GÜNDEME BAKIŞ (Özel Haber) – 30 Ekim’de İzmir’de meydana gelen 6.9’luk deprem eski bir tartışmayı yeniden alevlendirdi. 2014’te kapatılan İl Özel İdaresi’nin malları tartışma konusu olmuştu. Dönemin Valisi Mustafa Toprak’ın başkanlığını yaptığı valilik paylaşım komisyonu Büyükşehir Belediyesi’ne hiçbir malı vermemişti. Bunun üzerine belediye 200’ye yakın dava açtı. Büyükşehir açtığı davaların bir bölümünü kazandı ve İl Özel İdaresi mallarının bir kısmını almayı başardı. İzmir Büyükşehir Belediyesi; İl Özel İdaresi Hizmet binası yapılması için restore edilen, hizmet binası yapmak için talip olduğu ancak Valilik Yatırım ve İzleme Koordinasyon Başkanlığı’na devredilen eski tütün deposu için 2015 yılında mahkeme başvurdu.

İMAM HATİP LİSESİ OLDU, TAŞINDI…
Bu sırada Valilik Yatırım ve İzleme Koordinasyon Başkanlığı binayı Milli Eğitim Müdürlüğü’ne tahsis etti. Kemeraltı’ndaki eski Tekel Tütün Deposu, Hisar Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi oldu. FETÖ/PDY soruşturması kapsamında kapatılan Özel Fatih Koleji'nin eğitim binaları Hisar Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi'ne (İHL) verildi. Okulun adı da Şehit Ömer Halisdemir Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi olarak değiştirildi. İmam Hatip Lisesi’nin daha sonra boşalttığı eski tütün deposuna İzmir İl Müdürlüğü taşındı.

MAHKEME “YARISI BÜYÜKŞEHİR’İN” DEDİ
Bu sırada mahkeme binanın yarısının Büyükşehir Belediyesi tarafından kullanılmasını hükmetti. 2015’in Ekim ayında Konak Tapu Müdürlüğü binanın yarısını Büyükşehir adına tescil etti. Belediye İzmir Valiliği’ne binanın yarısını kullanmak için yazı yazdı ancak yazıya yaklaşık beş yıldır dönüş olmadı.

BÜŞÜKŞEHİR’İN BİNASI YIKILACAK! TEKRAR GÜNDEME GELDİ
30 Ekim’de meydana gelen 6.9’luk depremde İzmir Büyükşehir Belediyesi de hasar gördü ve bina tedbir amaçlı boşaltıldı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer son meclis toplantısında, “

 “Büyükşehir Binamız için bir firma az-orta hasarlı raporu verdi. Ama ben binanın yıkılması taraftarıyım. Fakat Özel idaresi binasını almamız gerekiyor. Zaten yarısı bizim, meclis salonu da var. Bizi rahatlatacaktır. Burayi el birliğiyle talep edelim. Bir kısmını oraya taşırız. Bu dönem yıkım dönemi olacak” açıklamasında bulundu.

SOYER RESMEN İSTEYECEK
Bu açıklamanın ardından Başkan Soyer, yarısı belediyeye ait olan şuan İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün kullandığı binayı İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger’den “resmen” bir kez daha istemeye hazırlandığı öğrenildi.  

KÖŞGER GÜNDEME BAKIŞ’A KONUŞTU: “BAŞKA YERE BAKACAKLAR”
Konuyla ilgili GÜNDEME BAKIŞ’a konuşan İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, “O konuda bilgi sahibi değilim. Benden önce olan bir hadise… Şuan ifade edilen binayı İl Milli Eğitim Müdürlüğü kullanıyor. Çıkmaları soz konusu olamaz. Büyükşehir Belediye Başkanlığı başka yere bakacak” dedi  

EK BİNAYI YIKACAĞIZ
Köşger, İzmir depreminde Valilik ek binasının da hasar gördüğünü belirterek, “Valili ek binası yıkılacak. Yenisi yapılacak. Valilik olarak Ege Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi’ne taşındık. Geçici bir çözüm bulduk. Belediye de bulabilir. Tarihi binamız restore ediliyor. Bitince oraya taşınacağız. Yılbaşında geçmeyi planlıyoruz”

 İŞTE YAŞANANLARIN KRONOLOJİSİ

·        Belediye paylaşım komisyonun kararının iptali ve yürütmenin durdurulması talebiyle 4. İdare Mahkemesi’ne başvurdu.

·        07.05.2015 tarihinde Mahkeme komisyon kararını iptal etti.

·        17.09.2015’te eski tütün deposu İzmir Valiliği İl Mahalli İdareler Müdürlüğü bünyesinde kurulan komisyon binanın yarısını belediyeye devretti. Yarısı ise maliye hazinesinin oldu

·        Belediye, taşınmazın diğer yarısını alabilmek için İzmir 3. İdare Mahkemesine dava açtı

·        Bu arada Konak Tapu Müdürlüğü binanın yarısını belediye adına tescil etti

·        Belediyenin diğer hisse için açtığı dava Bölge İdare Mahkemesi tarafından reddedildi

·        Büyükşehir 2016’da binanın “hizmet binası” olarak planlandığını belirterek boşaltılmasını talep etti

·        Valilikten yazıya cevap gelmemesi üzerine yeni bir yazı yazılarak, “bir önceki yazıya” yanıt verilmesi talep edildi. Yine Valilikle protokol yapılarak binanın kendilerine teslim edilmesi istendi.

·        Bu sırada Valilik binayı Milli Eğitim Müdürlüğü’nün kullanımına verdi

· 30 Ekim’de meydana gelen depremde Büyükşehir Belediyesi’nin binası hasar gördü

· Tunç Soyer, meclis toplantısında yarısı belediyeye ait olan binayı resmen bir kez daha talep edeceklerini duyurdu. Bu kararına meclis gruplarının tamamı destek verdi