GÜNDEME BAKIŞ – İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, geçtiğimiz Mart ayında GÜNDEME BAKIŞ’a dünya bankası ile kentsel dönüşüme kaynak aktarılma noktasında 250 milyon dolarlık kredi görüşmelerine başladıklarını açıklamıştı.

GELİNEN NOKTAYI ANLATTI

Başkan Soyer, konuyla ilgili gelinen noktayı anlattı. Soyer, “İlk başka bu kredi 150 milyon dolardı. Daha sonra 250 milyon dolara ve sonunda 300 milyon dolara çıktı. 30 yıl vadeli çok düşük faizle aktarılması noktasında mutabık kaldık. Hazine ve Maliye bakanlığı, iller bankası devrede. Müzakereler neredeyse tamamlandı. 2 yıl sürecek müzakere süreci 2-3 üç içinde sonlandırma noktasına geldik. 6 bin konutun kentsel dönüşüm kapsamında yeniden inşa edilmesi için kaynak yaratıyoruz” dedi.

ORTA HASARLI BİNALAR İÇİN…

Soyer, sözlerine şöyle devam etti:

“Ağır hasır binalar için devlet bir plan yapmış. Orta hasarlılarla ilgili bir çözümleme yok. Dünya bankası'nın kaynağını buraya aktaracağız. Cumhurbaşkanına daha önce arz ettim. Sadece onun onayı bekler noktadayız. O onay gelirse kaynak aktarılacak. Deprem nedeniyle ortaya çıkan orta hasarlı binaların dönüştürülmesi için düşük faizle 30 yıl vade, 5 yıl ödemesiz 25 yıl geri ödemeli bir kaynağı aktarıyor olacağız” dedi.

İŞTE ORTA HASARLI BİNA SAYISI

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü verilerine göre; İzmir depreminden sonra 778 binanın 9 bin 48 bağımsız bölümünde orta hasar tespit edildi.

KREDİ NASIL KULLANILACAK?

Geçtiğimiz Mart ayında Soyer, GÜNDEME BAKIŞ’a şu açıklamayı yapmıştı:

“…Binanın yapım maliyeti nedir?  Örneğin 200 lira. ‘Bunun 100 lirasını sana şu faizle ve vadede kullandıracağız’ diyeceğiz. Onu (krediyi) olduğu gibi yansıtacağız. Belediye buradan para kazanmayacak. Kriterler belirleyeceğiz. Bir köprü gibi bu dünya bankası kredisini kullandıracağız. 6-7 bin hanenin kullanmasını öngörüyoruz”