Halil İbrahim GÜLER/ GÜNDEME BAKIŞ- İzmir Tabip Odası Başkanı Opr. Dr. Lütfi Çamlı, kentte koronavirüs tablosu hakkında açıklamalarda bulundu. Çamlı, “Mutant virüsler İzmir’de de görüldü. Bunların daha hızlı bir şekilde yayıldığını biliyoruz. Aşıların da bu virüslere ne kadar etkili olabileceği konusunda net bilgimiz yok. Bazı görüşler etkili olabileceğini söylerken kısım da olmayacağını söylüyorlar. Bütün dünyada bu virüs çerçevesinde bir hareketlenme var. Özellikle İngiltere, Brezilya ve Güney Afrika mutatları karşında tedbir alınması önemi belirtiliyor” dedi.

PANİK OLMADAN KURALLARA UYULMALI
Vatandaşlara uyarılarda bulunan Çamlı, “Mutatlardan sıkıntılar yaşanmaya başlandı ama panik olmaya gerek yok. Kontrollü bir şekilde rehavete kapılmadan devam etmemiz gerekiyor. Özellikle maskeyi düzgün bir şekilde kullanmamız gerekiyor. Maskelerin burun altına indirilmemesi ve belli aralıklarla değiştirilmesi gerekiyor. Sadece bizim takmamız değil, bulunduğumuz ortamda herkesin takması yönünde caba gösterilmeli. Mevcut kurallara katı bir şekilde uymaya devam ederek, mutasyonlarla belki de artabilecek vaka sayılarının da önüne geçilebilir” diye konuştu.  

TEST POZİTİFLİĞİ YÜZDE 10’LAR CİVARINDA
Kentteki vaka sayısındaki son durumla açıklayan Çamlı, “İzmir’de test pozitifliği yüzde 8-10’lara indikten sonra bu düzeyde kaldı. Yaklaşık 10 gündür, bu oran aynı şekilde devam ediyor. Bizler 14 günlük tam kapanmayı önermiştik. Hatta 28 gün de olabilir demiştik. Mevcut önlemler vaka sayılarının daha fazla inmesine belki de izin vermiyor. Şuanda bu oranların altına inebileceği pek mümkün gözükmüyor. Bu tedbirlerle bir yere kadar kontrol sağlayabiliyorsunuz. Varyant tipli virüslerin özellikle Mart ayında yeni bir pike sebep olabileceği yönünde kaygı taşıyan bilim insanları var” dedi.