Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ – Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan, İzmir Büyükşehir ve Çeşme Belediyeleri’nin karşı çıktığı Çeşme Projesi askı sürecinde…İzmir ziyaretinde projeyi hayata geçirmek için kararlı olduklarını vurgulayan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, ekim ayının ikinci haftasında kente gelecek ve projenin son halini kamuoyuyla paylaşacak.

YATAK KAPASİTESİ DÜŞÜRÜLDÜ

Bakan Ersoy, geçtiğimiz mart ayında geldiği İzmir’de Ege Turizm Merkezi Çeşme Projesi'ndeki hedef yatak kapasitesinin, koruma istekleri nedeniyle 100 binden 55 bine düşürüldüğünü söylemişti. Ersoy, "Projeye başlarken 100 bin yatak diye başlamıştık koruma istekleri geldikçe kapasite 55 bin yatağa geldi. Bunun yüzde 80'i turizm ve konaklama yatırımı, yüzde 20'lik alanı turizm konut alanı olarak planlanıyor" demişti.

SOYER: YANLIŞ OLDUĞU İÇİN DAVA AÇTIK

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, projenin yanlış olduğunu savunarak şu açıklamayı yapmıştı:

 “Kültür ve Turizm Bakanı, bize sunumlar yaptı. Hiçbirinde elimizin tersiyle itmedik, hepsini dinledik. Tüm safha boyunca kaygılarımızı dile getirdik. Bugün itibarıyla üç temel kaygımıza karşılık olmadığı, bizi tatmin edecek cevaplar verilmediği için dava açtık, iptalini istedik. Bu yanlış bir proje Burası, mutlak koruma alanı olarak ilan edilmiş bir alan. Bir senede nitelikli koruma alanı ilan edildi ve inşaat yapılabilecek hale getirildi. Peki bilimi nereye koyacağız? Mutlak koruma alanı ilan ederken var olan bilimsel dayanakları, bir sene içinde ne oldu da ortadan kaldırdınız? Hangi doku, hangi bitki örtüsü ortadan kalktı, ne oldu da orası inşaat yapılabilir hale geldi? Bu, cevabını alamadığımız bir soru. Diğer iki gerekçe de şunlar. Ulaşım. Çeşme Yarımadası’na giden, o da Çeşme Otoyolu’dur. Nüfus yoğunluğunu bu kadar artırmayı öngöreceksiniz, 'hangi yeni güzergâh yapıyorsunuz' diye sordum. ‘Yeni bir güzergâh yok, uçakların slotunu biz veriyoruz. Hafta sonu otoyolun yoğun kullanıldığı saatlere slot vermeyeceğiz’ dediler. Bu bizim için inandırıcı bir çözüm değil. Üçüncüsü; Çeşme Yarımadası'nda 11 turizm alanı var. Bunlardan sadece üç tanesi planlanmış durumda. Alaçatı, Şifne... Bu alanlar yüzde 8 ila yüzde 15 arası yapılaşmış. Bu ne demek biliyor musunuz? Çeşme Projesi diye tarif ettiğiniz alan kadar büyük bir alan turizm merkezi olarak planlanmış. Burada bu imar planını yaptığınız, turizm merkezi olarak tanımladığınız bu yerde yeni planlar talebiyle geldiği zaman hak sahibi vermeyecek misiniz hakkını? Vereceksiniz. O zaman ne olacak? Burada nüfus yoğunluğunu artırmış olacaksınız. Kısacası Çeşme Yarımadası bu yükü kaldırmaz”

BİLİRKİŞİ RAPORU OLUMSUZ GELMİŞTİ

Öte yandan çeşme projesine yönelik açılan davada bilirkişi raporu olumsuz gelmişti. Raporda, “Proje kamu yararına uygun değil” tespitine yer verilmişti.