GÜNDEME BAKIŞ - izmir Hafif Raylı Sistemi'nin 5. aşamasını oluşturan Üçyol İstasyonu- Dokuz Eylül Üniversitesi Tınaztepe Kampüsü-Çamlıkule arasında hizmet verecek Buca Metrosu’nun yapım ihalesi sürecinde ihale kararı açıklandı. İki aşamadan oluşan ihalenin birinci 13 firma katılmış, ikinci aşamada ise yeterli kriterleri taşıyan 8 firmadan mali teklifler istenmişti. Yapılan değerlendirme sonucu ihalede en düşük bedeli NUROL İnşaat ve Ticaret A. Ş. 3 milyar 392 milyon 950 bin 495 TL 64 lira ile verdi. İhale Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nca  (EBRD) tarafından görevlendirilen bilirkişi incelemesinden de geçen rapor doğrultusunda esaslı ölçüde ihale koşullarını sağlayıp 3 milyar 921 milyon 408 bin TL teklif veren  Gülermak Ağır Sanayi İnşaat ve Taahhüt A.Ş’ye verildi.

NEDEN İKİNCİ FİRMA KAZANDI

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “İhaleyi en düşük teklif veren ikinci firma kazandı. Bunun nedeni nedir?” sorusuna yanıt verdi.

TİTİZ BİR ŞEKİLDE İNCELENDİ VE NETİCELENDİRİLDİ

Soyer, şunları söyledi:

“İlk defa en düşük teklifin reddedildiği ihale bu değil. Burada kriterler var. Biz en düşük 2 teklifi de sorguladık, neden düşük verdiklerinin savunmasını yapmalarını istedik. Çünkü bir ihalede 500 milyon TL daha düşük teklif alabilirsiniz ama ona verirseniz 5 milyar zarar edebilirsiniz! En düşük denilen tekliflerin  sorguya tabi olması bu nedenle. Eğer sorgulama olmazsa zaten herkes en düşük teklifi verir ve ihaleyi kazanır. İhalelerde teklif verilir ve değerlendirilir. İkincisi ve daha önemlisi  hangi firmaya ihalenin verilmesi gerektiğine tek başımıza karar vermedik. Uluslararası bir ihale yapmıştık, bu nedenle, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın (EBRD) değerlendirmesini istedik. Tek başımıza karar almak istemedik. Onlar da bağımsız denetmen atadılar. Bilirkişinin yaptığı değerlendirmeyle  bu noktaya gelindi. Bu mesele en titiz bir biçimde araştırıldı, değerlendirildi ve hiçbir şaibeye yer vermeyecek şekilde neticelendirildi”