GÜNDEME BAKIŞ - 30 Ekim’de Seferihisar açıklarında meydana gelen 6.9’luk deprem Büyükşehir Belediyesi’nin Konak’taki ana hizmet binasına da hasar verdi. Büyükşehir Belediyesi, yarısının belediyeye ait olduğu, şuan İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nun kullandığı binayı kullanmak için geçtiğimiz Aralık ayında burayı bir kez daha İzmir Valiliği’nden kendilerine ait bölümünü resmen istedi. Ancak Büyükşehir Belediyesi’nin bu talebine aradan geçen 6 aylık süreçte herhangi bir yanıt verilmedi.

VALİ KÖŞGER: VAZGEÇTİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM

Konuyla ilgili GÜNDEME BAKIŞ’a konuşan İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, “Büyükşehir’in ondan vazgeçtiğini düşünüyorum. Kısır çekişmeleri geçmek gerekir. Büyükşehir Belediyesi’nin yaklaşımının o olduğunu düşünüyorum. İzmir eğitimde marka olmuş bir şehir. Deprem nedeniyle bir takım aksaklıklar oldu. Deprem dolayısıyla 33 bina yıkıldı. İzmir’deki iş adamlarımızla bir araya geldik. Eğitimdeki alt yapıyı düzeltiyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi bu konuda inisiyatif aldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi 32 derslikli Endüstri Meslek Lisesini yapacak. Protokol yaptık. Bütün süreçlere büyükşehir ve ilçe belediyelerini katıyoruz. Buralarda işbirliği yapıyoruz. Eğitim tartışılamaz bir alan. İzmir’de eğitimin ve eğitim kadrosunun kafasında bu tür sıkıntılar olmaması lazım. Bunu tartışma dışı bırakıp çocuklarımızın geleceğine bakmamız lazım. Başka bir zenginliğimiz yok. Nesilleri, kuşakları iyi yetiştirirsek dünyadaki rekabetçi şartlarda ayakta kalmayı devam ederiz. Yoksa kaybolup gideriz” açıklamasında bulundu.

SOYER’DEN YANIT GELDİ: VAZGEÇMEDİK! İHTİYACIMIZ VAR

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, konuyla ilgili sessizliğini GÜNDEME BAKIŞ’a bozdu. Soyer, “Vazgeçmedik. Binamız yok. Meclis toplantılarını farklı noktalarda yapmak zorunda kalıyoruz. Binamız yok. Milli Eğitim kullandığı binanın yarısı yasal olarak yarısı bizim. Hakkımız bu. Niye vazgeçelim? Hakkımız var ve bunu talep ediyoruz. Biz burayı istiyoruz. Kendisini de ihtiyacımızı biliyor. Bunun kısır tartışma neresi ben anlamadım” dedi.  

 İŞTE YAŞANANLARIN KRONOLOJİSİ

·        Belediye paylaşım komisyonun kararının iptali ve yürütmenin durdurulması talebiyle 4. İdare Mahkemesi’ne başvurdu.

·        07.05.2015 tarihinde Mahkeme komisyon kararını iptal etti.

  ·      17.09.2015’te eski tütün deposu İzmir Valiliği İl Mahalli İdareler Müdürlüğü bünyesinde kurulan komisyon binanın yarısını belediyeye devretti. Yarısı ise maliye hazinesinin oldu

·        Belediye, taşınmazın diğer yarısını alabilmek için İzmir 3. İdare Mahkemesine dava açtı

·        Bu arada Konak Tapu Müdürlüğü binanın yarısını belediye adına tescil etti

·        Belediyenin diğer hisse için açtığı dava Bölge İdare Mahkemesi tarafından reddedildi

·        Büyükşehir 2016’da binanın “hizmet binası” olarak planlandığını belirterek boşaltılmasını talep etti

·        Valilikten yazıya cevap gelmemesi üzerine yeni bir yazı yazılarak, “bir önceki yazıya” yanıt verilmesi talep edildi. Yine Valilikle protokol yapılarak binanın kendilerine teslim edilmesi istendi.

·        Bu sırada Valilik binayı Milli Eğitim Müdürlüğü’nün kullanımına verdi

· 30 Ekim’de meydana gelen depremde Büyükşehir Belediyesi’nin binası hasar gördü

· Tunç Soyer, meclis toplantısında yarısı belediyeye ait olan binayı resmen bir kez daha talep edeceklerini duyurdu. Bu kararına meclis gruplarının tamamı destek verdi

· İzmir Büyükşehir Belediyesi 9 Aralık 2020’de İzmir Valiliği’ne bir kez daha yazı göndererek, binanın yarısının kullanımının belediyeye verilmesini resmen istedi.