GÜNDEME BAKIŞ- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, katıldığı radyo programında çarpıcı açıklamalarda bulundu.

ŞİMDİYE KADAR EN ÖNEMLİ PROJEMİZ…
Başkan Soyer, geride kalan 100 günde en önemli projesinin, kent konularının STK ve vatandaşlarla bir araya gelip tartışmak olduğunu belirterek, “Yüz gün içinde, kampanya döneminde bahsettiğimiz birçok konuya başlattık. Baykuş seferleri, indirimli, ulaşım ve su tarifeleri, birçok alanda çalışma başlattık. Pagosta üretici kadınlarının pazarlarını kurduk.  Bunların içerisinde bir tanesi hepsinden daha anlamlıydı. Bu buluşmalar, Kültürpark, tarım buluşması ile burada farklı sesler dile getirildi. Her kafadan bir ses çıktı diyenler oldu ama her kafadan bir ses çıkmasına çok ihtiyaç var. Daha önemlisi bu kafalarının birbirine dinlemesi gerekiyor. Demokrasiye ihtiyaç olduğumuz dönemde, demokrasiyi hatırlamamız gerekiyor. Biz kampanya döneminde çok ses, çok nefes, çok renk demiştik. Aslında, demokrasiyi kast ettik. Hepimiz bir çarkın bir dişlisiyiz. Farklı sesler duymalı ve birbirini tamamlamalıdır. Bir örnek vermek gerekirse;  tarım buluşmasında sulama kooperatifleri, organik yetiştiricileri, tüketiciler, üreticiler bir araya geldi. Fark edildi ki bunların hepsinin bir bağı var. Bunların hepsi bu pastayı büyütmek gerekiyor. O sektörde çalışan herkesin birbirine derdine derman olmayı, ekmeyi büyütmeye ihtiyacı var. 100 güne damga vuran proje oldu. Bu buluşmaları turizm, enerji, doğa,, sanayi konularıyla devam ettireceğiz. Biz bu konuları dijitalleştireceğiz. Demokrasinin erdemlerini yüksek teknolojiyle bulacağız. Böylece burada ortak bir kuracağız. Demokrasi refahı büyüten bir şeydir. Demokrasi yoksa belli zümrelerin ekmeği büyür. Demokrasi varsa herkesin ekmeği büyütür. İzmir hiç bir şey olmayacaksa demokrasinin kalesi olacaktır. Gezi Eylemleri sırasında çok güzel bir sloganı vardı; ‘ya hep beraber ya da hiç birimiz’… Hep beraber olursak İzmir daha büyük bir kent olacak. Gelecekte de bu şekilde devam edeceğine inanıyorum ve hepsine tek tek teşekkür ediyorum. Sürekli kılacağımız bir konudur. 31 Mart seçimlerinden sonra yeni bir Türkiye kuruldu. Bu değişim yeni bir dip dalga ile gelişiyor. Artık siyaset aşağıdan yukarıya değiştiren bir yapı oldu. Siyasetin dili ve kültürü de değişmeye başladı. Şeffaf, hesap verilebilir, vatandaşı içerisinde koyabilen bir siyaset dili oluşmaya başladı. Sevgi dili olan, vatandaş kendisine dokunan bir yerel yönetim istiyor” diye konuştu. 

ALSANCAK MEYDANI 15 BİN METREKARELİK YEŞİL ALAN OLACAK
“Alsancak Garı önüyle ilgili çok net bir şey söyleyeceğim. Trafiği Hocazade Camisi’nden başlayarak trafiği yer altına alacağız” diyen Soyer, “Havagazı Fabrikası’nın daha ilerisinden gün yüzüne çıkaracağız. Bir önemli bir ayağı daha var. 15 bin metrekarelik bir yeşil alan dönüşecek. Bir meydan kazanacağız. Çünkü insanların büyük alanda insanların günü geçirebilir, birbirine ulaşabilir mümkün olması gerekiyor. Bu neden önemli, bir de Havagazı Fabrikası’nın arkasında ihalesini aldığımız Elektrik Fabrikası bulunuyor. Elektrik Fabrikası’nın etrafındaki parsellerle ilgili kamulaştırma ve iş protokolü dahil oradaki seçenekler üzerinde çalışıyoruz. Niyetimiz o ki, Elektrik ve Havagazı fabrikalarını için alacak yeni bir Alsancak’la buluşturacağız. Yeni bir yaşam alanı oluşturacağız. Hani İzmir kültürü vardır ya, işte bunla birlikte aynı zamanda gençlere bazı sunulması gerekiyor. Gençleri eğitim, sanat, müzik tiyatroyla buluşturmamız gerekiyor. O mezbelelikler tamamen ortadan kalacak. Cıvıl cıvıl yemyeşil bir alan ulaşılacak” dedi.

5 YIL İÇERİSİNDE BİTECEK
Projenin bitiş tarihi ilgili de açıklamalarda bulunan Soyer,  “Bu konuyla ilgili çalışmaya başladık. Bizim örümüzü 5 yıllık sınırlı olarak görüyorum. 5 yılda oradaki proje hayata geçeceğini biliyorum” diye konuştu.

BİR İKİ AY İÇERİSİNDE ELEKTRİK ÜRETECEĞİZ
ÜÇiğli Harmandalı’da katı atık dönüşüm tesisinin kısa süre içerisinde elektrik üreteceğini kaydeden Soyer, “Çiğli’deki çöp tesisi en geç Ekim ayına elektrik üreteceğiz. Bu proje İzmir’in medarıiftiharı olacak.  Yanılmıyorsam, Türkiye’nin en büyük ikinci çöpten elektrik üreten tesis olacak. Hep çöpten kurtulacak hem de yeni bir yeşil alan ve orman kazanacak. Bunun yanı sıra 10 milyon lira da kasamıza para koyacağız. Bu sorun oradaki vatandaşlarımızı üzdü ama bir iki ay içerisinde elektrik üretilmeye başlayacak. Burada yeşillendirme çalışmaya başladık. Burasına çok büyük bir orman kazandırılacak” dedi. 

YERLİ TOHUM VURGUSU
Tarım ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Soyer, “Seferihisar’ın birkaç tane modeli var. Birincisi yerli tohum üretmek. Yerli tohumu desteklemek olacak. Bizim yerli üretimimiz en hayati sigortamızdır. Yerli tohumdan uzaklaşmakla ithalle yöneliyoruz. Mutlaka yerli üretim yapacağız. Somut bir örnek vermek gerekirse; Menemen bölgesinde 500 dönüm kalakılçık buğdayı diktik. İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketi Grand Plaza yerli üretim Karakılçık buğdayını bütün şehirle buluşturacak. Seferihisar’da bizim başardığımız yerli üretimi gerçekleştirmektir. Bir bacağı yerli tohum. İkincisi üreticiye sahip çıkmak. Üçüncüsü kooperatifler üzerinden yapmak ve son olarak bunu dünyaya ile buluşmasını sağlamak. Bu 4 ilkeyle yola çıktık. İl olarak üretici pazarı kurduk. Kadifekale’de inanılmaz güzel gidiyor. Önümüzdeki günlerde Kadifekale çekim merkezi olacak. Orda midye restoranları hayal ediyoruz. Kadın kooperatifleri oluşturacağız. Bunun uluslar arası boyunda bir ihracat ofisi kurarak, üreticinin üretiminden patentine kadar İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin desteğini alacak. Biz bunu çok profesyonel ellerle yapacağız. Bütün dünyaya egenin köylerinde üretilmiş ürünleri pazarlayacağız. Ayrıca bunları İstanbul ve Ankara pazarına taşıyacağız” diye konuştu.

FUAR SAYISI ARTACAK
Soyer, kentte yapılan fuarların sayısını arttıracaklarını ve içeriklerini zenginleştireceklerini kaydederek, “Gelinlik fuarını ayrı zamanda bir düğün şenliğine dönüştürmeyi düşünüyorum. Olay sadece bir binada yapılan bir alışverişinde çıkıp bütün dünyaya ulaştıracağız. Mermer fuarında plastik sanatçılarla buluşturacağız. Yeni uluslararası fuarlarla yapacağız. Bunların içerisini değiştirip zenginleştireceğiz. Böylece sadece esnafa değil, bütün kente yayılmış olacak” diye konuştu.