Halil İbrahim GÜLER/ GÜNDEME BAKIŞ- Sağlık Bakanlığı tarafından koronovirüs vaka tablosu haftalık yayınlanmaya başlandı. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan İzmir Tabip Odası Başkanı Opr. Dr. Lütfi Çamlı, kentteki vaka sayılarıyla ilgili de bilgiler verdi.

NE YAZIK Kİ BİR YIL SONRA BU KARAR VERİLDİ
Çamlı, “Türk Tabipler Birliği pandeminin başından beri istatistiklerin yani sahadan alınan verilerin kamuoyuna şeffaf bir şekilde paylaşılmasını istemişti. Sadece toplu olarak değil bölge bölge, il il hatta ilçe ilçe bu verilerin paylaşılmasının alınacak tedbirlerin önemli olduğunu vurgulamıştı. Vaka sayısının farklılık gösteren bölgelerde tedbirlerin buna göre alınmasını gerektiğini ifade etmişti. Ama bakanlık bunları dinlemedi. Uzun süre bu verileri detaylı bir şekilde paylaşmadı. Görülüyor ki Türk Tabipler Birliği ve İzmir Tabip Odası söylemine yaklaşıyor. Bir tedbir alınırken, ya da gevşetilirken o bölgedeki salgının yoğunluğu göz önüne alınacak. Yeni açılım sürecinde tüm Türkiye’de kontrolsüz bir şekilde tedbirler gevşetilirken, bölge özelliklerine göre bakarak kalkmasını söylemişti. Ne yazık ki pandeminin birinci yılında Bakanlığımız tarafından buna karar verildi” diye konuştu.

İL HIFZISSIHHA KURULLARINDA MUTLAKA…
Çamlı konuşmasına şu şekilde devam etti:
“Bundan sonra bu tür tedbirlerin alınmasında o ilin özelliklerine göre hareket edilmesi iyi bir durum. Ama buna tabi kim karar verecek? İl hıfzıssıhha kurullarında mutlaka bu konunun uzmanları özellikle epidemiyoloji alanında bilgili, halk sağlığı uzmanların tabi ki başta Tabip Odası’nın bulunması gerekiyor. Yani buna karar verecek yapının bu konuları gerçekten değerlendirebilecek ve bu konuda doğru kararlar verebilecek, yetkin kişi ve kuruluşlardan oluşması gerekiyor.”

SON 15 GÜNDÜR PLATO ÇİZİYOR
İzmir’de son 15 günde vaka sayılarında oynama olmadığını altını çizen Çamlı, “İzmir’de haftalık 100 binde 44 bin gibi sayıdan bahsediliyor. Yaklaşık olarak bu da haftalık 2 bin olguya tekabül ediyor. Günlük ortalama 275 vakaya tekabül ediyor. Biz de açıklamalarımızda İzmir’deki vaka sayılarında yaklaşık 200-300 düzeylerinde olduğunu söylemiştik. İzmir’de vaka sayılarında son iki ay içerisinde bir düşüş göstermekle beraber son 15 gündür bir plato çiziyor. Yani 15 gündür vaka sayılarında bir düşüş yok, grafik yatay bir şekilde seyrediyor. Aralık ayının başına göre vaka sayılarında çok ciddi bir düşüş olmakla beraber hemen hemen Şubat ayının itibaren bu düşüşün durduğunu söyleyebiliriz” diye konuştu.