Halil İbrahim GÜLER/ GÜNDEME BAKIŞ CHP'li belediye başkanlarının başlattığı "büyükşehir belediye başkanları" zirvesinin ikincisi İzmir'de, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in ev sahipliğinde gerçekleşti.  Sabah erken saatlerde başlayıp akşama kadar süren İzmir Çalıştayı'nda 10 büyükşehir  belediye başkanı, yerel konuların yanı sıra Türkiye ve dünya gündemini masaya yatırdı;  fikir alışverişinde bulundu.  Swiss Otel'de gerçekleşen basın toplantısında çalıştayı değerlendiren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, genel sekreterlerin de kendi aralarında bir araya gelerek çalışma yapma fırsatı buldukları çalıştayın son derece yararlı ve ilham verici olduğunu söyledi.

3 KONUDA İŞ BİRLİĞİ

Yeni medya, dünya siyaseti, Türkiye'nin Ortadoğu'daki  siyaseti ile ilgili sunumların ardından, kır-kent ilişkisi, akıllı şehir uygulamaları, tarımda işbirliği olanakları, alt yapı ve ulaşım gibi pek çok konuda atölye çalışması yaptıklarını belirten Başkan Soyer, İzmir Çalıştayı'nda 11 CHP'li büyükşehir belediye başkanı olarak 3 konuda işbirliği kararı aldıklarını açıkladı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde belediyelerin sosyal medya çalışanlarının bir araya gelip deneyimlerini paylaşacaklarını, başarılı olacak modeller üzerinde çalışacaklarını ifade eden Başkan Soyer, ikinci işbirliği konusunun ise bilişim teknolojileri ile akıllı kent uygulamaları olacağını söyledi. Bu alanda da İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile birlikte çalışacaklarını dile getiren Başkan Soyer, tarım konusunda yapılacak işbirliğinin ev sahipliğini ise İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yapacağını aktardı.

SOYER’DEN ÇAĞRI
Türkiye'nin en büyük sorunlarından birinin yerel yönetim mevzuatı olduğunu, bunun iyileştirilmesi gerektiğini tekrar hatırlatan Başkan Soyer, "Cumhurbaşkanımızın daveti üzerine Ankara'da yapılan toplantıda komisyon kurulması kararı alınmıştı. 2 ay gibi bir süre geçti.  Bu komisyon toplanmadı.  Ankara'da masada bir çalışma yürütülüyor ama bu komisyon çalışmalara dahil edilmiş değil. İvedilikle komisyon üyelerinin de içinde yer aldığı bir çalışma başlatılmalı.  Yeni düzenlemenin bu aktörler içinde yer almadan yapılacak olmasının sakıncalar taşıyacağına inanıyoruz.  Sayın cumhurbaşkanımızın ifade ettiği isimlerden oluşan komisyonun toplantıya çağrılması lazım.  Cumhurbaşkanımız, Cumhur Başkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ı bu konuyla ilgili yetkili kılmıştı.  Biz buradan çağrıda bulunuyoruz. Komisyonun toplanmasını ve birlikte çalışma zemini oluşmasını diliyoruz" dedi.
Başkan Soyer, İzmir Çalıştayı'nda büyükşehir belediye başkanları toplantısının üçüncüsünün Adana'da yapılacağının kararını da aldıklarını söyledi.

DAVET EDİLECEKTİK...

Toplantının soru cevap bölümünde yerel yönetimler yasa taslağı ile ilgili konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu,

 “Tunç Başkanımın ifade ettiği gibi, biz 2 ay önce bir masa toplantısı yaptık. 30 belediye bakanı, bakanlar kurulu, yerel yönetimler danışma heyeti oradaydı. Sayın cumhurbaşkanı CHP’li belediyelerin yaptığı öneriyle yeni kanunun, düzenlemelerin bir komisyon marifetiyle yürütülmesi konusunda bize taahhütname verdi. Biz onun gereğini bekliyoruz. Fuat Oktay bizi davet edecekti, bu tasarıları orada konuşacaktık. Biz konuşacaktık, bakanlar konuşacaktı. Ortak akılla belediyelerin yaşadığı sorunlar için çözüm mekanizması çalışacaktı.  2 aydır hiçbir davet yok. Ortada bir tasarı sızdırılıp geri dönüşleri kamuoyundan toplama üslubu var. Bu çok yanlış" dedi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer de aynı konuyla ilgili, “40 milyonun temsilcilerinin yok sayıldığı bir taslak baştan sakat olur. Bu konuda son derece dikkatli olunmalı” dedi.

HAKKIMIZI SONUNA KADAR ARAYACAĞIZ
İstanbul Boğazı'nın Cumhurbaşkanlığı'na devri ile ilgili gelen soruya da yanıt veren İmamoğlu, "Tümüyle anayasaya aykırıdır. Bu yereldeki yetkileri merkeze taşıma çabasıdır. Sarayburnu’ndan Haliç kıyılarına kadar taşınması konusunda bir taslak hazırlandığı konusunda da duyumlarımız var. Gölge belediye çalışması var. Bu 16 milyon insanın huzurunda hazırlanan kanun tasarısını tümüyle itibarsız kılar. Tümüyle mesnetsiz kılar. Toplumun maneviyatında, vicdanında tümüyle geçersiz kılar. Böyle bir üsluptan ve süreçten sayın bakan ya da çalışma yapan insanların bir an önce vazgeçmelerini, bizleri o masaya davet etmelerini bekliyoruz. Toplumun seçmiş olduğu hükümetten, sayın cumhurbaşkanından da beklentisi budur. Bu tasarıyı hazırlayan hangi akılsa 31 Mart’ta seçimi iptal eden akılla aynıdır. Bundan vazgeçsinler. Bu kendi anlayışlarına, hükümet düzenlerine, İstanbul’a zarar verir. Bu konudaki vicdani, hukuki hakkımızı sonuna kadar arayacağımızdan kimse şüphe duymasın” diye konuştu.

İNSANLAR DERTLERİNE YERELDE DERMAN ARIYORLAR’
Çalıştayın açılış konuşmasında; “Alevilerin Cemevi talebini, Kürtlerin anadilinde kamusal hizmet isteğini, Romanların kültürlerini yaşatacağı alanları, Suriyeli sığınmacılar meselesini, engellilerin sosyal yaşamda yaşadığı zorlukları, kadın özgürlüğünü, işsizliği, yoksulluğu, barışı ve onlarca farklı toplumsal sorunun çözümünü sadece Ankara’nın insafına ve tasarrufuna bırakacağımız aşamayı geçtik” açıklamasına ilişkin de soruları yanıtlayan Soyer; “Bir kere şunu net olarak söylemek isterim, hayat yerelde akıyor ve yerelde insanlar dertlerine yerelde derman arıyorlar. Ancak yerelde üretilen çözümler sorunlara çözüm oluyor. Bütün dünya yetkiyi yerelleştirirken merkezi otoriteyi azaltırken, bizde hala otoriteyi merkezde daha fazla toplamanın bir telaşı derdi var. Boğaziçi meselesinde olduğu gibi, Gökova Körfezi’nde olduğu gibi. Öncelikli mesele yerelleşmeyi ortaya koymakta. Hayatın her alanında bunun güçlendirilmesi lazım. İnsanlar bunları yerel yönetimlerden talep ediyor” dedi.