Halil İbrahim GÜLER/ GÜNDEME BAKIŞ-Menemen Belediyesi'nde Serdar Aksoy'un tutuklanıp ceza evine gönderilmesinin ardından başlayan "başkan vekili" tartışması devam ediyor. Yapılan iki kura çekimi sonrası AK Parti'li Aydın Pehlivan'ın başkan vekili seçilmesinin ardından CHP tepkiler gelmeye devam ediyor. 

YAPILACAK ÇOK ŞEY VAR

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı (Tunç Soyer'den konuyla ilgili açıklama geldi. Başkan Soyer, "Seçimle kazanılan bir yerin kura ile kaybedilmesi kimsenin içine sinmiyor. Her hukuki çözüm her zaman meşru olmayabilir. Ben bu süreçlerin henüz tamamlandığına inanmıyorum. Yapılacak çok şey olacağını düşünüyorum" diye konuştu. 

 NE OLMUŞTU?

Menemen’de Belediye Başkanı Serdar Aksoy’un ‘zimmet’ ve ‘irtikap’ suçundan tutuklanarak cezaevine gönderilmesi ve görevinden uzaklaştırılmasının ardından Menemen Belediye Meclisi’nin 1 Aralık 2020’de gerçekleştirdiği seçimde CHP’li Deniz Karakurt ile AK Parti’li Aydın Pehlivan başkanvekilliği için yarışmış ve oylarda eşitlik yaşanması sonucu kura çekimi yapılmıştı. Kura çekimi sonucunda CHP’li Karakurt’un başkanvekili olmasının ardından AK Parti’li tarafından kura çekiminin usule aykırı olduğu gerekçesiyle Bölge İdare Mahkemesi’ne yapılan itirazda mahkeme yürütmenin durdurulmasına karar vermişti. CHP ise mahkemenin kararına hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle itiraz etse de itiraz reddedilmişti. Mahkemenin nihai kararı beklenirken İzmir Valiliği kuranın tekrarlanmasına karar verince Millet İttifakı meclis üyeleri kura çekiminin yapılacağı meclis toplantısının ilkine katılmayarak boykot etmiş, ikinci toplantıda ise kura çekimine ilişkin maddenin gündemden çıkarılmasına ilişkin önerge vererek kuranın gerçekleşmemesini sağlamıştı. Son kertede İzmir Valiliği, Vali Yardımcısı Hulusi Doğan’ı Menemen Belediye Başkan Vekili olarak görevlendirerek Menemen Belediye Meclisi’nin Belediye Başkan Vekilini belirlemek üzere kura çekimi için 12 Ocak Salı Günü saat toplanmasına karar verdi. 12 Ocak’ta yapılan kuradan çıkan AK Parti’li Aydın Pehlivan Menemen Belediyesi Başkan Vekili oldu.