Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın verilerine göre İzmir genelinde resmi ve özel olmak üzere toplam 59 huzurevi bulunuyor. 59 huzurevinden 8’i Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na, 4’ü kamu kuruluşlarına, 47’si ise özel şahıslara ait. İzmir’deki toplam huzurevi kapasitesi 4 bin 961 iken huzurevi hizmetinden faydalananların ortalama sayısı 4 bin civarında bulunuyor. Solunum yoluyla hızlıca bulaşan, akciğerlere etki eden, kronik hastalığı olanlar ve yaşlılar üzerinde daha ağır seyrederek ölüme sebebiyet verebilen Kovid-19’a karşı huzurevlerinde Sağlık Bakanlığı genelgesiyle önemli tedbirler alındı. Bu tedbirlerin başında hijyen ve dezenfeksiyonun yanı sıra dışarıdan yiyecek, içecek sipariş edilmemesi, yemeklerin huzurevi bünyesinde yapılması, personele düzenli olarak Kovid-19 testi yapılması, huzurevi sakinleri ve personellerinin düzenli ateş ölçümü, personelin dışarıdan gelen eşyalarının saat açık havada bekletilerek dezenfekte edildikten kullanılması gibi kurallar geliyor.

“2 AYDIR KOVİD-19 TESTİ POZİTİF ÇIKAN HASTA YOK”
Bilim Kurulu’nun önerileri ve Sağlık Bakanlığı’nın genelgesiyle Kovid-19 tedbirleri kapsamında huzurevlerine ziyaretçi kabul edilmiyor. Huzurevi sakinleri zaman zaman yakınlarıyla görüntülü konuşma yaparak hasret gideriyor. Gündeme Bakış’ın edindiği bilgiye göre İzmir’de Kovid-19 risklerine karşı sıkı karantina önlemleriyle korunan huzurevlerinde 2 aydır pozitif vakaya rastlanmadı. Yaşlılar üzerinde daha ağır seyrettiği bilinen Kovid-19’a karşı yeni normalde de huzurevlerinde alınan önlemlerin devam edeceği öngörülüyor.

İZMİR’DEKİ HUZUREVLERİNDE VİRÜS ÇIKMIŞTI
Pandeminin başladığı dönemde başta Narlıdere’deki huzurevi olmak üzere birçok huzurevinde koronavirüs çıkmış, bundan çok sayıda huzurevi sakini ve çalışanı olumsuz etkilenmişti.