Akhisar'da yaşayan, doğuştan skolyoz hastası Eda Ar (23), duruşunda yaşadığı dengesizlik nedeniyle artan ağrıları nedeniyle Medicana International İzmir Hastanesi'ne başvurdu. Sağa doğru yatık şekilde duran Ar'a yapılan tahlil ve tetkiklerin ardından Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Mutlu Çobanoğlu tarafından ameliyat olması gerektiği söylendi. İlk başta ameliyat fikrinden korksa da sonrasında ikna olan Ar, ameliyata alındı. Omurgasındaki eğrilik düzeltilen genç kız, sağlığına kavuşup, 23 yıl sonra dik durabilmenin sevincini yaşadı.

'BEL FITIĞISIN, BACAĞIN KISA DEDİLER'

Doğuştan omurgasında eğriliği olduğunu ancak bunu küçük yaşlarda çok da fark etmediklerini anlatan Ar, "Zaman zaman bel ağrısı yaşıyordum. Akhisar'da bir hekim bana 6 tane bel fıtığım olduğunu söyledi. Bir başka doktor da bacağımın kısa olduğunu bu nedenle yatık durduğumu söyledi. Kafam çok karışıktı. Bazen aynanın karşısına geçer kendime bakardım. Bacağım kısa olduğu için sağ yatık durduğumu düşünürdüm. Hatta sağ ayağımı biraz yukarı kaldırınca bu durum düzelirdi. O zamanlar çok üzülürdüm. Bir gün bacağımda uyuşma ile acil servisi gittim. O zaman skolyoz teşhisi konuldu" dedi.

'ARTIK DİK DURABİLİYORUM'

Ameliyat olması gerektiği söylendiğinde çok korktuğunu belirten Ar, "Çok araştırdım. Ameliyat günü verdiler, korktuğum için yine vazgeçtim. Doktorum Doç. Dr. Mutlu Çobanoğlu, neden ameliyat olmam gerektiğini anlattı. İkna olup, ameliyatı kabul ettim.

İyi ki de olmuşum. Omurgamdaki eğrilik düzeldi. Yıllar sonra artık dik durabiliyorum" diye konuştu.

'HER SKOLYOZ AMELİYAT GEREKTİRMİYOR '

Eda'nın omurgasındaki eğriliğin doğuştan kaynaklandığına dikkati çeken Medicana International İzmir Hastanesi'nde görevli Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Mutlu Çobanoğlu, "Doğuştan kaynaklanan skolyoz, genellikle ilerleyici tipte oluyor. Çocuk büyüdükçe kendini göstermeye başlıyor. Dışarıdan bakılınca gözükmeyebiliyor. Eda'daki gelişim kusuru omurgasını belli bir tarafa doğru itmişti. Duruşunda dengesizlik meydana geliyordu. Yaşı daha küçükken ağrısı muhtemelen olmuyordu ancak büyüdükçe ağrıları olmaya başladı. Hastadaki skolyozun derecesi ve hastada yaratmış olduğu şekil bozukluğuna göre tedavi seçenekleri var. 'Her skolyoz mutlaka ameliyat olmalı' diye bir durum söz konusu değil" diye konuştu. Doç. Dr. Çobanoğlu, skolyozun tedavi edilmediği durumlarda, kişinin solunum problemleri yaşayabildiğini, omurgada dengeli bir yük dağılımı olmadığı için artan ağrılara bağlı olarak kireçlenme olabileceğini ve tüm omurganın bu durumdan etkilenebileceğini de kaydetti.(DHA)