki payını arttırmaya çalıştıklarını söyledi. Türk Eximbank’ın sağladığı desteklerin sektörün gelişmesine katkı yapacağını belirten Demirkalkan, “Ülkemizin içinde bulunduğu zor şartlara rağmen üretimden vazgeçmeyen sanayicimiz için elimizden geleni yapmalıyız” dedi.

“Alacak sigortasını mutlaka yaptırın”
Açılış konuşmalarından sonra kürsüye gelen Türk Eximbank Ege Bölge Müdürü Ferhat Fırat, banka olarak sanayicileri desteklemeye devam edeceklerini vurguladı. Kredi faiz oranları düşük tutarak ihracat yapan firmaların yanında olduklarını ifade eden Fırat, “25’e yakın kredi programıyla hizmet vermeye devam ediyoruz. Banka olarak ofislerimizin sayısını artırarak Türkiye’nin her yerinde hizmet vermek istiyoruz. Türk Eximbank’tan kredi almak zorunda değilsiniz ama alacak sigortasını mutlaka yaptırın” diye konuştu.

Ege Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Arzu Marmaralı’nın moderatörlüğünde gerçekleştirilen “Tekstil ve Hazır Giyimde Kentlerin Potansiyeli: İZMİR” isimli panelde Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (EHKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Burak Sertbaş,  EGSD Yönetim Kurulu Başkanı Hayati Ertuğrul,  İzmir Nakış Sanayicileri Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Muin Altın, İzmir Moda Tasarımcıları Derneği (İMOT) Yönetim Kurulu Üyesi Nazlı Terzioğlu ve MK-MODA Başkan Yardımcısı Mehmet Kızılkent tekstilde İzmir’in potansiyelini tartıştılar. 

“Üniversitelerle işbirliği içindeyiz”
İzmir’deki birçok firmada organik üretim yapmak için belge olduğunu belirten EHKİB Yönetim Kurulu Başkanı Burak Sertbaş, sürdürebilir üretimin önem kazandığını ve İzmir bu konuda özel bir küme oluşturduğunu ifade etti. İzmir’de yapılan tasarım yarışmalarının farkını ortaya koyduğunu söyleyen Sertbaş, “İzmir’de diğer illere göre kendi üniversitelerimizle daha fazla bilgi paylaşımı içindeyiz. İzmir hazırgiyim konusunda iyi bir noktada ve gelecekte daha iyi yerlere geleceğine inanıyorum” dedi.

“Derneğin felsefesi iyi bilinmeli”
EGSD’nin kuruluşunda önemli isimlerin yer aldığını ifade eden EGSD Yönetim Kurulu Başkanı Hayati Ertuğrul kuruluştan bu yana sektörün ileri gitmesi için çalıştıklarını söyledi. Dernek olarak sektörde karar verici ve firmaları destekleyici bir pozisyonda olduklarını söyleyen Ertuğrul, “Derneğimizin felsefesini bilmek her üyenin görevidir. Hangi koşullarda kurulduğumuzu bilirsek daha iyi şartlar oluşturmak için var gücümüzle çalışacağımıza eminim” diye konuştu.

“Yatırım fırsatları iyi değerlendirilmeli”
İzmir Nakış Sanayicileri Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Muin Altın ise nakışçılığın İzmir’den yapılmaya başladığını ve konfeksiyonun olduğu her yerde nakışın var olacağını söyledi. İzmir’deki işbirliğinin arttırılması gerektiğini vurgulayan Altın, “Yatırımlarımı doğru yönlendirebilirsek rekabet koşullarında ayakta kalabiliriz. Bu yüzden yatırım fırsatları iyi değerlendirilmelidir” dedi.

“İthal mallar üretimi aksatıyor”
Gelinlik, damatlık ve abiye üretiminde İzmir’in iyi gittiğini belirten MK-MODA Başkan Yardımcısı Mehmet Kızılkent, Mimar Kemalettin’deki firmaların sıkıntı yaşadıkları yaşadığını vurguladı. Yurtiçi ve yurtdışı fuarları ile bu sıkıntıların aşılabileceğini ifade eden Kızılkent, “Sektörümüzün en büyük problemi Türkiye’nin iç pazarda geldiği durumdur. İthal ettiğimiz ürünlerin hepsi dolarla olduğu için üretim konusunda sıkıntılar yaşıyoruz” diye konuştu.

İMOT Yönetim Kurulu Üyesi Nazlı Terzioğlu ise, Ege Bölgesi’nde faaliyet gösteren firmalara destek olmak ve tasarım süreçlerini iyileştirmek için kurulduklarını ifade etti. İzmir’de firmaların sesini duyuramadıkları için sıkıntı yaşadıklarını ifade eden Terzioğlu, sözlerini şöyle tamamladı: “Türkiye’deki gelinlik ve abiye sektöründe üretim yüzde 70 İzmir’den çıkıyor. Moda tasarımcıları olarak bu sektörün kalbini oluşturuyoruz. Bize düşen görev de tasarımcı ile üretici arasında doğru iş birliklerini sağlamaktır”