Tam kapanma dönemi boyunca uygulanacak olan sokağa çıkma kısıtlamaları sırasında optisyenlik müesseseleri, yani gözlükçülerin faaliyetlerine geçici olarak ara verildi. Gözlükçüler, verdikleri sağlık hizmetinin kesintiye uğramaması için kapanma süresi boyunca çalışmaları gerektiğini dile getirdi.
İstanbul Gözlükçüler Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı İlker Ayaz, “2020'nin Şubat ayında, ilk pandemi yasakları başladığında biz gözlükçüler olarak ailelerimizi düşünerek, bulaş riski nedeniyle kapatma kararı aldık. Ama bakanlık bizi siz birer sağlık sunucusunuz, önemli olan halk sağlığıdır ve aynı sağlık personelleri, eczaneler gibi çalışmak zorundasınız denildi. Bu genelge ile, Sağlık Bakanlığı Tıbbi cihaz kurumunun yapmış olduğu duyuru ile mağazalarımızı açtık. Evet doğru, biz 5193 sayılı optisyenlik hakkındaki kanunun ilk maddesinde geçtiği gibi, toplumun ve ferdlerin sağlığını korumak üzere, bir sağlık hizmete yapıyoruz. Bu sebeple de biz hizmetlerimize devam ettik ama son süreçte inanılmaz bir kaos yaşandı. Tıbbi cihaz kurumuna bir yazı ile müracaat edildi, kapanma sürecinde ne yapacağımız soruldu. Süre çok uzun, görmek insanın en temel ihtiyaçlarından bir tanesi. Vatandaşlar, görmekle ilgili bir sıkıntı yaşadığında, 17 gün beklenebilecek bir süre değil" dedi.

“BİR GÖZ HASTASI REÇETESİNİ NEREDEN KARŞILAYACAK?"
Ayaz, yaşanan kafa karıştırıcı durum ile ilgili olarak ise, DHA'ya“Tıbbi Cihaz Kurumu 28 Nisan tarihli yazıda optisyenlik müessesesi bir tıbbi cihaz satıcısıdır, gözlük, kontakt lens de bir tıbbi cihazdır, hizmetlerine devam edecek diye bir yazı yazıyor. İl sağlık Müdürlüklerine bu yazıyı tebliğ ediyor. Her ne olduysa 24 saat içinde Tıbbi Cihaz Kurumu yeniden bir yazı yayınlıyor ve gözlükçüler kapatılıyor. En büyük tezatta, bütün hastanelerde göz poliklinikleri hizmete devam ediyor. Peki bir göz hastası muayene olduktan sonra aldığı reçeteyi nereden karşılayacak?" ifadelerini kullandı.