GÜNDEME BAKIŞ – Türkiye’nin 3. büyük şehri İzmir’in “ayıp çukuru” ile ilgili İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, çalışmalarını sürdürüyor. Soyer alanın kente kazandırılması için geçtiğimiz yılın aralık ayında düğmeye basmış, arazinin büyük hissedarları TMSF yetkilileri ile görüşmeler gerçekleştirmişti. Başkan Soyer, dün bir kez daha İstanbul’a gitti ve TMSF ile masaya oturdu. Konuyla ilgili GÜNDEME BAKIŞ’a konuşan Başkan Soyer, “Süreç devam ediyor. Sadece iyi gittiğini söyleyebilirim” dedi.

MASADA FARKLI SEÇENEKLER VAR

Edinilen bilgiye göre; masada farklı seçenekler bulunuyor. Büyükşehir Belediyesi’nin TMSF’nin yüzde 70’e yakın hissesi olan satın alması gündemde…Soyer’in bu teklifi TMSF yetkililerine bir kez daha dile getirdiği belirtilirken, büyük ortağın araziyi özel sektöre satma niyetinin henüz tam olarak vazgeçmediği iddia ediliyor.

KENTİN GÜNDEMİNDEN DÜŞMÜYOR!
İzmir’de Büyükşehir Belediyesi eski başkanlarından Burhan Özfatura döneminde imar planı ve sözleşmelerle yapımının önü açılan ancak, yine Büyükşehir Belediyesi eski başkanlarından Yüksel Çakmur tarafından açılan davada, Dünya Ticaret Merkezi inşaatı mahkeme kararıyla Eylül 1999’da durduruldu. Daha sonra da imar planları açılan davalarda sürekli iptal edilen Dünya Ticaret Merkezi inşaatı, temel kazıkları çakıldıktan sonra 19 yıldır dev temel çukuru seviyesinde kaldı. Projeyi yapacak ortaklardan EGS Bank’ın bu süreçte iflas etmesi, Güçbirliği Holding’in de borçlarını ödeyememesi üzerine TMSF buradaki hisselere el koydu.

2013 yılında Dünya Ticaret Merkezi’nin revize edilerek düzenlenen yeni projesine olanak sağlayan imar planları Konak ve Büyükşehir Belediyeleri tarafından onaylandı.

FOLKART PROJE HAZIRLAMIŞTI!
TMSF, 2013 yılından başlayarak hisseleri satmak için harekete geçti. TMSF, hissedarlar Güçbirliği ve EGS’nin de onayıyla yüzde 12 olan hissesini yüzde 30’a yükselten Büyükşehir Belediyesi’ne satışta bu hisse oranının korunacağı garantisi verdi. TMSF, Ege Dünya Ticaret Merkezi Ticari ve İktisadi Bütünlüğü’nün borçları kapsam dışı olmak üzere satışa çıkardı. Güç Yapı A.Ş. adına Kemal Zorlu yeni yatırımcı bularak iktisadi bütünlükteki hisseleri almak için harekete geçti. Birkaç kez satış ihalesi tekrarlandı. TMSF’nin tahmini bedeli 80 milyon dolara düşürdüğü üçüncü ihale sonrası çukuru Folkart yatırımlarını gerçekleştiren Sancak ailesine ait Saya Grup’a bağlı Livamine Madencilik adına 80 milyon dolarlık teklifle kazandı. Folkart Yapı Basmane Çukuru’na yapılacak projeyi ünlü mimarlara hazırlattı. Ruhsat aşamasında bekleyen projede revizyonlar yapıldı. Ancak Folkart alanı TMSF’ye iade etti.