GÜNDEME BAKIŞ – Sıklıkla Jeotermal Enerji Santrallerin kurulmak için tercih edilen Seferihisar bu sefer GES projesiyle gündeme geldi. Bir firma Seferihisar Turabiye Mahallesi Çukurköy mevkindeki 3792 ada 127 parsel üzerindeki 41 bin 912,60 metrekarelik alanda GES projesi için harekete geçti. Projeyle ilgili imar uygulama planı askıya çıktı. Hazırlanan planda alanın  kır-tarla vasfında olduğu belirtildi.

PLANLAMA GEREKÇESİ

Projenin planlama gerekçesinde şu ifadelere yer verildi:

“İzmir ili, Seferihisar ilçesi, Turabiye Mahallesi 450 ada 66 nolu parsel (yeni 3792 ada 127 parsel) 41.912,60 m² yüzölçümüne sahip alan üzerinde “Güneş Enerjisi Santrali” yapılmak istenmektedir. Bahse konu tesisin yapılabilmesi için plansız olan ilgili parsele ilişkin 1/5.000 Ölçekli Nazım İmar Planı ile “Enerji Üretim Alanı” olarak, 1/1.000 Ölçekli Uygulama İmar Planında ise “Yenilenebilir Enerji Kaynaklarına Dayalı Enerji Üretim Alanı” olarak planlanması amaçlanmaktadır. Yapılacak olan güneş enerji tesisinin amacı; enerji üretiminin yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanmasıyla hem ülke hem dünya ekonomisine katkıda bulunmak, temiz enerji ile enerjide dışa bağımlılığı azaltırken doğayı da korumaktır.”

UYGUN BULUNDU

Planın kurum görüşleri bölümünde ise, “T.C. İzmir Valiliği İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün 1597258 sayılı görüşü ile alanın “Kuru Marjinal Tarım Alanı” niteliği taşıdığı, söz konusu alanda GES yapılmak üzere tarım dışı amaçlı kullanıma uygun bulunduğu ifade edilmiştir” denildi.