Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - Siyaset Bilimci Prof. Dr. Tanju Tosun, Cumhurbaşkanlığında 2. dönemini tamamlayan AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 3. dönem için aday olabilmesinin "Seçimin erken ya da zamanında" yapılmasıyla değil seçim kararını alacak olan mekanizmayla bağlantılı olduğunu kaydetti. Tosun, seçim kararının meclis tarafından alınmasıyla Erdoğan'ın tekrar Cumhurbaşkanı adayı olabileceğini belirterek, "1 ay erken seçim yapılması Cumhurbaşkanının aday olup olamayacağını etkilemiyor. Yani tarih etkilemiyor. Seçim kararının kim ya da hangi kurum tarafından alınacağı, Cumhurbaşkanı'nın aday olup olmayacağını belirliyor. Çünkü Cumhurbaşkanı erken seçim kararı alırsa 2 kez Cumhurbaşkanlığı görevini yaptığı için aday olamıyor ama meclis seçim kararını alırsa bu takdirde oluyor. Tarih, parlamento seçim kararı alırsa önemli, yani kararı parlamento alacağı için öne alması koşulunda olabiliyor, Cumhurbaşkanı alırsa olamıyor, yani tarih 1 ay olmuş, 3 ay öne de alınsa, bu öne alınma kararı meclis tarafından alınmazsa olamıyor. Zaten muhalefet erken seçim istiyor, dolayısıyla parlamentodan bir karar çıkarsa o takdirde Cumhurbaşkanı aday olabiliyor tekrar" ifadelerini kullandı. 

"KARAMOLLAOĞLU'NUN SENARYOSU İŞLEMEZ"

Prof. Tosun Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu'nun "İttifak içinde ittifak" açıklamasını da değerlendirerek, "İttifak içinde ittifak olabilir, bunun avantajları yok ama olabilir. Buradan milletvekilliği de kazanabilir ittifak içinde yer alabilecek partiler ama amaç bu değil. Amaç; en fazla hangi ittifakla seçim kazanılır, bu önemli olmalı muhalefet açısından. Dolayısıyla Karamollaoğlu'nun açıklamasının rasyonel bir karar olmadığını düşünüyorum. Bunun yerine Kemal (Kılıçdaroğlu) Bey'in söylediği daha anlamlı geliyor. Çünkü ittifak içinde ittifaka çok katkı yapmıyor Millet İttifakı'nın milletvekili sayısına. O yüzden bence pek işleyemeyecek o senaryo" dedi.

"KEMAL BEY'İN ÖNERİSİ ÇOK DAHA AVANTAJLI"

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun "Milletvekili listelerimizi tüm siyasi partilere açmaya hazırız" açıklamasının daha anlamlı geldiğini dile getiren Siyaset Bilimci Tanju Tosun, "Çünkü; bunun senaryolarını da çalıştık. CHP'nin 8 senaryosu vardı, bu alternatif 8'li senaryo içinde 5. senaryo vardı; karşılıklı çekilme sistemi. Böyle mi uygulanacak, mesela CHP listesi olabilir, CHP listesinden girebilirler ve CHP aday göstermeyebilir. Hangi parti güçlüyse bir ilde o partinin adayları CHP listesinde yer alacak, bunun için de bu sürecin çok iyi yönetilmesi gerekiyor tabi ama karma liste de yapabilirler. Yani CHP listesinden girip CHP'li, Saadet'li, DEVA'lı, Gelecek Partili de olabilir. Burada önemli olan Millet İttifakı içindeki partilerin o seçim çevrelerindeki oy gücü ve aday sıralaması. 'İttifak içindeki ittifak', çok arzu edilen bir senaryo değil. Mesela Şubat 2022 araştırma sonuçlarını dikkate alarak biz bir senaryo geliştirdik, orada 15-20 arası milletvekili kazanabiliyor ama CHP listesinden girip, üstelik o listenin en ön sıraları DEVA ve Gelecek'in güçlü olduğu yerlerde bu partilerin  adaylarına verilirse ve bu seçmene çok iyi anlatılırsa, Kemal Bey'in önerisi çok avantajlı olacaktır" açıklamasında bulundu.