GÜNDEME BAKIŞ- İzmir Tabip Odası Başkanı Orp. Dr. Lütfi Çamlı, İzmir’de geçtiğimiz haftaya göre vaka sayılarında artış göstermeye devam ettiğini kaydetti. Ülkede koronavirüs salgınıyla mücadele yönetimini eleştiren Çamlı, yetkililerin daha somut adımlar yönünde çağrıda bulundu.

TEST POZİTİFLİĞİ ORANI ARTTI
Çamlı, “Geçtiğimiz haftalarda Sağlık Bakanı Koca'nın İzmir’deki Kovid -19 vaka sayılarında yüzde 50 ye varan azalma olduğunu açıklamış, daha sonra ise hafif bir vaka artışı olduğundan söz etmişti. Ancak geçtiğimiz hafta itibariyle İzmir’de tekrar vaka artışı olduğunu gözlemlemekteyiz. Test pozitifliği sonuçlarında tekrar eski düzeylere dönüldü. Günlük Kovid -19 pcr test pozitiflik oranları yükseldi. Hastanelere başvurularda da artış olduğu şeklide duyumlarımız var. Ülkemizin diğer bazı kentlerinde ve Avrupa ülkelerinde de vaka artışı bildirilmektedir.  İzmir’de son bir hafta içinde Kovid -19 vakalarının artışı konusunda İzmir Valimizin ‘Vaka artışlarının sebebi henüz çözebilmiş değiliz’ şeklinde bir açıklaması da oldu. Bu artışların sebebini ortaya koyabilmek için salgın ile ilgili verilerin bilimsel bir analiz ile değerlendirilmesi gerekmektedir. Ancak taleplerimize rağmen bu veriler kamuoyu ve Tabip Odası’ ile paylaşılmamaktadır. Bu yüzden bilimsel bir değerlendirme yapmak mümkün olmasa da alınan tedbirlerin yeterli olamaması ya da mevcut tedbirlere yeterince uyulmaması bu sonucu doğurmuş olabilir. İzmir’de son dönemde büyük düşüşlere yol açabilecek yeni, kapsamlı tedbirler hayata geçirilmedi. Örneğin Avrupa da giderek şiddetlenen salgınla ilgili olarak derhal birtakım tedbirler uygulamaya konuldu. İzmir’de AVM’lerden fabrika ve atölyelere, toplu taşımlardan, eğlence merkezlerine mutlaka yeni düzenlemelerin getirilmesi ve bunlara uyumun kontrolü gereklidir. Alınması gereken tedbirlerde toplum sağlığı öncelenmeli, başka kaygılar toplum sağlığının önüne geçmemelidir. Salgında gelinen noktanın ciddiyeti vatandaşlara anlatılmalı, bu rehavet duygusunun önüne geçilmelidir” dedi.  

GRİP AŞISI SİPARİŞİ ÇOK AZ, HEKİMLER HALKLA KARŞI KARŞIYA GELİYOR
Sağlık Bakanlığı’nın sipariş ettiği grip aşısı sayısının çok düşük olduğunu vurgulayan Çamlı, “Aylar önce TTB ve İzmir Tabip Odası olarak Sağlık Bakanlığı’nı uyarmış, yaklaşan sonbaharla birlikte ortaya çıkacak sorunlar konusunda şimdiden hazırlık yapılmasını istemiştik. Sonbahar ile birlikte kapalı ortamlara geçişin her yıl olduğu gibi grip ve grip benzeri hastalıklarda salgınlara yola açacağını bu sene Kovid -19 pandemisi nedeniyle konunun daha riskli bir hal alabileceğini belirtmiştik. Bilim insanları grip ve Kovid- 19 hastalığının birlikte geçirilmesinin dramatik sonuçlara yol açabileceğini öngörmekteler. Grip aşısı gripten korunmada belli bir koruyuculuk sağlamaktadır. Dış ülkelerden sipariş edilen bu aşının yeterince stoklanması konusunda uyarılarımızı yapmıştık. Halen aşının ülkeye ne zaman geleceği, ne kadar doz sipariş edildiği,  konusunda bir açıklama olmamıştır. Duyumlarımıza göre 1 milyon 3 bin aşı siparişi yapılmıştır. Bu dozda aşının enfeksiyon bulaşı açısından yüksek riskli grup olan sağlık çalışanlarının sayısının 1 milyon 1 bin olduğu düşünüldüğünde yeterli olmayacağı düşünülmektedir. Altmış beş yaş üstü veya kronik hastalığı olan, obez olan, fabrika kışla bakımevi gibi toplu yaşam alanlarında bulunan milyonlarca vatandaşımız göz önüne alındığında riskli grup aşılanması için bile çok daha fazla sayıda aşıya gereksinim olduğu bir gerçektir. Bu aşılar için Aile Sağlığı Merkezlerine gelen ve belki de aşı olmadığı için yapılamayan vatandaşlar sağlık çalışanları ile karşı karşıya gelecek, ortaya çıkacak kaos, sağlıkta şiddete yol açacaktır. Bu nokta itibariyle Sağlık Bakanlığına aylar önce yaptığımız uyarıların karşılık bulmadığını üzülerek görmekteyiz. Bir zamanlar aşı üreten bir ülkede böyle şeylerin yaşanabilecek olması gerçekten üzücü bir durumdur” diye konuştu.