İzmir'in işgalinin başladığı 15 Mayıs 1919 tarihinde Yunan askerlerine ilk kurşunu atan ve şehit edilen gazeteci Hasan Tahsin, Konak'taki meydanda yer alan İlk Kurşun Anıtı önünde törenle anıldı. Anma törenine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Onursal Başkanı ve CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, gazetecilerin yanı sıra birçok vatandaş katıldı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasından sonra anıta, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi tarafından çelenk konuldu. Törende konuşan İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, "Gazeteci toplumun öncü güçlerinden biridir. Fikirleriyle, yazdıklarıyla, söyledikleriyle kamuoyu oluşmasına, gerçeklerin halkla buluşmasına aracılık edendir. Çünkü gazeteci gerektiğinde bir toplumu bağımsızlık uğruna harekete geçiren insandır. Biliyoruz ki; bugün görevlerinin gereklerini yerine getirdiği için öldürülen, tehdit edilen, hapse atılan, cezalandırılan gazeteciler de Hasan Tahsin gibi yıllar sonra da onurlu, dik duruşlarıyla hatırlanıyorlar ve hatırlanacaklar. Onlara bu zulmü yapanlar ise tarihin karanlık sayfalarında yerlerini alacaklardır. Tıpkı geçmişte olduğu gibi" dedi.

Gappi, şöyle devam etti:

"Bugün, Hasan Tahsin'in fikirlerini yaşatmaya bir kez daha ant içmek için buradayız. Onu tek gün değil, 365 gün yüreğimizle, canımızla, ruhumuzla, çalışmalarımızla her yerde yaşatacağız. İzmir Gazeteciler Cemiyeti  Yönetim Kurulu olarak; aydınlık güzel kentimizin  ve mesleğimizin kıvanç meşalesi Hasan Tahsin'i minnetle, saygıyla ve onurla selamlıyoruz. Ne mutlu Hasan Tahsin'in mücadelesini sözde değil, özde verebilenlere."


'İZMİR GAZETECİLER CEMİYETİ HASAN TAHSİN VE ANLAYIŞININ DEVAMI NİTELİĞİNDEDİR'

CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel ise Hasan Tahsin'in şehit olmasının hikayesini anlatıp, "İzmir Gazeteciler Cemiyeti Hasan Tahsin ve anlayışının devamı niteliğindedir. Bağımsızlık anlayışını hiçbir zaman geriye düşürmemiş hep ileri taşımıştır" dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise, hayalleri olan milletlerin her zaman var olacağını belirtip, "Hasan Tahsin de böyle biridir. Canını feda etme pahasına destansı bir kurtuluş mücadelesinin ilk kıvılcımını yakmıştır. Şehit Gazeteci Hasan Tahsin'i, Ulu Önder Mustafa Kemal nezdinde tüm şehitleri anıyorum" diye konuştu.

Konuşmaların ardından tören sona erdi. (DHA)