GÜNDEME BAKIŞ- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Fox TV’de Çalar Saat programına katıldı. Soyer, özetle şunları söyledi:

ORMAN YANGINI KADER DEĞİL!
“Orman yangınında içimiz parçalandı. Ciğerlerimiz yandı. 5 bin hektarlık alan, yaklaşık Karşıyaka ilçesi büyüklüğündeki alan yandı. İzmir tarihindeki en büyük yangınlardan biri. Çaresizlik yaşıyorsunuz. Gözünüzün önünde günlerce süren bir yangın var. Bu bir kader değil. Biz hep çıra ekip yangın ekiyoruz. Daha neler yapabiliriz de kader olmaktan çıkartabiliriz buna kafa yormaya başladık. Orada bir kampanya başlatalım istedik. Halk buluşması gerçekleştirdik. Herkesin önerilerini aldık. Aynı noktada daha sonra Büyükşehir meclis toplantısı yaptık. Gel, gör, koru adıyla yaptık. Bir dizi karar aldık. Vatandaşın önerdikleri, sosyal medya, mektupla ulaşan önerileri mecliste karar aldık. Örneğin, bundan sonra İzmir’de doğan her çocuk için ağaç dikeceğiz. Çocuklar ağaçlarıyla büyüyecek. Vefat eden, evlenenler için de fidan dikeceğiz. Köylerimiz de yangın istasyonların kurulması gibi fikirler geldi. Ormandaki ağaç desenini değiştirme yönünde fikirler gelişti. Yangına dayanıklı, bitki örtüsüne uygun ağaçlar dikilecek. Dibinde ot biten ağaçlar dikeceğiz. Bunlara kafa yoruldu. 9 Eylül’de bu öneriler ışığında kampanya başlatacağız. 3 bin 800 hektar ağaçlandırılacak alan bulduk. Yeni bir orman yaratacağız”

YANAN ALAN İMARA AÇILMAYACAK, İZMİRLİLERLE ZIRH GİYECEĞİZ!
“Yanan alan asla imara açılmayacak. Yasal düzenlemeler imara açılamayacağını söylüyor ama yasalarımız adam öldürmeyi de yasaklıyor ama adam öldürülüyor. Bu konuda çelik zırh gibi İzmirlilerle duracağız. Asla izin vermeyeceğiz. Buraları koruyacağız. Her sene ağustos ayında bu yangınları yaşamak istemiyoruz, Portekiz de geliştirilmiş bir yöntem var. Sensörler kullanıyorlar. Ağacın, fidanın siyaseti olmaz. Bunlar ortak değerlerimiz. Çok kafa karıştırıcı açıklamalar yapıldı. Onların net bir açıklaması lazım. Bu memleketin insanları son derece duyarlı. Büyük bir hassasiyet taşıyorlar. Bizim atalarımızın canları pahasına korudukları toprakları onların anısına layık olabilmek için topraklara nasıl sahip çıkacağımızı konuştuk. Atalarımızın bize bıraktığı bu topraklara yanmasına izin veremeyeceğiz”

HELİKOPTERİ, UÇAĞI İZMİR’E GETİRMEK İSTİYORUZ
“Hedefimiz uçak almak. Ama ne kadar bağış toplayacağımızı öngörmek mümkün değil. 9 Eylül’de büyük bir konser olacak. İzmirliler o duyarlılığı gösterirlerse niyetimiz helikopteri, uçağı İzmirlilere getirmek olacak. Bunu araştırıyoruz”

KİBİRDEN UZAK, MÜTEVAZİ, HESAP VEREN…
“Türkiye’de belediyecilik mevzuatı tuhaf bir düzenleme yapıyor. Biz işveren onlar çalışan. Ama biz birlikte onlarla çalışıyoruz. Başka bir İzmir, Türkiye mümkün. Siyasetin dili, kültürü değişecek. Bu değişmeye başladı bile. Kibirden uzak., mütevazı, hesap veren, yönetime insanları katan siyaset şekli…Bu olacak. Bu olurken bunu çalışanlarla yapacaksınız. Önce İzmir Büyükşehir Belediyesi değişecek. Çalışanlar aşkla çalışmalı ki başka bir İzmir yaratabilsin. Eşit işe eşit ücret…Hikayenin arkasında hikaye bu. Biz aynı işi yapan memur ve işçilerimizle eşit ücretlendirme sistemi getirmek zorundaydık. Aynı biri işi 2’ye biri 5’e yapıyor. Bu bir toplu sözleşmeyle çözülecek bir şey değil. Birkaç yıl içerisinde bunu tamamen oturtacağız”

20 TANE MASAL EVİ AÇACAĞIZ! HEM EĞİTİM HEM İSTİHDAM SAĞLANACAK
“İlk masal evimizi Toros Mahallemizde yaptık. Gerçekten kampanya boyunca altını çizdiğimiz şey arka mahalleri, sokaklarına yönelmekti. İzmir’in ön mahallerinde, körfez kenarında ne varsa 
‘arka mahallerinde de o olacak’ dedik. Seferihisar’da yaptığımız masal evi projemiz var. Hem kreş hem istihdam yaratan proje. 0-5 yaş çocuklar kreşte eğitiliyorlar, çocukların anneleri için işlik kuruyoruz. Kimi çamaşır yıkıyor kimi başka bir şey yapıyor. Bir yandan eğitim bir yandan istihdam yarattığım proje…En az 20 tane derhal yapacağız. Toros Mahallesi’nde 40 anneye istihdam. Bunu bütüncül fotoğraf içinde oturması gerekiyor. Eğitimle birlikte istihdamı çözmüş oluyorsunuz. Gençlik merkez konusunda büyük ihtiyaç var. Gençlerin gidecek, sosyalleşecek yerleri yok! Ellerinde hiçbir şey yok. Büyük bir eksiklik. Gençlerin hoşça vakit geçirecekleri bir yandan eğitilecekleri mekanlaara ihtiyaç var. Bu kararlılığımızda hiçbir değişiklik yok. Kampanya döneminde söylediğimiz heyecan içinde söylüyorum. Bu sihirli değnekle yapılacak bir şey değil. Önceliğimizi arka mahallere veriyoruz, vereceğiz. Bu değişim gözle görülür hale gelecek”