Halil İbrahim GÜLER / GÜNDEME BAKIŞ – İzmir’in denizle ormanın iç içe geçtiği, tatil cenneti Özdere’de MRT Madencilik San.ve Tic. A.Ş taş ocağı yapmak için bir kez daha harekete geçti.

DSİ 2. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ SU KAYNAKLARINI GEREKÇE GÖSTEREREK REDDETTİ!
Firma 2018’de proje hazırladı ardından da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvurdu. Bakanlık da DSİ’den görüş istedi. DSİ 2. Bölge Müdürlüğü değerlendirmesinde, “Sahanın beslenme alanında başta Etpişiren Pınarı, Üçoluk Pınarı ve İkizpınar olmak üzere birçok içme suyu kaynakları bulunmaktadır. Bahsi geçen içme suyu kaynaklarının, Ataköy Mahallesi ve civar köylere içme suyu temini amacıyla, İZSU Genel Müdürlüğü tarafından tamamlanan ve yapımı devam etmekte olan isale hatları çekilmektedir. Bu kapsamda; talep edilen mermer ocağı faaliyetinin civarda bulunan söz konusu kaynakları olumsuz etkileyeceği düşünülmekte olup, anılan projenin yapılması Bölge Müdürlüğümüzce uygun bulunmamaktadır” denildi. Ardından da ÇED süreci sonlandırıldı.

HEKTAR KÜÇÜLTÜLDÜ
Firma daha sonra çalışma yapılacak alanı 24.99 hektardan 21.12 hektara küçülttü ve DSİ’den yeniden görüş talep etti. Yapılan son başvuruya istinaden DSi 2. Bölge Müdürlüğünce Hidrojeolojik Etüt Raporu hazırlatılarak Bölge Müdürlüğüne sunulması gerektiği bildirildi.

Firma, DSİ 2. Bölge Müdürlüğünün belirtmiş olduğu hususlar göz önünde bulundurularak proje sahası ve çevresinde detaylı Hidrosensus çalışmaları yaptı ve her bir kaynak, isale hatları, akar ve kuru dereler, yüzeysel su kaynakları incelenmiş ve her bir kaynağın Trimble cihazı ile kot değerleri ölçüldü. Dokuz Eylül Üniversitesi Torbalı Meslek Yüksekokulu’ndan Prof. Dr. Celalettin Şimşek öncülüğünde rapor hazırlandı. DSİ 2. Bölge Müdürlüğü görüşü ve ruhsat alanı içerisindeki 3 kapalı orman alanları da dikkate alınarak daha önce belirlenen 24,99 hektarlık ÇED alanı küçültülerek 9,18 hektar olarak belirlendi. Proje kapsamında belirlenen 9,18 hektarlık ÇED alanı içerisinde; ocak alanı, pasa döküm alanı, toprak depolama alanı, şantiye alanı ve cevher stok alanı yer alacağı belirtildi.

PROJENİN TEKNİK OLMAYAN ÖZELLİKLERİ
Projenin teknik olmayan özelliklerinde şu ifadelere yer verildi:

“Proje kapsamında ocak alanından yıllık toplam 1.350.000 ton (500.000 m3 ) malzeme sökümü gerçekleştirilecektir. Yapılacak üretimin %10’u blok mermer 135.000 ton (50.000 m3 ) ve %90’lık kısmı 1.215.000 ton (450.000 m3 ) pasa malzemesinden oluşacaktır. 450.000 m3 ’lük pasanın %5’i (22.500 m3 ) ise kapak (moloz) malzemesinden oluşacak ve oluşacak kapak malzemesi pasa döküm alanında depolanmasının ardından piyasaya arz edilecektir. Geriye kalan 427.500 m3 pasa malzemesi ise ÇED alanı içerisinde belirlenen 1,00 hektarlık pasa depolama alanı içerisinde depolanacaktır. Elmas tel kesme (dağ kesme) makinası ile ana kayaçtan ayrılacak 135.000 ton (50.000 m3 ) blok mermer cevher stok alanında depolanmasının ardından proje alanı içerisinde hiçbir işleme tabii tutulmadan piyasaya satışa sunulacaktır.

Proje kapsamında 20 kişiye istihdam sağlanacaktır. Teknik ekip dışındaki personel öncelikle civar yerleşimlerden sağlanacak olup, gerekli görülmesi halinde işçi sayısı artırılıp azaltılabilecektir. Proje kapsamında çalışmalar; 10 yıllık süreçte, yılda 12 ay, ayda 26 gün ve günde 16 saat (çift vardiya) olarak gerçekleştirilecektir. Çalışanların sosyal ihtiyacı, ÇED alanı içerisinde kurulacak şantiye alanından karşılanacaktır. Faaliyetin gerçekleştirileceği ÇED alanı; İzmir il merkezinin kuş uçuşu 37,8 km güneydoğusunda, Menderes ilçe merkezinin kuş uçuşu 21,2 km güneydoğusunda, Özdere Cumhuriyet Mahalle merkezinin ise kuş uçuşu 4,3 km kuzeybatısında, Ataköy Mahalle merkezinin 3 km güneybatısında yer almaktadır. En yakın hane ise ÇED alanına kuş uçuşu 1 km mesafede bulunmaktadır.

REHABİLİTASYON FAALİYETLERİ EŞ ZAMANLI YÜRÜTÜLECEK
“Faaliyetin gerçekleştirileceği alana ulaşım; Ahmetbeyli - Menderes ilçe karayolu üzerinden Ataköy Mahallesi yol ayrımından, Ataköy göleti yolu üzerinden devam edilerek mevcut asfalt stabilize yol üzerinden orman içi yollarla bağlantı yapılarak sağlanacaktır. Proje alanında ya da çevresinde projeden etkilenebilecek olan ve trafik tıkanıklığına maruz kalabilecek ya da çevre problemlerine yol açabilecek ulaşım yolları bulunmamaktadır. Söz konusu faaliyet kapsamında faaliyete başlamadan önce bitkisel toprak sıyrılarak, bitkisel toprak depolama alanında depolanacaktır. Üretim faaliyetleri kapsamında oluşacak pasa malzemesi ise pasa döküm alanında depolanacaktır. Üretim faaliyetleri ile rehabilitasyon faaliyetleri eş zamanlı yürütülecektir. Nihai üretimin bittiği kazı alanları pasa malzemesi ile doldurulacaktır. Bu işlemden kaynaklı şev dipleri doldurulup, kırılarak, basamak eğimi ve şev açıları düşürülmüş olacaktır. Rehabilitasyon işlemleri için daha önce bitkisel toprak depolama alanında depolanmış nebati toprak serilerek ocak kapatma işlemi tamamlanacaktır. ÇED alanı içerisinde ÇED Yönetmeliği Ek-V listesi kapsamında belirtilen milli parklar, tabiat parkları, tabiat anıtları, biyogenetik rezerv alanları, biyosfer rezervi, doğal sit ve anıtlar, arkeolojik, tarihi kültürel sitler, özel çevre koruma alanları vb. alanlar bulunmamaktadır. Proje alanı YAS işletme sahası içinde yer almakla birlikte herhangi bir etkisi söz konusu değildir. Proje alanında ya da çevresinde projeden etkilenebilecek olan ve rekreasyon alanlarına ya da tesislerine ulaşmak için halk tarafından kullanılan herhangi bir güzergah ya da tesis bulunmamaktadır. Projenin gerçekleştirilmesi sırasında oluşması muhtemel atıklar, evsel nitelikli katı atıklar, ambalaj atıkları, evsel nitelikli atıksulardır. Bunun yanı sıra, toz emisyonu, gaz emisyonu ve gürültü oluşumu mevcuttur. Proje kapsamında; ÇED sınırları içerisinde tehlikeli atık, atık yağ, tıbbi atık, bitkisel atık yağlar, atık pil ve akümülatör ile ömrünü tamamlamış lastik oluşumu olmayacaktır”