GÜNDEME BAKIŞ- İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin hayata geçireceği süt işleme fabrikası ve et işleme tesisiyle ilgili Bayındır’da toplantı düzenledi. Toplantıya Bayındır Belediye Başkanı Uğur Demirezen, Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı, Tire Belediye Başkanı Salih Atakan Duran, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Özuslu, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Buğra Gökçe, Genel Sekreter Yardımcısı Ertuğrul Tugay, İzmir Köy Koop Birlik Başkanı Neptün Soyer, Bayındır Çiçek Üreticileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi (BAYÇİKOOP) Başkanı Ersoy Sümerkan da katıldı. 

BAYINDIR’DA 100 KİŞİYE İSTİHDAM
Bayındır Süt İşleme Fabrikası’nın son yıllarda kamu eliyle açılan çok az sayıdaki tesisten biri olacağını önemle vurgulayan Soyer,  “Bu ülkenin fabrikalarını yabancılara satan anlayış yerine, bizim anlayışımız yeni tesisler, yeni fabrikalar kurmak. İstihdam yaratırken, aynı zamanda toprağımızın bereketini büyütüyoruz. Havzalarımızın ürününü yüksek kazançla satabilmesi için işleme, pazarlama ve satış aşamalarında üreticimize destek oluyoruz. Tesisimiz, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin tarım destekleri konusundaki çalışmalarını bir üst aşamaya taşıyacak. Dahası, fabrikamızda 100 kişi istihdam edilecek” diye konuştu.  

ÜRETİCİLERE ALIM SATIM GARANTİSİ
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bu fabrikada işlenecek süt ile üreticilere alım ve satım garantisi vereceğini de vurgulayan Soyer, “Baysan eliyle üreticilerimizden alım garantili şekilde ürünleri satın aldıktan sonra işleyecek, paketleyecek, pazarlama ve satışını yapacağız. Bayındır’da kurduğumuz bu tesis sayesinde inek sütündeki alımlarımızı 16 milyon litreden 22 milyon litreye yükseltiyoruz. Alacağımız sütün 16 milyonu süt kuzusu projesiyle hemşerilerimize ulaşacak, geri kalanı ise burada paketlenerek kendi markamızla piyasaya sunulacak. 2021 ve 2022 döneminde inek sütü alımına küçükbaş sütü alımını da ekliyoruz. Belediye şirketimiz Baysan aracılığıyla bu tesiste kullanılmak üzere üreticilerimizden ilk yılda 7 milyon 500 bin litre koyun sütü, 5 milyon litre keçi sütü ve 2 milyon litre manda sütü satın alacağız. Süt işleme fabrikamız, günlük 100 ton süt işleme kapasitesine sahip olacak. Tesisimizde İzmir mozzarellası, keçi ve koyun sütünden beyaz peynir ve diğer peynirler üretilecek. Ayrıca manda sütünden kaymak ve dondurma yapacağız” dedi. 

İZMİR’DEN DOĞAN YEPYENİ BİR VİZYON
Süt İşleme Fabrikası’nda yüksek düzey atık su arıtımı yapılacağını da söyleyen Soyer, burada kullanılan suyun geri kazanılmasını sağlayarak tarımsal sulamada yararlanılacağını belirtti.
Fabrikanın dün Ödemiş’te açıkladığı “İzmir Tarımı” vizyonunun önemli bir parçasını oluşturduğunu da aktaran Soyer, sözlerini şöyle sürdürdü: “İzmir Tarımı, İzmir’den başlayarak tüm Türkiye’de yeni ve farklı bir tarım politikasını inşa etme projesidir. Tarımda dışa bağımlılığımızı sonlandırmak için geliştirdiğimiz, İzmir’den doğan yepyeni bir vizyondur. Bir yandan kırsaldaki üretimi desteklerken, diğer yandan şehrimizdeki milyonların sağlıklı ve ucuz gıdaya erişimini sağlıyoruz. Bu kapsamda 2019 yılında yaptığımız toplam alımların miktarı 125.377.092 Türk Lirası. Bu alımın İzmir kooperatiflerinden alınan kısmı 121.447.379 lira. 2020’de yaptığımız toplam alımların miktarı ise 144.762.472 lira. Bu alımın 127.595.174 liralık kısmı İzmir kooperatiflerinden yapıldı. Bu alımları 2021 yılında da artırarak sürdüreceğiz.” 

ÖDEMİŞ’TE ET ENTEGRE TESİSİ
2021 yılı içinde Büyükşehir’in Ödemiş’teki Et Entegre Tesisi için üreticilerden 50 bin adet kuzu ve 4 bin adet karasığırı satın alacaklarını da söyleyen Soyer, “Et Entegre Tesisi, önümüzdeki Nisan ayından itibaren tam kapasiteyle çalışmaya başlıyor. Havza ölçeğinde yapacağımız alımlarda ise örneğin Beydağ’dan 100 ton kestane, Ödemiş’ten 300 ton patates, Bayındır’dan 200 ton salçalık biber satın alacağız” dedi. 

338 MİLYON 600 BİN LİRALIK ALIM YAPILACAK
Soyer, Büyükşehir’in 2021 ve 2022 döneminde toplam 338 milyon 600 bin TL’lik alım yapacağını da açıklayarak, “Böylece Büyükşehir’in köylüye yapacağı maddi destek neredeyse üç, dört katına çıkacak. Bunun 154 milyon 600 bin lirası süt ürünlerine, 97 milyon lirası et ürünlerine, 15 milyonu yem bitkilerine ve geri kalan 72 milyon ise diğer ürünlere tekabül ediyor. Tüm et ve süt alım sözleşmeleri, kuraklıkla mücadeleye katılan üreticilerle bu yıl içinde imzalanacak. Büyükşehir, 2021’de alım garantisi verdiği tüm bu ürünleri, piyasa değerinin üzerinde bir bedelle satın alacak. Bu da üreticilerin emeğinin karşılığını almasını sağlayacak” dedi.  

“KIRSAL MAHALLE STATÜSÜ İÇİN BAŞVURUNUZU BİR AN ÖNCE YAPIN”
Soyer basın toplantısında Küçük Menderes Havzası turunda sıkça vurguladığı Büyükşehir Yasası’na da değindi ve şunları söyledi:

“Türkiye’de tarımın içine düştüğü sıkıntıların en temel sebeplerinden biri 8 yıl önce, 2012 yılında Büyükşehir Yasası ile toplamda 16 bin 220 köyün kapatılması oldu” diyen Soyer, sözlerini şöyle tamamladı: “Buna karşı Seferihisar’da ‘Geleceğin Köyleri’ adıyla bir hareket başlatmıştık ve kısa sürede 1000’e yakın köyün katıldığı bu oluşum tüm Türkiye’ye yayılmıştı. Yakın zamanda bir torba yasa ile köylerin ‘kırsal mahalle’ olarak belirlenebilmesinin önü açıldı. Bu yasa bir kez daha, bizim köy kapatmalara karşı mücadelemizin haklılığını ortaya koydu. Kırsal mahalle olarak belirlenecek köylerde vergi, harç ve su gibi çeşitli muafiyet ve indirimler getirilmesi, elbette olumlu bir gelişme ama yeterli değil. Köyler kapatılınca ortak mülkiyet alanları, ortak meralar ve araziler elden çıkmıştı. Yapılan düzenleme bu malları, köylere geri vermiyor. Buradan, adı mahalle olarak değiştirilen tüm köylerimize sesleniyorum. Kırsal mahalle statüsü için başvurunuzu bir an önce ilçe belediyelerimize yapın. Büyükşehir Belediyemiz her konuda olduğu gibi bu konuda da köylerimizin yanında olacak, üreticimizin refahını büyütmek için tüm personeli ve tüm birimleriyle çalışacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi ‘köylü milletin efendisi’ dedirtene kadar çalışmaya devam edecek.”